Οικονομία

Φόβοι για νέα προβλήματα στην οικοδομή από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

ακίνητα - πολυκατοικία - διαμερίσματα

Πολύ σοβαρή είναι η πιθανότητα να ανατραπεί το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και πώληση ακινήτων, μέσα από το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. 

Αυτό συμβαίνει διότι, από τη μία πλευρά η κυβέρνησης προαναγγέλλει μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 8 %, που ισούται με περίπου 200 εκατομμύρια, ενώ από την άλλη προσδοκά σε αυξήσεις φόρων μέσω των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. 

Κι αυτή δεν είναι η μοναδική παράμετρος αναφορικά με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, αφού με αυτές συνδέονται επιπλέον 20 διαφορετικοί φόροι. 
Λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος δεν είναι εφικτό να γίνει ένας σαφής προσδιορισμός των κερδών της κυβέρνησης μέσω των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες, είναι όμως δεδομένο το γεγονός πως από τις τροποποιήσεις, θα αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό με έμμεσο και άμεσο τρόπο η φορολογία των ακινήτων. 

Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν προβληματισμό στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και ανησυχία, έως ότου καθοριστεί ένα σαφές πλαίσιο και οριστούν με σαφήνεια οι νέες αντικειμενικές. 

Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον καθορισμό τους, αφού το 50 % των περιοχών που έχουν αναλάβει να καθορίσουν και να εισηγηθούν νέες τιμές εκκίνησης για κτίσματα και αξίες οικοπέδων, θα πρέπει να παραδοθεί έως και τις 21 Φεβρουαρίου. Το υπόλοιπο 50 % θα πρέπει να παραδοθεί ως τις 17 Μαρτίου. 
Οι τιμές βέβαια που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές δεν θα είναι οι τελικές, αφού θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν και να επικυρωθούν από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. 

Οικονομία

«Κούρεμα» Ενοικίων: Λήγει η προθεσμία για τις μισθώσεις Μαρτίου

ενοίκιο

Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν, στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τις δηλώσεις Covid που θα αποτυπώνουν μειώσεις ενοικίων που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο. Με βάση τις δηλώσεις αυτές, αφενός, θα «επικυρωθούν» οι αποζημιώσεις που έχουν ήδη καταβληθεί για τον περασμένο Μάρτιο, και αφετέρου, θα καταρτιστεί ο κατάλογος των ιδιοκτητών που θα αποζημιωθούν για τα «κουρέματα» του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των δηλώσεων Covid Μαρτίου είναι υποχρεωτική για όλους όσους έλαβαν τις αποζημιώσεις για τον συγκεκριμένο μήνα! Μάλιστα, στην περίπτωση που το αμελήσουν, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
-Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
-Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.
Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Για τα «κουρέματα» του Μαΐου εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τους ΚΑΔ που δικαιούνται, αυτόν τον μήνα, πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια. Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά αλλά και για το λιανεμπόριο που άνοιξε εντός του Απριλίου. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί τα μηδενικά ενοίκια ισχύουν για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι. Το μέτρο του «κουρέματος» δεν εφαρμόζεται αυτόν το μήνα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για ακόμη ένα μήνα θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να πάρουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Γέφυρα 2: Μέχρι το τέλος Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Πληρωμές: Τι καταβάλλεται έως 15 Μαΐου – Πάνω από 530.000 δικαιούχοι θα πάνε ταμείο