Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Τα στοιχήματα του προγράμματος δανεισμού

Image
Υπουργείο Οικονομικών
 clock 22:45 | 25/12/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Την συνέχεια της πολύ καλής πορείας των εκδόσεων νέου χρέους που είχε μέσα το 2021 θα επιχειρήσει να επαναλάβει το ΥΠΟΙΚ και για το 2022, ένα χρόνο ο οποίος θα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτό, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού και η αύξηση του χρέους (η οποία ήταν οριζόντια για όλη την ΕΕ) λόγω των αναγκών για την κάλυψη των μέτρων στήριξης, αποτέλεσε για την Ελλάδα και μια ευκαιρία.

Με τους κατάλληλους χειρισμούς, η Ελλάδα κατάφερε -λόγω των αυξημένων εκδόσεων- να δημιουργήσει μια καμπύλη αποδόσεων σε διάρκειες από τα 3 έως και τα 30 χρόνια, που διαφορετικά θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθεί. Τούτο, με δεδομένες τις πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους.

Παράλληλα με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, ενώ η ζήτηση οδήγησε σε δανεισμό "στρατηγικού χαρακτήρα", όπως η διπλή έξοδο στις αρχές Σεπτεμβρίου με 5ετές και 30ετές ομόλογο.

Το 2022, έρχεται με πρώτη πρόκληση την συνέχιση της πανδημίας, η οποία μας απασχόλησε σοβαρά και το 2021 στην οποία έχει προστεθεί και η πρόκληση του υψηλού πληθωρισμού. Ο υψηλός πληθωρισμός και κυρίως μια ενδεχόμενη μεγάλη διάρκεια του, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Μια αύξηση επιτοκίων από τα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023 θα δυσκολέψει πολύ την αναχρηματοδότηση ενός χρέους ύψους 351 δις. ευρώ, όπως είναι το ελληνικό. Το θέμα επεσήμανε πρόσφατα στην ενδιάμεση έκθεση του, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας. Επιπλέον ειδικά για την Ελλάδα , υπάρχει και το χρονικό ορόσημα του Μαρτίου όταν με την λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) οι ελληνικοί τίτλοι θα συνεχίζουν να αγοράζονται από την ΕΚΤ, αλλά σε μικρότερα ποσά από ότι όσο διαρκούσε το πρόγραμμα.

Τα στοιχήματα

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας, το δανεικό πρόγραμμα του 2022 που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, προβλέπει εκδόσεις τίτλων ύψους 12 δισ. ευρώ με παράλληλή μείωση των ταμειακών αποθεμάτων κατά 6,6 δισ. ευρώ για να αποπληρωθεί παλιό και ακριβό χρέος.

Δηλαδή το 1,8 δισ. ευρώ του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ και των 5,3 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο που πήρε η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης όταν μπήκε στο πρώτο μνημόνιο.

Το πρόγραμμα δανεισμού για φέτος θα πρέπει να πετύχει τέσσερις, όχι πολύ εύκολους στόχους:

- Η Ελλάδα να έχει συνεχή παρουσία στις αγορές έχοντας τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ως τελευταία καταφυγή, αν οι συνθήκες της αγοράς οδηγούν σε αύξηση των αποδόσεων.

- Να συνεχιστούν οι διαχειριστικές πράξεις που μειώνουν περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους χρέους. Μέσα στο 2021 ανταλλαγών ομολόγων το χρέος μειώθηκε κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ και το κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 450 εκ ευρώ. Οι τόκοι του χρέους αναμένεται να μειωθούν από τα 5,1 δισ. ευρώ το 2021 στα 4,7 δισ. ευρώ το 2022.

- Να διατηρηθεί η πτωτική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έφτασε το 2022 σε ιστορικά χαμηλά. Σε αυτό θα βοηθήσει εκτός από την ομαλή πορεία της αγοράς η επιλογή του χρόνου των εκδόσεων αλλά και οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου που αναμένονται από το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου.

- Να κάνει μια επιτυχή είσοδο στην αναδυόμενη αγορά των "πράσινων" ομολόγων που υποστηρίζεται και από τις ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και από την ΕΚΤ. Σε αυτό εκτός από την κατάλληλη τεχνική επεξεργασία , θα πρέπει να βοηθήσουν και όλα τα υπουργεία ώστε τα έργα που θα χρηματοδοτήσουν τα ομόλογα να είναι τα κατάλληλα.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται εντός του 2021

Εκκαθάριση επιδότησης: Γιατί δεν την πήραν όλοι οι δικαιούχοι

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis