Οικονομία

Έρχονται αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων

Εφορία

Αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος των αλλαγών που μελετώνται είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι μέσω του επιμερισμού των φορολογικών υποχρεώσεων του τρέχοντος έτους οι οποίες, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο, θα είναι πολλές.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται δυο παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση:

-Tην εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις. Ο φόρος, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα εξοφλείται σε τρείς διμηνιαίες δόσεις, τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ο φόρος θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 8 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.

-Τη θέσπιση έκτακτης ρύθμισης για τις φορολογικές οφειλές οι οποίες ανεστάλησαν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Πρόκειται για φορολογικές οφειλές που έληγαν Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και πλέον έχουν μεταφερθεί για εξόφληση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η ρύθμιση αυτή μελετάται να έχει έως 12 δόσεις ενώ εξετάζεται και εναλλακτικά η ένταξη αυτών των οφειλών στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση έως και 48 μηνιαίες δόσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα θα κληθούν να πληρώσουν:

-Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ο οποίος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

-Τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο οποίος σε επίπεδο βεβαίωσης ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

-Τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που ανεστάλησαν το τρίμηνο Μαρτίου- Μαϊου στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των φορολογούμενων από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.

-Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021. Τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Έτσι ο συνολικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε τουλάχιστον 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οικονομία

Παγίδες για συνταξιούχους στη φετινή φορολογική δήλωση

Εφορία

Τρεις κινδύνους υπερφορολόγησης κρύβουν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις για τους συνταξιούχους.
Τα τεκμήρια διαβίωσης, τα αναδρομικά προηγούμενων ετών που πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις και τα εισοδήματα από παράλληλη απασχόληση τα οποία προστίθενται στις συντάξεις και φορολογούνται με ενιαία κλίμακα μπορούν να προκαλέσουν σε χιλιάδες συνταξιούχους σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα κληθούν να καταβάλουν τους προσεχείς μήνες.

Ειδικότερα:

1) Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι το 2019 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31-12-1954, δικαιούνται  μειώσεων κατά 30% στο ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους ή των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή τους χήρους καθώς και στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν, τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, τις βάρκες ή τα σκάφη αναψυχής που τυχόν κατέχουν κ.λπ.

Προκειμένου τα τεκμήρια διαβίωσης να μειωθούν κατά 30%, κάθε συνταξιούχος ηλικίας άνω των 65 ετών πρέπει κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του εντύπου Ε1 της φορολογικής του δήλωσης, να εντοπίσει στον πίνακα 2 , που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του εντύπου, τους κωδικούς 013-014.

Υπολογίστε το φόρο και την έκπτωση για τα εισοδήματα που δηλώνονται φέτος ΕΔΩ

2) Τυχόν αναδρομικά τα οποία έλαβαν οι συνταξιούχοι για έτη μέχρι και το 2014 θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν χειρόγραφα σε έντυπα Ε1 των αντίστοιχων ετών, και να κατατεθούν με αυτοπρόσωπη προσέλευση και παρουσία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

3) Στις περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2019 απέκτησαν και εισοδήματα από μισθούς ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, το ύψος των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων θα είναι σημαντικά αυξημένο, καθώς τα εισοδήματα από όλες τις πηγές θα αθροιστούν και θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα φόρου εισοδήματος. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα είναι "φουσκωμένα" με μεγάλου ύψους χρεωστικά ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.