Οικονομία

Φόρουμ Δελφών: Tα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο των συζητήσεων

Κόκκινα δάνεια

Το θέμα των κόκκινων δανείων βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή, καθώς ξεκινά μία καθοριστική περίοδος για να αφήσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πίσω του ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που χτύπησε τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις, τις ελληνικές τράπεζες και, κατά προέκταση φυσικά, την ελληνική οικονομία.

Το θέμα των κόκκινων δανείων θα απασχολήσει εκτενώς τα πάνελ του 5oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και το ξενοδοχείο Αμαλία.

Σε αυτό θα συμμετάσχουν τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, οι άνθρωποι που καθορίζουν την πολιτική και έχουν αναλάβει να βρουν τη λύση του γόρδιου δεσμού, των κόκκινων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων που κράτησαν πίσω για μεγάλο διάστημα την ελληνική οικονομία.

Στο φετινό φόρουμ των Δελφών, θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στα ίδια πάνελ, στις ίδιες συζητήσεις τόσο οι αγοραστές των κόκκινων δανείων όσο και οι διαχειριστές, αλλά και οι επικεφαλής των τραπεζών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο Mikael Ericson, Chief Executive Officer & President της Intrum,  ο Θεόδωρος Α. Καλαντώνης, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος troubled Assets Group της Eurobank, ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής καθυστερήσεων και διαχείρισης διαθεσίμων της Alpha Bank, η Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής της Intrum Hellas, ο Γιώργος Ελεκίδης, Αντιπρόεδρος της Bain Capital Credit και ο Akis Bis, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Intrum Investments Greece και πλήθος άλλων fund που ενδιαφέρονται για την αγορα και την διαχείριση.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί πραγματικά χωρίς ένα ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, πράγμα που σημαίνει ότι αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων, που θα είναι παρόντες στο φόρουμ των Δελφών για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και να συμβάλουν με τις σκέψεις τους για το μέλλον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος των στεγαστικών δανείων – κυρίως όσον αφορά στην πρώτη κατοικία – αλλά και των επιχειρηματικών δανείων, που θα απελευθερώσουν όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά και τις επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στη δανειοδότηση.

Οικονομία

Σταϊκούρας - κορωνοϊός: Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι

Χρήστος Σταϊκούρας

Η άρση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να γίνει όταν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν, αλλά και λυθούν τα ζητήματα με τις καθυστερήσεις στη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ζήτημα αυτό έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε κλειστή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Τρέχουσες προκλήσεις πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης», στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

O Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, ενώ η μετά- κορωνοϊό εποχή θα φέρει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις, που σχετίζονται με τη δομή της οικονομίας, τον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και την ψηφιακή μετάβαση.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε την ανάγκη να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά βήματα σε τρία, καθοριστικής σημασίας, πεδία:

1. Τη συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής χαλάρωσης και την απαραίτητη προετοιμασία, ώστε η επάνοδος στη δημοσιονομική ισορροπία να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και με τρόπο που θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και θα προστατεύσει την απασχόληση. «Υπό την προϋπόθεση ότι οι εμβολιασμοί θα εξελιχθούν με βάση τον σχεδιασμό, οι επόμενοι μήνες δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσουμε, σταδιακά και προσεκτικά, στην εφαρμογή μέτρων με πιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, τα οποία θα στηρίξουν τη μετάβαση στη μετά- κορονοϊό εποχή. Τέτοιου είδους πολιτικές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης να αποκτήσει ρυθμό», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

2. Την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, τη βέλτιστη αξιοποίησή τους κατά τρόπο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Ο υπουργός επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σημαντικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα ρεαλιστικό φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές σχέδιο, που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας μας προς ένα νέο, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό πρότυπο».

3. Την επιτυχή αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας, μέσω παρεμβάσεων, όπως η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, η λήψη πρόσθετων μέτρων αύξησης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδίως για κοινωνικές ομάδες με μικρότερη συμμετοχή (π.χ. γυναίκες, μετανάστες, νέοι), η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα συμβάλουν στη γεφύρωση του «ψηφιακού χάσματος», μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, που θα διασφαλίζει όχι μόνο ότι το «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας είναι όσο ισχυρό και ευρύ απαιτείται, αλλά και ότι αποτρέπει «παγίδες φτώχειας» οι οποίες θα διαιωνίσουν την άνιση κατανομή εισοδήματος, καθώς και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για τη δημιουργία ισχυρής οικονομίας, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Στην κλειστή διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν: η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni, ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz, της Γαλλίας Bruno Le Maire, της Ιταλίας Daniele Franco, της Ισπανίας Nadia Calvino, της Πορτογαλίας Joao Leao, του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna, της Σουηδίας Magdalena Andersson, της Νορβηγίας Jan Tore Sanner, της Φινλανδίας Matti Vanhanen, της Δανίας Nicolai Wammen και της Ελβετίας Ueli Maurer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Οδοντίατρος ακινητοποίησε και παρέδωσε στην αστυνομία τον επίδοξο ληστή!

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ

Εστίαση: Ζητούν επανεκκίνηση για όλους - Υπογραφές και από 6 συλλόγους της Κρήτης