Ασήκωτο γίνεται το βάρος για την μέση ελληνική οικογένεια, προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες περίθαλψης των μελών της.
Το μέσο νοικοκυριό διέθεσε πέρυσι 128,98 ευρώ τον μήνα για φάρμακα και φροντίδα, έναντι 121,28 ευρώ το 2022.
Πολύ μεγαλύτερο είναι το βάρος για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, οι οποίοι πληρώνουν αναλογικά σχεδόν τα διπλάσια για την υγεία τους.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι δαπάνες υγείας είχαν πέρυσι από τις μεγαλύτερες αυξήσεις (6,3%).
Η τάση είναι διαχρονικά αυξητική, καθώς από το 2008 έως το 2023 το κόστος περίθαλψης ανέβηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι δαπάνες υγείας των νοικοκυριών αφορούν φάρμακα, παυσίπονα, επιδέσμους, γάζες, θερμόμετρα, ιατρικές υπηρεσίες κάθε ειδικότητας, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Η συμμετοχή στην φάρμακα, είναι από τα πιο σοβαρά πάγια έξοδα των οικογενειών.

Η εισαγωγή νέων σκευασμάτων με υψηλότερες τιμές, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες περίθαλψης, οδήγησαν σε μία συνολική επιβάρυνση για τα Ελληνικά νοικοκυριά για φάρμακα στα 1.812 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 1.705 εκατ. ευρώ το 2022, δηλαδή αύξηση 6,3%.
Η αυξήσεις στη συμμετοχή των ασθενών προβληματίζει ιδιαίτερα τους πολίτες και ιδιαίτερα εκείνους που πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα.
Η Ένωση Ελλήνων Ασθενών με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η επανεξέταση της πολιτικής για τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων.
Η ένωση κάνει λόγο για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές όχι μόνο των φθηνών φαρμάκων αλλά και πολύ πιο ακριβών με συνέπεια την επιβάρυνση των ασθενών που κάνουν χρήση των σκευασμάτων αυτών, μετά και την τελευταία ανατιμολόγηση.
Η Ένωση έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα στο φάρμακο προς την κατεύθυνση μιας εθνικής στρατηγικής, αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ασθενείς, καθώς σε κάθε παρέμβαση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το ποσό που δαπανούν από την τσέπη τους οι Έλληνες ασθενείς για φάρμακα, είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αγγίζει το 40%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηράκλειο: Του έκοψαν την αναπηρική σύνταξη επειδή... παντρεύτηκε!