Οικονομία

ΔΕΔΔΗΕ: Λιγότερες βλάβες, εξυπηρέτηση εξ’ αποστάσεως και δυναμικά τιμολόγια

ΔΕΔΔΗΕ

 Λιγότερες βλάβες και συντομότερη αποκατάστασή τους, περιορισμός των ρευματοκλοπών, δυναμική τιμολόγηση με χαμηλότερες χρεώσεις τις ώρες χαμηλής ζήτησης ρεύματος, ταχύτερη αλλαγή προμηθευτή, τηλεμέτρηση της κατανάλωσης, εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως είναι ορισμένα από τα οφέλη που προκύπτουν για τους καταναλωτές και την αγορά ενέργειας από τις επενδύσεις συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το νέο πενταετές πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021 - 2025.

   Το πενταετές καταρτίστηκε, ενώ ξεκινά σε μικρό χρονικό διάστημα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, με πρόβλεψη για ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Σχετική αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, προαναγγέλλοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ θα είναι μεγάλο.

   Το πρόγραμμα που τέθηκε χθες σε διαβούλευση περιλαμβάνει σειρά επενδύσεων, με σημαντικότερη αυτήν της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών στο σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, έργο που έχει προταθεί για δανειοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

   Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί) σε διάστημα 6 ετών, δηλαδή ως το 2026.

   Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνουν:

   Για τους καταναλωτές:

   -Δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσής τους, μέσω home device ή web application και μετατόπιση της κατανάλωσής τους σε ώρες χαμηλού κόστους σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον Προμηθευτή τους.

   -Δυνατότητα συμμετοχής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για αυτούς που έχουν στις εγκαταστάσεις τους είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ (Net metering κλπ) είτε μονάδες αποθήκευσης (μπαταρίες ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα).

   Για τους προμηθευτές:

   -Κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό την μετατόπιση ζήτησης από τους πελάτες τους από ώρες υψηλού κόστους σε ώρες χαμηλού κόστους και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειάς του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας.

   -Κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με προφίλ κατανάλωσης των πελατών τους.

   -Επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή

   Για τον ΔΕΔΔΗΕ:

   - Βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του Δικτύου

   - Μείωση κόστους λόγω αυτοματοποίησης διαδικασιών καταμέτρησης

   κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή.

   - Ευκολότερος εντοπισμός σφαλμάτων δικτύου/ ρευματοκλοπών

   - Πιστοποίηση στοιχείων για την ποιότητα ενέργειας.

   Στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνεται ακόμη η εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος SAP με την ονομασία «Ηρακλής» για το οποίο η σύμβαση υπεγράφη πρόσφατα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022. Με το νέο σύστημα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να ανταποκρίνεται στο εξής με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα αιτήματα των πελατών του (καταναλωτές και πάροχοι) μέσα από την ψηφιοποίηση των εγγράφων. Το έργο περιλαμβάνει και την ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης (portal πελατών) εξυπηρέτησης για όλα τα αιτήματα των χρηστών του δικτύου, χωρίς να απαιτείται καμία μετάβαση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Lockdown: Πρεμιέρα για την περιποίηση νυχιών – Πώς θα λειτουργεί

Φουρτούνα στο λιμάνι των Χανίων (φωτο)

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ αγόρασε ποσότητα του ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού

 

Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων

ΕΦΚΑ

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο ΚΕΑΟ ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οφειλές Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου–Μαΐου 2020, που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης, δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση, καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021.

Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ -Οι 8 μεγάλες αλλαγές που έρχονται
«Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων», επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτη - Μετάλλαξη Όμικρον: Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του ο ασθενής

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

 

ESPA BANNER