Οικονομία

Διπλός ο "πέλεκυς" σε μισθωτούς με μπλοκάκι

μπλοκακι

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιλαμβάνει η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τα “μπλοκάκια” καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο θα αφορά μόνον τους ελεύθερους επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες.

Στον αντίποδα, δεν θα αφορά όσους εργαζόμενους έχουν παράλληλη απασχόληση – είναι δηλαδή μισθωτοί αλλά κόβουν ταυτόχρονα αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Αυτοί θα πληρώνουν για το μπλοκάκι τουλάχιστον 26,95% (για σύνταξη και υγεία) σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από πόσους εργοδότες έχουν, όπως αναφέρεται στο euro2day.gr.

Η ευνοική διάταξη του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, που προβλέπει πως τα «μπλοκάκια» θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί και άρα θα μοιράζονται το βάρος των εισφορών με τον εργοδότη τους, ισχύει μόνο για τους ασφαλισμένους που είναι ελευθεροεπαγγελματίες – προέρχονται δηλαδή από ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ – και εργάζονται με μπλοκάκι σε 1-2 εργοδότες.

Οι επιβαρύνσεις για τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένους μετά από το 1992, με παράλληλη απασχόληση θα είναι τεράστιες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν διπλές εισφορές. Θα είναι επίσης, σημαντικά δυσανάλογες σε σχέση με τις μελλοντικές συντάξεις.

Αναλυτικά, ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι οι μισθωτοί που έχουν δεύτερη απασχόληση με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) θα καλύπτουν μόνοι τους, ως ελεύθεροι επαγγελματίες τις εισφορές για το εισόδημα από “μπλοκάκι”. Στον αντίποδα, οι δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με έναν ή δύο εργοδότες, βάσει του νόμου θα μοιράζονται την εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία με τους εργοδότες του, χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζουν ουσιαστικές λεπτομέρειες για το θέμα, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Οι ανατροπές για τους “νέους ασφαλισμένους” με παράλληλη απασχόληση είναι μεγάλες καθώς καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές. Η ειδική πρόνοια του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ισχύει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασοχλούμενους (δηλαδή τους ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) που αμείβονται με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες. Για αυτούς, η εισφορά για κύρια ασφάλιση ορίζεται σε 6,67% ενώ το 13,33% θα το πληρώνει ο εργοδότης. Μάλιστα, χθες, ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες, προκειμένου να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι θα καθυστερήσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2017.

Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί στην υπό έκδοση εγκύκλιο, μια διαδικασία δήλωσης των συγκεκριμένων ασφαλισμένων, από τους εργοδότες τους, μέσω ενός τύπου Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που ισχύει για τους μισθωτούς. Καθώς βέβαια το μεγαλύτερο διακύβευμα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το εάν θα δεχθεί ο εργοδότης να αναλάβει το κόστος ή θα το μετακυλίσει στον εργαζόμενο με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, στην εγκύκλιο θα προβλέπεται και η δυνατότητα του εργαζόμενου μονομερώς, να αναγγέλλει ο ίδιος στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το γεγονός ότι απασχολείται σε ένα ή το πολύ δύο εργοδότες και αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να γίνεται από το ταμείο η αναζήτηση της εισφοράς. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και γραφειοκρατικό σύστημα το οποίο αναμένεται να καταρρεύσει στην πράξη.

Μια ακόμη ένδειξη της σύγχυσης και της που επικρατεί και αναμένεται να επιδεινωθεί, είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών με έως δύο εργοδότες, ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται επί του πραγματικού μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό θα δηλωθεί από τον εργοδότη στη νέου τύπου ΑΠΔ, ενώ στους παράλληλα απασχολούμενους, οι εισφορές για την μεν μισθωτή απασχόληση θα υπολογίζονται επί του πραγματικού μηνιαίου μισθού, για την δε απασχόληση με ΔΠΥ θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015.

Ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες, το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα είναι τα 586 ευρώ το μήνα, επί των οποίων θα υπολογίζεται η εισφορά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν το άθροισμα των δύο αμοιβών είναι κατώτερο, θα ισχύσει το συγκεκριμένο πλαφόν. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση παράλληλης απασχόλησης (πχ μισθωτή και ελεύθερο επάγγελμα αμειβόμενο με ΔΠΥ) το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα των 586 ισχύει για το άθροισμα των εσόδων από τις δύο δουλειές.

Με δεδομένο μάλιστα ότι τα 586 ευρώ αφορούν τον νόμιμα θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό για πλήρη απασχόληση, στην περίπτωση που ο παράλληλα απασχολούμενος δεν έχει έσοδα από το μπλοκάκι του, θα πληρώνει εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόληση. Μόνη εξαίρεση από το κατώτατο ασφαλιστέο όριο των 586 ευρώ προβλέπεται για τις περιπτώσεις μερικής απασχόλησης, καθώς ο μισθωτός θα καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στο πραγματικό του εισόδημα.

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Μαζικοί συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρων - αποζημιώσεις ενοικίων - πάγιες δαπάνες

ΑΑΔΕ

Συμψηφισμούς τριών ταχυτήτων τρέχει αυτήν την περίοδο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό, χιλιάδες φορολογούμενοι, να δουν ξαφνικά να «ψαλιδίζεται» ή ακόμα και μηδενίζεται ο φόρος εισοδήματος ή και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που έχουν να πληρώσουν.

Οι συμψηφισμοί γίνονται ανά περίπτωση και ανάλογα με την εκκαθάριση των πιστωτικών υπολοίπων, από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών τις δηλώσεις ενοικίων COVID κλπ. Για αυτό και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς την εικόνα των οφειλών τους στο Taxisnet (MyAADE), στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και στην σελίδα με τις οφειλές εκτός ρύθμισης.

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν συμψηφισμοί ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος με τα πιστωτικά «κουπόνια» του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών

Χθες Παρασκευή, ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί οφειλών ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος με το 12% του ενοικίου που δικαιούται ως αποζημίωση COVID όσοι δέχτηκαν «κουρέματα» στα μισθώματα την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν και συμψηφισμοί οφειλών από ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα

Μέχρι την Τρίτη θα έχουν γίνει και συμψηφισμοί και με τις λεγόμενες υπερ-εισπράξεις.

Όσοι έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ προφανώς δεν θα δούνε συμψηφισμό. Όσοι όμως έχουν απλήρωτες δόσεις μπροστά τους θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κλπ. Εαν και μετά τους συμψηφισμούς υπάρχει υπόλοιπο οφειλής τότε αυτό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022 κάτι που θα αποτυπώνονται στο νέο εκκαθαριστικό θα βρίσκεται στο MyAADE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στουρνάρας: Έρχεται δεκαετία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Τουρισμός: Δωρεάν κεφάλαια κίνησης έως 400.000 ευρώ

Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε: Νέες χρηματοδοτήσεις 35,9 εκατ. ευρώ

 

ESPA BANNER