Οικονομία

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Mείωση ΜΕΔ, ανησυχία για την κερδοφορία

trapezes.jpg

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority, ΕΒΑ) εξέδωσε στις 19.07.2018 περιοδική Έκθεση για τους κινδύνους και τις πηγές αστάθειας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η ανάλυση των τραπεζικών κινδύνων βασίζεται σε στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών και εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου και παρέχει σημαντικές πληροφορίες σε μια εποχή όπου τα τραπεζικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν υψηλοί, παρά την μικρή μείωση που παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 λόγω εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 είναι άνω του 11% για όλες τις τράπεζες του δείγματος, επιβεβαιώνοντας την κεφαλαιακή ευρωστία των τραπεζών. Το επίπεδο του δείκτη CET 1 για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανήλθε σε 15.9%.

Η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων, όπως αυτή αποτυπώνεται από το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), συνεχίζει να βελτιώνεται καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό (3.9%) από το 2014. Η μείωση που σημειώθηκε είναι αποτέλεσμα κυρίως δύο παραγόντων: της αύξησης των χορηγούμενων δανείων και της μείωσης των NPLs από 1.12 τρις σε 779.2 δις ευρώ σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών. Για τις ελληνικές τράπεζες η ετήσια μείωση των NPLs ήταν 0.9% (από 46.2% το 2017 σε 45.3% το 2018). Η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την Κύπρο να ακολουθεί με ποσοστό 38.9%.

Το ζήτημα της κερδοφορίας των τραπεζών της Ευρώπης αποτελεί μια πρόκληση που εκπέμπει ανησυχία. Ειδικότερα, ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) ανήλθε σε 6.8% από 7.1% που ήταν το 2017. Παρά το γεγονός ότι καταγράφονται αισιόδοξες εκτιμήσεις για επίπεδα βιώσιμης κερδοφορίας στο κοντινό μέλλον, η αποδοτικότητα του κόστους και τα υφιστάμενα μοντέλα λειτουργίας των τραπεζών αποτελούν ζητήματα που θα επανεξεταστούν άμεσα από τις εποπτικές αρχές και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται αυξήσεις των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες και μείωση των λειτουργικών εξόδων. Το επίπεδο κερδοφορίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι 0.7%, το χαμηλότερα ανάμεσα σε όλες τις χώρες.
Τέλος, παρατηρείται αύξηση του λειτουργικού κινδύνου κυρίως λόγω του cyber risk και της ασφάλειας δεδομένων και πληροφοριών. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιδρούν αποσταθεροποιητικά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και η πολιτική αβεβαιότητα που συνδέεται με την εμφάνιση του προστατευτισμού, τη  νομισματική αστάθεια και την τελικά έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit αποτελούν πηγές κινδύνου για τις τράπεζες.

Οικονομία

Αύριο οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις αναστολές Ιουλίου

χρήματα

Αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Ιούλιο, ενώ άνοιξε από την 1η Αυγούστου η πλατφόρμα όπου μπορούν οι εργοδότες να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας για τον Αύγουστο 2021. Προσοχή όμως. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, χρήση του εν λόγω μέτρου μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους κλάδους που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους, τις υπηρεσίες παιδότοπου, τις υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις, καθώς και τις υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων και κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις (για τις οποίες δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας) μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Μαρτίου 2021. 

Διευκρινίζεται ότι δεν ισχύει το όριο των 16 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, ούτε το κριτήριο τζίρου.

Ειδικότερα, μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν είτε όλο τον Αύγουστο είτε μέρος αυτού, έως τις 6 Αυγούστου.

Από τις 7 Αυγούστου 2021 και μετά, οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν μόνο να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. 

Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 6 Αυγούστου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Ιούλιο. Οι πληρωμές ξεκίνησαν τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, καθώς καταβλήθηκαν 384.434 ευρώ σε δικαιούχους στον τομέα του Πολιτισμού (θέατρα κ.λπ.). 

Μάλιστα, ανάλογα με τις εκκαθαρίσεις των σχετικών δαπανών πραγματοποιούνται πληρωμές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Προθεσμίες 

Στις επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον μηχανισμό για τον Αύγουστο, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στον μηχανισμό «Συν-Εργασία (Α΄ φάση)» και ορθών επαναλήψεων έως και τις 31 Αυγούστου 2021.

Παράλληλα, και έως τις 20 Αυγούστου, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων ένταξης στον μηχανισμό για τη Β΄ φάση.

Τέλος, δίνεται εκ νέου δυνατότητα έως 20 Αυγούστου 2021 για την υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων καθώς και ορθών επαναλήψεων από εργαζομένους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων ως οδηγοί, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία- ΒΙΝΤΕΟ

Λέκκας: Στους 600 βαθμούς η θερμοκρασία στην φωτιά στη Βαρυμπόμπη- βίντεο

Τεράστια η καταστροφή στη Βαρυμπόμπη: Εικόνες "αποκάλυψης" από το drone