Οικονομία

Φόρος - πρόστιμο από το ΥΠΟΙΚ για όσους δεν μάζεψαν αποδείξεις

αποδειξεις

Τελικά σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να είσαι προνοητικός και να εφαρμόζεις κάθε μέρα την παροιμία που λέει ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύεις να πιαστείς στον ύπνο και να πληρώνεις φόρους από το πουθενά.

Από την αρχή του χρόνου, εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, sites καλούσαν το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει τάχιστα το "κενό" νόμου που σχετίζεται με τη συλλογή αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολογήτου και στα εισοδήματα του 2015, αλλά το υπουργείο Οικονομικών είχε άλλα, σπουδαιότερα να ασχοληθεί. Ήρθαν οι δηλώσεις με τα γνωστά προβλήματα, πέρασαν οι δηλώσεις, ήρθαν τα εκκαθαριστικά αλλά το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούσε να τηρεί σιγή ιχθύος και να ασχολείται μόνο με το τι θα γίνει το 2016 και τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Τελικά φτάσαμε στις 9 Δεκεμβρίου, λίγο πριν κλείσει η χρονιά και στον έντονο απόηχο των δηλώσεων του Τ. Αλεξιάδη περί "λίγων αλλαγών στα εισοδήματα του 2015" έσκασε η "βόμβα": οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει από την αρχή της χρονιάς το 10% του εισοδήματος τους σε αποδείξεις προκειμένου να έχουν το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όσοι δεν προνόησαν να μαζέψουν αποδείξεις, επειδή πολύ απλά το υπουργείο Οικονομικών δεν τους το ζήτησε εγκαίρως, θα φάνε στο κεφάλι πρόσθετο φόρο 22%!

Έτσι αν κάποιος με εισόδημα 18.000 ευρώ δεν σκέφτηκε να γεμίσει ένα... κουτί με αποδείξεις 1.800 ευρώ, τότε θα έχει ποινή 22% επί αυτού του ποσού, δηλαδή 396 ευρώ, ενώ συν τοις άλλοις δεν θα έχει και την προβλεπόμενη μείωση των 2.100 ευρώ!

Το... χριστουγεννιάτικο "πακετάκι" θα έχει σύμφωνα με το iefimerida.gr κι άλλα, αλλά όχι επιβαρυντικά:

Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 30/6
Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ
Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου
 
Επιπλέον έρχεται και η διάταξη, σύμφωνα με την οποία από 1/1/2016 όλες οι δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Το κακό είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το νέο αφορολόγητο, ενώ συν τοις άλλοις εάν δεν περάσει η ελληνική θέση για έστω μικρό αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε η υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος θα αφορά ΜΟΝΟ σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

 

Οικονομία

Διήμερο «φωτιά» για πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα και ΕΝΦΙΑ

Έρχονται πλειστηριασμοί

Σε σκληρό παζάρι με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» σε 4 μεγάλα μέτωπα, αναμένεται να εξελιχθούν οι “τηλεσυσκέψεις” του υπουργού Οικονομικών σήμερα και αύριο με τους επικεφαλής των θεσμών για την 10η αξιολόγηση.

Ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός, γιατί η ολοκλήρωση αξιολόγησης αυτής «επιβραβεύεται».

«Casus belli» θεωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών τα ιδιωτικά χρέη (κόκκινα δάνεια, καθυστερήσεις στον νέο Πτωχευτικό και στους πλειστηριασμούς κατοικιών, 120 δόσεις) και στις ανατροπές για τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς επίσης και στην αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία αυξάνονται αντί να μειώνονται!

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη διαπραγμάτευση αυτή επηρεάζουν άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων σε πολλαπλά επίπεδα.

Και συγκεκριμένα:

Συντάξεις – ληξιπρόθεσμα χρέη: οι θεσμοί ζητούν νέο σχέδιο επιτάχυνσης αποπληρωμών χρεών του δημοσίου και έκδοσης συντάξεων σε δικαιούχους που αναμένουν επί χρόνια. Εν μέσω πανδημίας πάντως, τον Φεβρουάριο τα ληξιπρόθεσμα είχαν εκτιναχθεί στα 2,3 δισ. ευρώ ή 20% υψηλότερα σε μόλις 1 μήνα, εν σχέσει με τα 1,9 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως αναφέρει το newmoney ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν και τα κορωνοχρέη στο Δημόσιο, με το βασικό σενάριο να προβλέπει νέες έκτακτες ρυθμίσεις κυρίως για τις οφειλές που δεν καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022. Οι 120 δόσεις όμως συναντούν δυσκολίες και αιτήματα ή σενάρια για «κούρεμα» οφειλών πέφτουν στο κενό λόγω άρνησης των δανειστών –προς το παρόν τουλάχιστον.

Από συμπληγάδες περνούν τα μέτρα για «κόκκινα δάνεια», νέο Πτωχευτικό και πλειστηριασμούς κατοικιών. Ρυθμίσεις χωρίς την έγκριση από ΕΚΤ, ESM και SSM δεν μπορούν να γίνουν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οι θεσμοί θα ζητήσουν επίσπευση των πλειστηριασμών και όλων των αλλαγών στο πτωχευτικό δίκαιο, αμέσως μόλις αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Ζητούν εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα από τον Ιούνιο του 2021 (ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα). Αλλά η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών έχει ξεκαθαρίσει ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών.

«Αιτία πολέμου» θεωρούν οι θεσμοί και το να μην ισχύσουν από φέτος οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, εξαιτίας των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή τους. Ζητούν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για επανεκτιμήσει από ειδικά συνεργεία που, όμως, είχαν παγώσει λόγω κορωνοϊού. Και η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξουν οι αντικειμενικές, ώστε να αυξηθούν σε εκτός σχεδίου ή αντικειμενικού προσδιορισμού περιοχές όπου είναι προκλητικά χαμηλές οι τιμές της εφορίας και ο ΕΝΦΙΑ. Και έτσι θέλει να χρηματοδοτήσει την επικείμενη μείωση ΕΝΦΙΑ στις υπόλοιπες μεσαίες και λαϊκές περιοχές. Υπό συνθήκες πανδημίας πάντως, η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για το 2021 φαντάζει μάλλον ανέφικτη και ουσιαστικά μετατίθεται για το 2022.
Αν υπάρξει θετική κατάληξη, η έγκριση της 10ης αξιολόγησης για τα 600 εκατ. ευρώ αναμένεται τον Ιούνιο από το Eurogroup.

 

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη για τον 48χρονο - Το οικογενειακό δράμα πίσω από την παιδοκτονία

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

Αδελφές κατήγγειλαν άνδρα για ασέλγεια από τα 6 τους χρόνια