Οικονομία

Ελπίδες στον τουρισμό από τη μείωση του ΦΠΑ

tourismos1_iefimerida.jpg

Τόνωση της ζήτησης από το εξωτερικό, αλλά και ενίσχυση των εσόδων και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού Τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου, προσδοκούν οι επιχειρηματίες του κλάδου από τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% (και σε βάθος τετραετίας στο 11%  όπως έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του διευκρίνισε πως στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ρύθμιση του υπουργείου Τουρισμού, με την οποία θα υπάρξει μετάταξη όλου του τουριστικού πακέτου σε χαμηλότερο συντελεστή... ένα από τα πάγια αιτήματα της τουριστικής αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες, τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή (13%) στα τουριστικά καταλύματα. Ενδεικτικά η Τουρκία έχει ΦΠΑ μόλις 8% σε ξενοδοχεία και εστίαση (με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά που βρίσκονται στο 18%), η Ισπανία 10%, η Ιταλία επίσης 10%, η Πορτογαλία 6% στη διαμονή και 13% στην εστίαση. Η Κύπρος έχει ΦΠΑ 9% και η Μάλτα 7% στα ξενοδοχεία και 18% στην εστίαση.

Οικονομία

Ντομπρόβσκις: Το σύμφωνο σταθερότητας θα επιστρέψει μετά την κρίση της πανδημίας

Ντομπρόβσκις

Οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχύσουν και πάλι όταν τελειώσει η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομμπρόβσκις σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera.

Το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ -οι κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα μέλη στοχεύουν σε υγιή δημόσια οικονομικά και συντονίζουν τη δημοσιονομική τους πολιτική- παραμένει σε ισχύ, παρά την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής που αναστέλλει τους κανόνες του συμφώνου δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι κυβερνήσεις που αυξάνουν το έλλειμμά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη βιωσιμότητα αυτών των δημοσιονομικών πολιτικών, προειδοποίησε ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι το προϋπάρχον έλλειμμα της Ιταλίας παρείχε ελάχιστο περιθώριο ελιγμών στη χώρα όταν εκδηλώθηκε η κρίση.

Η ΕΕ εξετάζει τρόπους βελτίωσης των αντικυκλικών πολιτικών, ώστε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να απορροφήσουν τα χαμηλότερα ελλείμματα κατά τη διάρκεια των θετικών φάσεων του κύκλου, είπε.

Μιλώντας για τις διαφωνίες των χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας σχετικά με την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η χρηματοδότηση του μηχανισμού παρέχεται χωρίς άλους όρους εκτός από την άμεση ή έμμεση χρήση του σε δαπάνες που σχετίζονται με την υγεία.

Σχετικά με τα ευρωπαϊκά σχέδια για το ταμείο ανάκαμψης, ο Ντομμπρόβσκις δήλωσε ότι συμφωνεί με τη Γερμανία στο ότι οι συζητήσεις σχετικά με την αναλογία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων του προγράμματος θα πρέπει να επιλυθούν γρήγορα.