Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή φόρων: Τελευταία ευκαιρία πριν τους συμψηφισμούς της εφορίας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ
 clock 09:17 | 19/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Έως και σήμερα  πολίτες και επιχειρήσεις με εκκρεμή επιστροφή φόρου μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp, ώστε αυτός να μην συμψηφιστεί με την επιστροφή τους. Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν  πριν ενεργοποιηθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κεντρικοί  συμψηφισμοί εκκρεμών επιστροφών φόρου με το φετινό ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για πάγια διαδικασία την οποία προβλέπει η νομοθεσία, βάση της οποίας, αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος αυτή θα συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει στην εφορία.

Έτσι, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να:

Έχουν πρόσβαση στα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας ” Έτος 2024″.

Προχωρήσουν σε πληρωμή της σχετική οφειλής μέσω:

της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή

της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

Τέλος, οι υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο ακινήτων:

εφάπαξ,

σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τα τέλη Απριλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2025, ή

σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.

Διορθώσεις Ε9

Στο μεταξύ, ανοιχτή ανοιχτή είναι η πλατφόρμα του Ε9 στο taxisnet για τροποποιήσεις το Ε9, κι έτσι δίνεται η ευκαιρία για διορθώσεις σε εκκαθαριστικά που καταγράφονται “φουσκωμένα”. Εν συνεχεία θα γίνει επανεκκαθάριση και επανυπολογισμός των δόσεων, με συμψηφισμό των όποιων επιπλέον ποσών που θα έχουν καταβληθεί ως τότε.

Μετά τις διορθώσεις η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ. Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εκπνέει στις 30 Απριλίου 2024.

Σημειώνεται ότι οι διορθώσεις γίνονται μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ σε 10 βήματα:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

 

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνεται η παιδική φτώχεια λόγω ακρίβειας - Υποβαθμισμένος ο ρόλος του σχολείου

"Καλάθι των νονών" και "καλάθι του Πάσχα": Πότε κάνουν πρεμιέρα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis