Οικονομία

Citigroup: Δεν επαρκεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ για να απορροφήσει το επιπλέον χρέος της Ευρώπης

ΕΚΤ

Ακόμη και μετά την ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας, το πρόγραμμα υπολείπεται των χρηματοδοτικών αναγκών της ζώνης ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup.

Διαπιστώνουν ότι ακόμα και μετά τη αύξηση του προγράμματος PEPP κατά 600 δισ. ευρώ της ΕΚΤ (682 δισεκατομμύρια δολάρια), τα συνολικά 1,350 τρισ. δεν επαρκούν για την κάλυψη του επιπλεόν χρέους που θα εκδόσουν τα κράτη της ευρωζώνης φέτος με νέα ομόλογα, καθώς το ποσό υπολείπεται κατά 150 δισ. ευρώ χαμηλότερο.

Εάν η ανισορροπία επιδεινωθεί και οι χώρες εκδώσουν πολύ περισσότερα ομόλογα, ο κίνδυνος είναι τα πυρομαχικά της ΕΚΤ να μην φτάσουν ωστε να κρατήσουν υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα αυτό να αυξηθεί για ορισμένα από τα πιο χρεωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ, όπως η Ιταλία.

Αυτό είναι πιθανό να συμβεί καθώς η στήριξη των ευρωπαϊκών ομολόγων από την ΕΚΤ ήταν βασική παράμετρος που τα κάνει ελκυστικά.

Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αυξήσει τις πωλήσεις ομολόγων, τα βιβλία προσφορών έχουν φουσκώσει πολύ.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα συγκέντρωσαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων την Τρίτη και, μαζί με την έκδοση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι συνολικές προσφορές που έλαβαν έφτασαν τα 300 δισ. δολάρια.

Η Ιταλία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πώληση ενός νέου ομολόγου που απευθύνεται σε εγχώριους επενδυτές καθώς επιδιώκει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται.

Η Γερμανία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες ενέργειες έκδοσης για ομόλογα 30 και 20 ετών αντίστοιχα.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την έκδοση χρεών το 2020 κατά πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ανάγκες δανεισμού της Ευρώπης φέτος είναι τεράστιες, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους έπειτα από την πιο απότομη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να πουλήσουν τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων φέτος, αλλά ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.

Επιπλέον, η παροχή βραχυπρόθεσμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την Citigroup, ενώ ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ανέρχεται σε 1,35 τρισ. ευρώ.

«Τέτοιος όγκος παροχών θα στιγματίσει τις αγορές», έγραψαν στρατηγικοί επενδυτές της ING Groep NV με επικεφαλής τον Παντρεικ Γκάρβι. «Το τσουνάμι χρέους συνεχίζεται» είπε.

Απόψεις

Στο σχέδιο διάλυσης της οικονομίας απαντάμε με ρεαλιστικό σχέδιο επανεκκίνησης. Του Σ. Βαρδάκη

Σωκράτης Βαρδάκης

Έχουμε φτάσει πια στο σημείο μηδέν. Στο σημείο που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από το δάχτυλό της, για τις καταστροφικές της επιλογές, οι επιπτώσεις των οποίων, έχουν ήδη γονατίσει την ελληνική οικονομία.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή για τα εργασιακά και το παράλογα παρατεταμένο lockdown, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για την οικονομία της χώρας, που ήδη σαρώνει επιχειρήσεις και εργαζομένους, με κίνδυνο να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη καμπή, λύσεις υπάρχουν. Τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο, αναλυτικό, εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο  σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, βασιζόμενο σε τρεις κεντρικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και σε φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν κατά το διάστημα αυτό και περιλαμβάνει «κούρεμα» που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 60%, αλλά και ρύθμιση σε 120 δόσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά σε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ενώ έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, έχουν δεχτεί αντιστρόφως ανάλογη κρατική βοήθεια. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Ο τρίτος και τελευταίος πυλώνας, περιλαμβάνει ένα μόνιμο, ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, με αλλαγή του καθεστώτος αναφορικά με τους πιστωτές και σύνταξη ενός νέου πτωχευτικού νόμου που θα προστατεύει πλήρως την πρώτη κατοικία. Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους αγρότες, με προστασία των παραγωγικών, περιουσιακών τους στοιχείων και πλήρη υπαγωγή στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές (πρώην Αγροτική).

Οι στόχοι του προγράμματος είναι η άμεση ανακοπή του κύματος λουκέτων και κατ’ επέκταση απολύσεων, που αναμένεται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για μελλοντική ανάπτυξη.  Η προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων αποτελεί μονόδρομο για τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και μοναδικό εχέγγυο για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, μοιάζοντας να τα έχουν τελείως χαμένα, φαίνεται να αγωνιούν μόνο για το άνοιγμα του τουρισμού, λες και οι λίγοι ή πολλοί τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας, αρκούν για να σώσουν την οικονομία από τη διάλυση και τους εργαζομένους από την ανέχεια.

Η ελληνική οικονομία, έχοντας καταγράψει την 3η μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη τον τελευταίο χρόνο, έχει ανάγκη από ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και γενναίο, που να αφορά το παρόν, αλλά να έχει και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Με το βαρύγδουπο “Ελλάδα 2.0”, η κυβέρνηση παρουσίασε μία μίξη δοκιμασμένων και μάλιστα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πρακτικών, χρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δεσμεύοντας τη χώρα μέσα από χρηματοδοτήσεις των δράσεων που εκείνη θα επιλέξει, υποχρεώνοντας  οποιαδήποτε νέα Κυβέρνηση προκύψει, να συνεχίσει την υλοποίηση των “μεταρρυθμίσεων” που εκείνη προκρίνει, αφού οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνουν προαπαιτούμενα και αιρεσιμότητα μνημονιακού τύπου και ενδεχόμενη αλλαγή πορείας θα συνεπάγεται και την επιστροφή των χρημάτων του Ταμείου. Υπόσχεται 180.000 θέσεις εργασίας, τη στιγμή που οι άνεργοι είναι ήδη 1,5 εκατομμύριο και αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, από τη χρηματοδότηση του Ταμείου αποκλείονται μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, που βρίσκονται ήδη με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δάνεια των συστημικών τραπεζών, μέσω των οποίων θα διανεμηθεί το ποσό της χρηματοδότησης. Η μερίδα του λέοντος θα συγκεντρωθεί για μια ακόμη φορά στους λίγους, ισχυρούς, γνωστούς κυβερνητικούς αγαπημένους.

Ο κ. Μητσοτάκης, όντας δέσμιος των χορηγών του, μπλεγμένος σε μία δίνη σκανδάλων, ανίκανος να αφουγκραστεί την κοινωνία, συνεχίζει να νομοθετεί και να κάνει επιλογές προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, βυθίζοντας την οικονομία στο ναδίρ και τους πολίτες στην απόγνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που κατάφερε να συμμαζέψει τα οικονομικά της χώρας εν μέσω ασφυκτικών δημοσιονομικών συνθηκών  και να δώσει τέλος στα μνημόνια, κάνει ένα βήμα μπροστά και φωνάζει ένα δυνατό “παρών”.

* Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: 120 δόσεις και κούρεμα ως 60% στα κορωνοχρέη

Σκυλακάκης: Ακόμα 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για την οικονομία