Οικονομία

Brexit: Δυσαρέσκεια για τη συρρίκνωση της διαπραγμάτευσης ευρωπαϊκών μετοχών στο Σίτι

Αγορές

Ενώ στελέχη επενδυτικών εταιρειών εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τη ραγδαία συρρίκνωση της διαπραγμάτευσης ευρωπαϊκών μετοχών στο Σίτι του Λονδίνου από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν έληξε η μεταβατική περίοδος για το Brexit, οι υπόλοιποι παίκτες του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου φοβούνται μήπως μεταφερθούν σύντομα και άλλες υπηρεσίες στην ηπειρωτική Ευρώπη. «Υπολογίζω πως ακόμη 3.000 με 4.000 επενδυτικοί τραπεζίτες, ιδιαίτερα στον τομέα έκδοσης ομολόγων ή μετοχών, θα αναγκαστούν να φύγουν από το Λονδίνο και να μεταφερθούν στην Ευρώπη», σχολιάζει ο Άντρας Χαλίν, ιδρυτής της Global Mind Executive Search Consultants GmbH, στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Το καθεστώς συνύπαρξης του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου με τις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε μετά το Brexit δεν συμπεριλήφθηκε στις επίμαχες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της βρετανικής οικονομίας. Το Σίτι του Λονδίνου απασχολεί πάνω από εκατομμύριο άτομα, αντιπροσωπεύει το 7% του βρετανικού ΑΕΠ και πάνω από το ένα δέκατο των φορολογικών εσόδων της χώρας.

Όμως, η Ε.Ε δέχτηκε μόνον την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για την εκκαθάριση των συναλλαγών στα παράγωγα που διαπραγματεύονται σε ευρώ, δίνοντας το δικαίωμα στο Σίτι του Λονδίνου να έχει πρόσβαση σε αυτό το κομμάτι των αγορών κεφαλαίου της Ε.Ε για ένα 18μήνο μετά το Brexit. Αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το πλαίσιο συνεργασίας για το μεγαλύτερο σκέλος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πρόσφατα χωρίς να έχει οριστεί προθεσμία. Οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες του Παρισιού και του Άμστερνταμ έχουν ήδη επωφεληθεί από τη μεγάλη αύξηση των συναλλαγών σε ευρωπαϊκές μετοχές. Επενδυτικές εταιρείες στο Λονδίνο κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση της διαπραγμάτευσης μετοχών στις πλατφόρμες του Σίτι που φθάνει ή ξεπερνά ακόμη και το 90% στις πρώτες εβδομάδες του 2021.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα φύγουν και άλλες υπηρεσίες από το Λονδίνο μετά τους χιλιάδες χρηματιστές που έχουν ήδη αποχωρήσει μαζί με περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός τρις δολαρίων. Η Goldman Sachs ανακοίνωσε την μετακίνηση υψηλόβαθμων επενδυτικών τραπεζιτών στην ηπειρωτική Ευρώπη με κύριους προορισμούς τη Φρανκφούρτη και τη Μαδρίτη. Στο Λονδίνο δεν μπορούν πια να παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις όπως η έκδοση τίτλων για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές της Ε.Ε.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο παραμένει ασαφές με τους παράγοντες του κλάδου να αναζητούν διεξόδους. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι τραπεζίτες της ελβετικής UBS στο Λονδίνο μπορούν να προωθήσουν εργασίες για πελάτες στη Γερμανία επειδή υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ελβετία. Αλλά δεν έχουν όλες οι ξένες τράπεζες του Σίτι αυτή τη δυνατότητα.

Στη Ευρώπη δε οι αρμόδιες εποπτικές αρχές τηρούν αυστηρή στάση. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) προειδοποίησε για την υιοθέτηση «αμφιλεγόμενων πρακτικών» από τους Βρετανούς τραπεζίτες. Η γερμανική Bafin ήταν ακόμη πιο απόλυτη όταν υπενθύμισε τέλη Δεκεμβρίου στις επενδυτικές εταιρείες πως τα γραφεία τους στο Λονδίνο και τα παραρτήματα στην Ε.Ε «δεν θα έχουν την ελευθερία» για να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε πελάτες στη Γερμανία. Οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας και της Ε.Ε για το Σίτι του Λονδίνου αναμένεται να είναι δύσκολες δεδομένου ότι όλοι θέλουν ένα κομμάτι από την πίττα του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου στην Ευρώπη και του δεύτερου ισχυρότερου μετά τη Wall Street.

Διαβάστε επίσης: 

Πλαστικό χρήμα: Εκτοξεύτηκε η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών

Bloomberg: Την άνοιξη θα δούμε εκτόξευση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη

Οικονομία

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε

Χρήστος Σταικουρας

Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις και αυτό λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής- σχετικά- εικόνας του δ' τριμήνου, το οποίο σε σχέση με το γ' τρίμηνο φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

«Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως «και το 2021, έως σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, "τείχος" προστασίας. Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου. Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. 'Αντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών. Σύμφωνα με τα προσωρινά- τονίζω, προσωρινά- στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%. Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις.

Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής- σχετικά- εικόνας του 4ου τριμήνου. Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση με το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες.

Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας. Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης.

Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη. Έτσι ώστε όλοι μαζί, κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες εν μέσω lockdown

Βενιζέλειο - κορωνοϊός: Κλείνει η Αιματολογική Κλινική - Τι θα γίνει με τους ασθενείς

Κρήτη: Η θάλασσα υποχωρεί - Οι κάτοικοι ανησυχούν! (φωτογραφίες)