Τρίτη 22 ΟΚΤ 2019 17:11
 • Ηρακλειο
  24°C
 • Χανια
  24°C
 • Ρεθυμνο
  24°C
 • Λασιθι
  24°C
Ekriti.gr Logo

Ελπίδες στον τουρισμό από τη μείωση του ΦΠΑ

Ελπίδες στον τουρισμό από τη μείωση του ΦΠΑ

tourismos1_iefimerida.jpg

Τόνωση της ζήτησης από το εξωτερικό, αλλά και ενίσχυση των εσόδων και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού Τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου, προσδοκούν οι επιχειρηματίες του κλάδου από τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% (και σε βάθος τετραετίας στο 11%  όπως έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του διευκρίνισε πως στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ρύθμιση του υπουργείου Τουρισμού, με την οποία θα υπάρξει μετάταξη όλου του τουριστικού πακέτου σε χαμηλότερο συντελεστή... ένα από τα πάγια αιτήματα της τουριστικής αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες, τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή (13%) στα τουριστικά καταλύματα. Ενδεικτικά η Τουρκία έχει ΦΠΑ μόλις 8% σε ξενοδοχεία και εστίαση (με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά που βρίσκονται στο 18%), η Ισπανία 10%, η Ιταλία επίσης 10%, η Πορτογαλία 6% στη διαμονή και 13% στην εστίαση. Η Κύπρος έχει ΦΠΑ 9% και η Μάλτα 7% στα ξενοδοχεία και 18% στην εστίαση.

Διαβάστε επίσης. . .

Την περαιτέρω ελάφρυνση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία από το 2020 εξετάζει η κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι η...
Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης θα βρεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα 564.034 φορολογούμενοι...
Η «ηλεκτρονική επανάσταση» στη φορολογία, που δρομολογεί η ΑΑΔΕ με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής