Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκάδες εκατομμύρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς βρήκε η ΑΑΔΕ

ααδε
 clock 13:53 | 17/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ιδιαίτερα αποδοτικοί αποδεικνύονται οι έλεγχοι των τραπεζικών λογαριασμών από την ΑΑΔΕ, καθώς αποκαλύπτουν τεράστια χρηματικά, τα οποία δεν προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων.

Όπως αναφέρουν στελέχη των φορολογικών αρχών, εάν δεν υπήρχαν οι έλεγχοι των καταθέσεων πολλές υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής θα είχαν παραγραφεί και θα είχαν γλιτώσει οι φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού της ΑΑΔΕ, από τους ελέγχους προσαύξησης περιουσίας και το άνοιγμα λογαριασμών, στη διάρκεια του 2023, βρέθηκαν ενδεικτικά οι ακόλουθες υποθέσεις: 

Από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φυσικού προσώπου, που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών λαχείων, παιγνίων με αριθμούς και μπίγκο, προσδιορίστηκαν αδήλωτες ληφθείσες προμήθειες και προσαύξηση περιουσίας από εισοδήματα αγνώστου πηγής, συνολικού ύψους 13.762.000 ευρώ.

Φυσικό πρόσωπο στο Νότιο Τομέα Αθηνών, με δραστηριότητα υπηρεσίες πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ και στοιχημάτων, κατά τα έτη 2017-2019, απέκρυψε εισοδήματα γνωστής και άγνωστης πηγής ύψους 6.403.900 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν σε τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Φυσικό πρόσωπο στη Λάρισα, κατά τα έτη 2017-2020, προσαύξησε την περιουσία του αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 2.679.400 ευρώ με τα ποσά να βρίσκονται στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Οι έλεγχοι έγιναν με τα συστήματα που είχε στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, μέχρι το 2023 και συγκεκριμένα:

Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης. 

Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Νέοι τύπου έλεγχοι

Σημειώνεται πως από τις αρχές του 2024 η ΑΑΔΕ έθεσε σε λειτουργία μια πιο σύγχρονη παγίδα για τον έλεγχο των αδήλωτων τραπεζικών καταθέσεων και όχι μόνο.

Πρόκειται για το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, έναντι του οποίου δεν ισχύει κανένα τραπεζικό και επαγγελματικό απόρρητο.

Τα στοιχεία που αντλούνται συσχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων και αναλόγως των ευρημάτων θα καλούν για εξηγήσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα. Το BANCAPP θα αντλεί από τις τράπεζες και τα λοιπά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, στοιχεία που αφορούν: 

  1. Καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.
  2. Καταθετικούς λογαριασμούς προθεσμιακούς.
  3. Χορηγητικούς λογαριασμούς.

Επενδυτικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν παντός τύπου χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)

  • Πιστωτικές κάρτες.
  • Τραπεζικές Θυρίδες.
  • Λογαριασμούς Πληρωμών.
  • Προπληρωμένες κάρτες (prepaid).
  • Ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Τα ποσά που βρίσκει η Εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα οποία είναι αδικαιολόγητα καθώς δεν προκύπτουν από τα δηλωθέντα εισοδήματα, φορολογούνται με συντελεστή 33%.

Επιπλέον προστίθενται, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθώς και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, που εκτοξεύουν τον τελικό λογαριασμό σε επίπεδα άνω του 55% επί του ποσού που βρέθηκε «ακάλυπτο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Ο ένας μπήκε σε διαμέρισμα 5ου ορόφου κι ο άλλος έκλεψε μπουκάλια αλκοόλ

Σοκ στην Κρήτη: Τρεις νεκροί σε τροχαία μέσα σε μία ημέρα!

Γάζα: Επτά παιδια ανάμεσα στους 13 νεκρούς απο βομβαρδισμό σε προσφυγικό καταυλισμό

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis