Οικονομία

DW: Ελληνικές προσδοκίες από τις γερμανικές εκλογές

γερμανια ελλαδα

Οι εξελίξεις στην οικονομικά ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί παρά να έχουν αντίκτυπο και στις άλλες χώρες, σε μία περίοδο που η Ευρώπη, ούτως ή άλλως, αναζητεί νέο βηματισμό. Υπό αυτό το πρίσμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δηλώνει στην Deutsche Welle: «Αν η Μέρκελ είναι η νέα καγκελάριος, το κυριότερο κατά τη γνώμη μου είναι το ερώτημα πώς θέλει, πώς φαντάζεται την τέταρτη θητεία της. Θα συνδράμει σε βήματα που θα κάνουν την Ευρώπη ως σύνολο πιο λειτουργική, πιο δημοκρατική, με μεγαλύτερη στροφή στην ανάπτυξη; Ή θα οχυρωθεί σε μια εγωιστική θεώρηση των γερμανικών συμφερόντων;».

Από διαφορετική αφετηρία και ιδεολογική συγκρότηση ορμώμενος, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος καταλήγει σε παρεμφερές συμπέρασμα ως προς τον κομβικό ρόλο του Βερολίνου στην Ευρώπη: Ναι, η Άγκελα Μέρκελ θα είναι προφανώς κυρίαρχη, αλλά «όταν μιλάμε για Γερμανία, δεν μπορούμε να την απομονώσουμε από την ευρύτερη ευρωπαϊκή δυναμική. Δηλαδή, μας ενδιαφέρει τί θα γίνει στις εκλογές στη Γερμανία αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει δούμε τί θα γίνει στη Γαλλία, αν θα περάσουν οι μεταρρυθμίσεις. Τί θα γίνει στην Ιταλία, αν θα υπάρξει μία αποσταθεροποίηση υπέρ των λαϊκιστών που θέλουν να βγάλουν την χώρα από την ευρωζώνη...».

Η ευαίσθητη ισορροπία Γερμανίας-Γαλλίας
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, περιμένει τις γερμανικές εκλογές για να παρουσιάσει την ατζέντα του για το μέλλον της Ευρώπης. Γαλλογερμανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται τις δικές της προτάσεις για να τις δημοσιοποιήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Προ ημερών ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε ότι απαιτείται άμεση δράση, καθώς «σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, που δεν θα μείνει για πάντα ανοιχτό». Με αφορμή τη συγκεκριμένη διατύπωση, αλλά και θυμίζοντας την συγκυρία του Brexit, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δηλώνει ότι η νέα γερμανική ηγεσία θα πρέπει να συμβάλλει «ώστε να γίνουν στην ΕΕ εκείνα τα βήματα που θα αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας, για το οποίο μίλησε ο Γιούνκερ. Η γερμανική ηγεσία για χρόνια χρησιμοποιούσε τον μινιμαλισμό και την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως επιχείρημα για να μην προχωρά μπροστά η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αν επόμενη καγκελάριος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι η Άγκελα Μέρκελ, περιμένω στην τέταρτη θητεία της να κάνει περισσότερα βήματα για μια πιο ευρωπαϊκή Γερμανία».

Προς το παρόν, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να δρομολογεί στη Γαλλία την επώδυνη θεραπεία που πέρασε προ ετών η γειτονική Γερμανία- με αιχμή του δόρατος τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων έχουν ήδη αρχίσει και θα κορυφωθούν στις επόμενες μέρες. Εκ του αποτελέσματος θα απαντηθεί το ερώτημα, αν η μετεκλογική Γερμανία θα προσεγγίσει τη Γαλλία ή θα γίνει τελικά το αντίστροφο. Μία πρώτη εκτίμηση για τις κινήσεις Μακρόν από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο στην Deutsche Welle: «Αν τα καταφέρει θα είναι πολύ θετικό- δηλαδή, λιγότερη αντιπαράθεση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων και περισσότερη συνεννόηση, κυρίως σε επίπεδο επιχείρησης. Το κακό είναι ότι η Γαλλία έχει μία διαφορετική συνδικαλιστική παράδοση ταξικών συγκρούσεων και θα δούμε μέσα τον Σεπτέμβριο πόσοι θα κατέβουν στον δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί ο πρόεδρος Μακρόν».

Οικονομία

Τουρισμός: Παρατείνεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

αποζημίωση

Νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού  και του επισιτισμού, παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.

Συγκεκριμένα, ως προς τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους τουρισμού-επισιτισμού:

-Εντάσσονται οι εποχικά εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

-Για αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

-Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα:

-Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 30η.9.2021 με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η.3.2021.

-Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μετά την 30η Ιουνίου το υπόλοιπο της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή, και συγκεκριμένα τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

-Παρατείνεται η θητεία των οργάνων Διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνταξιοδοτικών οργανώσεων, εργοδοτικών οργανώσεων, μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2021 (από 30 Ιουνίου 2021), εφόσον δεν έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει αρχαιρεσίες.

-Ξεμπλοκάρεται η αποπληρωμή προγραμμάτων επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ έως το 2020, η οποία στηριζόταν σε στοιχεία χορηγούμενα από τον ΕΦΚΑ (ως προς τις εισφορές της επιχείρησης), χρησιμοποιώντας αντί για αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων.

-Αίρονται αντικίνητρα για την κατάρτιση με βραχυχρόνια προγράμματα των πρόσφατα εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς προβλέπεται πλέον ότι δεν απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες κατά το τελευταίο 12μηνο.

Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνονται και δυο ρυθμίσεις που αφορούν θέματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής.

-Μετατίθεται χρονικά στο επόμενο σχολικό έτος (2021-2022) η προϋπόθεση συνεπούς φοίτησης του τέκνου για τη χορήγηση επιδομάτων παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λόγω των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στον τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της πανδημίας.

-Στο επίδομα αναδοχής, προβλέπεται η αναστολή χορήγησης των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων προς τους βιολογικούς γονείς, καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος αναδοχής, και η αντίστοιχη προσαύξηση του επιδόματος αναδοχής προς τον ανάδοχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φορολογικές δηλώσεις: Αναλυτικές διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τους κωδικούς

Χρήστος Σταϊκούρας: Ικανοποίηση για την απόφαση του Eurogroup

Eurogroup: Μειωμένος κατά 30% ο ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά