Οικονομία

ΕΛΠΕ: Πρόωρη εξόφληση ομολογιών και έκδοση νέων

ελπε.jpg

Την έκδοση νέων ομολογιών με σκοπό - μεταξύ άλλων - την πρόωρη εξόφληση υφιστάμενων που λήγουν τον Οκτώβριο του 2021, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η πρόταση εξαγοράς προβλέπει την καταβολή από την εταιρεία στους κατόχους των υφισταμένων ομολογιών, σε μετρητά, ποσού 1.092,5 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας υφισταμένων ομολογιών, πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι και την προηγουμένη μέρα της ημερομηνίας καταβολής, η οποία θα ορισθεί περί την 3η Οκτωβρίου 2019. Οι υφιστάμενες ομολογίες έχουν τοκομερίδιο 4,875% και το συνολικό ποσό της έκδοσης ήταν 449.530.000 ευρώ.
Προϋπόθεση για την εξαγορά είναι η επιτυχής έκδοση νέων ομολογιών που ανακοινώθηκε επίσης απο τα ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των νέων ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια των ΕΛΠΕ (α) για την εξαγορά των υφιστάμων ομολογιών (β) για την αποπληρωμή  υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεών του και (γ) για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.
Οι νέες ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Οικονομία

Μνήμες από το 2003 και τον αντίκτυπο του SARS ξυπνούν στις αγορές

Αγορές - SARS

Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται σήμερα οι μετοχές διεθνώς, χάνοντας τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς εντείνονται οι φόβοι για εξάπλωση του μυστηριώδους νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι στην Κίνα.

Οι ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης είναι σχετικά συγκρατημένες, με τις αγορές να περιμένουν πιο αναλυτική ενημέρωση από τις αρχές. Ωστόσο αρκετοί αναζητούν παράλληλα καταφύγιο σε ομόλογα και γιεν με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η κατάσταση ξυπνά μνήμες από την περίοδο 2002-2003 και τον αντίκτυπο του ιού SARS

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,7% στις 13:45 ώρα Ελλάδος. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,2%, στο Παρίσι ο CAC 40 έχει απώλειες 0,9% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο -1,3%. Οι γερμανικές μετοχές αντιστέκονται περισσότερο και ο DAX υποχωρεί μόλις 0,3%. Το ταμπλό έχει κοκκινήσει και στην Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει πτώση 0,92% στις 931,53 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να έχει ήδη ανέβει κοντά στα 69 εκατ. ευρώ. 

Νωρίτερα στην Ασία το κλίμα ήταν ακόμη πιο βαρύ. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκανε βουτιά 2,8%, ενώ στη Σανγκάη τα blu chips υποχώρησαν 1,7% με τις αεροπορικές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Στο -0,9% έκλεισε και ο Nikkei στο Τόκιο. 

Την ίδια ώρα στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχωρεί στα χαμηλά μίας εβδομάδας του -0,23%. Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου καταγράφει πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,4%.