Οικονομία

e-δικαιολογητικά: Η πλατφόρμα… έσωσε ένα δάσος 335 δέντρων

υπολογιστης

Ένα μικρό δάσος από περίπου 335 δέντρα ύψους 12 μέτρων, έσωσε η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «e-δικαιολογητικά», η οποία χρησιμοποιείται από τις αρχές του χρόνου για την εκκαθάριση των δαπανών των φορέων του Δημοσίου.

Μόλις μέσα σε διάστημα  πέντε μηνών από τη λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής, δημιουργήθηκαν 27.739 ηλεκτρονικοί φάκελοι –αντικαθιστώντας ισάριθμους φυσικούς εκτυπωμένους φακέλους εγγράφων- και εξοικονομήθηκαν συνολικά 14 τόνοι χαρτιού!

Πρόκειται για την εφαρμογή «Ηλεκτρονική Διακίνηση Δικαιολογητικών Δαπανών» (ΗΔΔ), που αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) του υπουργείου Οικονομικών και χρησιμοποιείται ήδη με μεγάλη επιτυχία από υπηρεσίες του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου 2021 που λειτουργεί η  εφαρμογή «e-δικαιολογητικά», έχουν δημιουργηθεί και διακινηθεί 27.739 φάκελοι δικαιολογητικών δαπανών που περιλαμβάνουν συνολικά  599.823 έγγραφα, τα οποία καταλαμβάνουν χώρο περίπου 800 GB. Δηλαδή, μειώθηκε σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των υπηρεσιών του Δημοσίου, αφού οι ηλεκτρονικοί φάκελοι αντικατέστησαν ισάριθμους εκτυπωμένους φακέλους, για τους οποίους θα απαιτούνταν πάνω από 14 τόνοι χαρτιού.

Σημειώνεται, ότι για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού εκτύπωσης Α4, χρειάζονται 24 δέντρα ύψους 12 μέτρων και διαμέτρου 18 εκατοστών. Με βάση στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα 24 δέντρα που δεν κόβονται (για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού) απορροφούν περίπου 153 kg διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κάθε χρόνο!

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα οφέλη της λειτουργίας της εφαρμογής «e-δικαιολογητικά», δεν περιλαμβάνεται μόνο η εξοικονόμηση χαρτιού. Από τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου της φετινής χρονιάς, προκύπτει ακόμα  σημαντική μείωση του χρόνου εκκαθάρισης και αποπληρωμής των δαπανών του Δημοσίου, καθώς σε αυτό το διάστημα  μειώθηκε τουλάχιστον στο μισό ο χρόνος εξόφλησής τους.

Από τους φορείς που χρησιμοποιούν ήδη την εφαρμογή «e-δικαιολογητικά», τους περισσότερους ηλεκτρονικούς φακέλους δαπανών, 5.486 στον αριθμό,  δημιούργησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ ακολουθούν υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως η Ελληνική Αστυνομία με 3.913 φακέλους και το Πυροσβεστικό Σώμα με 3.260 φακέλους.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Με την ψηφιακή κατάθεση των δικαιολογητικών όλα τα παραστατικά των δαπανών (τιμολόγια, συμβάσεις, προσφορές κ.λπ.) αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή και σε ενιαίο φάκελο για κάθε δαπάνη ξεχωριστά.

Δημιουργείται, δηλαδή, από την κάθε αρμόδια κεντρική ή περιφερειακή υπηρεσία ένας ηλεκτρονικός φάκελος, όπου εισάγονται και αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, τα οποία φέρουν ψηφιακή υπογραφή ή είναι ψηφιοποιημένα έγγραφα που υπογράφονται ψηφιακά από τον πιστοποιημένο υπάλληλο - χρήστη του συστήματος. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί μέχρι τώρα 2.050 χρήστες με 2.000 ενεργές ψηφιακές υπογραφές.

Στη συνέχεια, ο φάκελος υποβάλλεται μέσω του νέου συστήματος ΗΔΔ στην αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία προς έλεγχο, εκκαθάριση και πληρωμή της συγκεκριμένης δαπάνης, μέσω κατάλληλης διεπαφής που έχει αναπτυχθεί με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής (Ο.Π.Σ.Δ.Π.).

«Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται από όλες τις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου και θα καταργηθεί πλήρως η δημιουργία έγχαρτων φακέλων δαπανών», λέει ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Στην πλήρη λειτουργία της εφαρμογής «e-δικαιολογητικά», προσθέτει ο κ. Αναγνωστόπουλος, η εξοικονόμηση χαρτιού, αποθηκευτικών χώρων και χρημάτων, θα είναι πρωτοφανής για ολόκληρο το ελληνικό Δημόσιο.

ειδησεις σημερα

Λίβανος: Υποτίμηση-ρεκόρ του νομίσματος, ταραχές σε δυο πόλεις

Κορωνοϊός: Εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας

 

Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν το 2022

ΕΝΦΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η άσκηση που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, ακίνητα που  μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν, χώρους γραφείων και καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές από το επόμενο έτος, φαίνεται ότι θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο του 2022.  

Αντίθετα, σημαντικές ελαφρύνσεις θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητα μέχρι και 80.000 έως 100.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι 4.751.036 -ή το 66,17% του συνόλου- κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, εκτιμάται ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Στις περιοχές που οι τιμές ζώνες κάνουν άλμα η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων θα αυξηθεί, ενώ όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές που
εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, θα δουν τη αξία της περιουσίας τους πάνω στην οποία επιβάλλονται οι φόροι να εκτινάσσεται στα ύψη.

Το «κλειδί» των αλλαγών, σύμφωνα με τα παραδείγματα που πραγματοποιούνται για κάθε περιοχή της χώρας είναι οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές οι οποίοι είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρές περιουσίες.

Όσον αφορά την επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η υλοποίηση της θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για επιπλέον παρεμβάσεις ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η άσκηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου ώστε να ανακοινωθεί επίσημα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό έχει ως στόχο τη
δικαιότερη κατανομή του φόρου, που σημαίνει ότι  θα υπάρξει ανακατανομή φορολογικών βαρών ,μεγαλύτερη των 600  -700 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών: Δικαιότερος και χαμηλότερος φόρος ακινήτων για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Αρχιτεκτονική ΕΝΦΙΑ

Η αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ στηρίζεται στην  ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο και την προσαρμογή  στα νέα δεδομένα τα οποία απορρέουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ενσωμάτωση 3.500 περιοχών στο σύστημα. Ειδικότερα:

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες προσεγγίζουν πλέον τις εμπορικές τιμές. Η μεγαλύτερη  αύξηση  250%  εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία αποκτάει για πρώτη φορά τιμές ζώνης και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου, που οι τιμές εκτοξεύξονται  κατά  229%, της Ρόδου, της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Βουλιαγμένης. 

Σε ανοδική τροχιά κινούνται και «λαϊκές» συνοικίες του λεκανοπεδίου. Aπό την Αγία Βαρβάρα, τον Άγιο Δημήτριο και τους Αγίους Αναργύρους, το Ίλιον, τη Δάφνη, έως το Μοσχάτο, το Καματερό, την Πάχη, τη Νέα Πέραμο, το Αιγάλεω, το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό και το Πέραμα, οι αυξήσεις των αντικειμενικών είναι μεγάλες, συγκριτικά με τις υφιστάμενες, τόσο ως προς την ανώτερη όσο και προς την κατώτερη τιμή.

Ενσωματώνεται  ο συμπληρωματικός φόρος στον κύριο. Ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Και σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ανά ακίνητο με τον Κύριο Φόρο, ο οποίος κλιμακώνεται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης, την παλαιότητα, τον όροφο, τον αριθμό των προσόψεων.

Όσοι, όμως, διαθέτουν ακίνητα, των οποίων συνολικά η αντικειμενική αξία ξεπερνά το όριο των 250.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν και Συμπληρωτικό Φόρο, ο οποίος επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα. 

 Νέα κλίμακα υπολογισμού και αύξηση των εκπτωτικών συντελεστών. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη  μια σειρά από συντελεστές όπως , ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις πιο μικρές  περιουσίες. Ενώ σήμερα  οι μειώσεις του
βεβαιωθέντος φόρου κυμαίνονται από 1 0% έως 30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, με τις αλλαγές οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται από 30% έως 50%.

Ερωτηματικό υπάρχει σχετικά με το εάν θα εφαρμοστούν από το 2022 οι αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας ή τελικά η εφαρμογή τους μετατεθεί για το 2022. Οι αλλαγές κρίνονται επιβεβλημένες, αφού το ισχύον σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνει συντελεστές «παλαιότητας» οι οποίοι δεν μειώνουν τον φόρο ανάλογα με τα έτη που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αλλά τον… αυξάνουν όσο λιγότερα είναι τα έτη αυτά.

ειδησεις σημερα

Προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

Συνταξιούχοι: Ποιες κατηγορίες θα λάβουν αναδρομικά έως το τέλος του έτους

Αυτοκίνητο: Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο

ESPA BANNER