Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντατικές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών για νέα μέτρα στήριξης

Image
Κομισιόν
 clock 00:02 | 06/09/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με την κυβέρνηση έτοιμη για πολλαπλές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και ειδικά με την Κομισιόν. Θα πρέπει - για να διασφαλίσει ένα επαρκές πακέτο μέτρων στήριξης - να διαπραγματευτεί μόνιμες παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2021, αλλά και να προεγκρίνει εμβληματικές πρωτοβουλίες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες επιθυμεί να ξεκινήσουν εμπροσθοβαρώς, δηλαδή εντός του 2020.

Παράλληλα, οριστικοποιείται η αξιολόγηση χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα κλειδώσει την ώρα που ξεκινά η επόμενη (8η) αξιολόγηση. Έχει ειδική σημασία, καθώς συνδέεται με πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος (εμμέσως τονώνει τα ταμειακά διαθέσιμα),  αλλά και γιατί συνδέεται με τον Προϋπολογισμό του 2021 και το σχέδιο ανάκαμψης.

Η διπλή Σύνοδος ΥΠΟΙΚ

Η πρώτη εικόνα της κατάστασης για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, για το περιθώριο λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης, αλλά και για να υπάρξει πρόοδος στις διαβουλεύσεις αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει στα δύο καθορισμένα ραντεβού των επόμενων ημερών: στο EWG αυτής της εβδομάδος και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα πρέπει να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την πορεία της οικονομίας και του προϋπολογισμού, αλλά και για τα μέτρα τα οποία έχει αποφασίσει να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Όπως επισήμανε σήμερα ο υπουργός, στο Eurogroup επιχειρείται να πιστοποιηθεί ότι θα ισχύει και το 2021 η ρήτρα γενικής διαφυγής, αλλά τα κράτη στο βασικό σενάριο θα επιδιώξουν να οδεύσουν προς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Επιπλέον παρέθεσε άλλες 4 αβεβαιότητες  που συνδέονται με το πότε και πόσα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούν να εφαρμοσθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος χθες ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες "με παροδικές και μόνιμες πολιτικές, τις οποίες θα υλοποιήσουμε ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης".

Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ανοιχτό το δικαίωμα (ανάλογα και με την πορεία της υγειονομικής κρίσης), να προχωρήσει σε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, με έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και σε άλλες παραμέτρους του κυβερνητικού της προγράμματος.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού θα ανακοινωθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι στα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί και στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του European Semester.

Το νέο Ταμείο

Την ίδια περίοδο θα πρέπει να ανακοινώσει - με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει - και το προσχέδιο Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο στη τελική του μορφή θα κατατεθεί το 2021.

Η κυβέρνηση επιθυμεί - σε συνεννόηση με τους θεσμούς η οποία έχει ήδη ξεκινήσει - να προχωρήσει εμπροσθοβαρώς εμβληματικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις από φέτος, ώστε και να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, αλλά  και να δώσει δείγματα γραφής στους θεσμούς και στις αγορές.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis