Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσαρέσκεια στους ξενοδόχους της Κρήτης για το "τέλος διανυκτέρευσης"

Image
ξενοδοχείο
 clock 12:31 | 05/05/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Δυσαρέσκεια και απορία προκαλεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επιβολή ειδικού τέλους, από 1 έως 5 ευρώ, για κάθε διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία της χώρας.
 
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση επεξεργάζεται την επιβολή ειδικού φόρου διαμονής, κατά την τουριστική περίοδο, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, σε συγκεκριμένες περιοχές και σε συγκεκριμένα καταλύματα, δηλαδή σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω. 
 
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο φόρος διαμονής θα εφαρμοστεί σε νησιά, κάτω των 3.100 κατοίκων, όπου ισχύει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 6% ως εξής:
 
Α) σε ξενοδοχεία 3 αστέρων ειδικός φόρος 3%
Β) σε ξενοδοχεία 4 αστέρων 4% και
Β) σε ξενοδοχεία 5 αστέρων 5%
 
Αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα υπάρξει διαφορετικό καθεστώς στα νησιά που θεωρούνται πολυτελείας. Από τον συγκεκριμένο κατάλογο απουσίαζε η Κρήτη.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και της Πανελλήνιας  Ένωσης, κ. Γιώργο Πελεκανάκη που μίλησε στο "Ράδιο Κρήτη", από το Υπουργείο δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιες περιοχές θα αφορά το υπό συζήτηση μέτρο, αφού προβλέπεται για συγκεκριμένο τύπο ξενοδοχειακών μονάδων, σε όλη τη χώρα.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι ξενοδόχοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και αντίθετοι με έναν τέτοιο σχεδιασμό, καθώς το κόστος θα είναι τεράστιο και οι συνέπειες μοιραίες για τους εργαζόμενους στις τουριστικές περιοχές.
 
Η πρόταση αυτή φαίνεται, μάλιστα, να αποτελεί εναλλακτική της αρχικής σκέψης, για φόρο πολυτελείας, ανά διανυκτέρευση, μόνο στα κοσμοπολίτικα νησιά, με πρώτα τη Μύκονο κα τη Σαντορίνη, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες του χώρου.
 
Κύκλοι από το χώρο των ξενοδοχείων, αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι, εδώ και καιρό, κάνουν έκκληση για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο ρυθμός των κρατήσεων, μιλούν πλέον, ανοιχτά, για σενάρια που πλήττουν το σχεδιασμό της φετινής τουριστικής σεζόν, σημειώνοντας, παράλληλα, πως δεν θα δεχτούν επιπλέον επιβαρύνσεις στα τουριστικά πακέτα.
 
Οι ξενοδόχοι σημειώνουν, επίσης, πως δεν είναι δυνατόν, στην αρχή της σεζόν, να ακούγονται διάφορα και αντικρουόμενα σενάρια, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός, τη στιγμή μάλιστα που έχουν καθοριστεί οι όροι συνεργασίας με τους tour operator του εξωτερικού και ο μεγαλύτερος όγκος των πακέτων έχει πωληθεί.
 
Από τον ΣΕΤΕ τονίζεται, επιπλέον, πως και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, υπάρχει φόρος διανυκτέρευσης, όμως ο φόρος αυτός αποδίδεται στους δήμους για την ενίσχυση των τουριστικών υπηρεσιών και σε καμία των περιπτώσεων ο φόρος αυτός δεν συνδέεται ή αποδίδεται στο κράτος.
 
Στη χώρα μας τέτοιος φόρος υπάρχει, πρόκειται για το τέλος παρεπιδημούντων, ο οποίος αποδίδεται στους δήμους από τα τουριστικά καταλύματα.
 
Αυτό που προτείνουν, στον αντίποδα, είναι να υπάρξει καλύτερος και εκτενέστερος έλεγχος στην απόδοση φόρων από τις τουριστικές επιχειρήσεις.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis