Οικονομία

Δείκτης Καινοτομίας: Η Ελλάδα στην 41η θέση

καινοτομία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization, WIPO) κυκλοφόρησε τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας του 2019, στον οποίο αξιολογούνται ποικίλα επίπεδα καινοτομίας σε 126 οικονομίες, με κριτήρια που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την εξειδίκευση, τα επίπεδα εκπαίδευσης και δημιουργικής παραγωγής των επιχειρήσεων.

Ο φετινός δείκτης μαρτυρά ότι, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η εφευρετικότητα εντείνεται.

Οι καινοτόμες ιδέες γεννιούνται διαρκώς και την πρώτη θέση στην λίστα καταλαμβάνει, για ένατη μάλιστα φορά, η Ελβετία, με την υψηλότερη βαθμολογία των 67,24 στα 100.
Το 2018 οι Κάτω Χώρες είχαν βρεθεί στην δεύτερη θέση, φέτος, όμως «εκτοπίστηκαν» από την Σουηδία, πέφτοντας στην τέταρτη θέση της κατάταξης.

Το «καινοτόμο top-three» της κατάταξης ολοκληρώνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Μεγάλη άνοδο εμφάνισε η Κίνα, η οποία κατέκτησε την 14η θέση αλλά και η Ινδία, η οποία μέσα σε έναν χρόνο έχει καταφέρει να «ανέβει» πέντε θέσεις, αποτελώντας την 52η πιο καινοτόμα χώρα.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 41η θέση μεταξύ 129 κρατών, αποδεικνύοντας ακράδαντα ότι αν και υστερούμε στην κεφαλαιοποίηση της καινοτομίας, ως χώρα εμφανίζουμε επιδόσεις στον εν λόγω τομέα.

Οικονομία

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη τον Αύγουστο

πληθωρισμός

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη  έφτασε στο 3% τον Αύγουστο του 2021, από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ ένα χρόνο τα νερά ήταν στο 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα σε δημοσιεύσεις. Στην ΕΕ του πληθωρισμού ο Αύγουστο ήταν στο 3,2%, από 2,5% στον Ιούλιο. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού τον Αύγουστο καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,4%), την Ελλάδα  (1,2%) και την Πορτογαλία (1,3%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία (5%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός σε ένα κράτος μέλος και αυξήθηκε σε είκοσι έξι.   

Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο επίπεδο πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,44 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθήθηκε από τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,65) και τα τρόφιμα, αλκοόλ & καπνό και υπηρεσίες ( αμφότερα +0,43).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Η φωτιά στην αποθήκη αναστάτωσε τη γειτονιά

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας ... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Κρήτη: Η φωτιά στην αποθήκη αναστάτωσε τη γειτονιά

ESPA BANNER