Οικονομία

Αυξήσεις φόρων σε ΔΕΗ... και όχι μόνο, απαιτούν οι δανειστές

ευρωπη, ευρω

Θέμα αύξησης του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ αλλά και στα βιβλία και τις εφημερίδες εγείρουν οι δανειστές δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο. Η στόχευση αποβλέπει στο να «γεμίσει» το πακέτο μέτρων με φόρους που θα φέρουν σίγουρα έσοδα και θα εξασφαλίσουν την είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει συμφωνία ως την Τρίτη επί των δυο κειμένων (Ευρωπαϊκό και ΔΝΤ) υπάρχει επίσης πίεση για περικοπές στο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.

Επιπρόσθετα, όπως έγραψε το Euro2day.gr, στις συναντήσεις της τελευταίας εβδομάδας τέθηκε και το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ορίου, κάτω από τις 9.000 ευρώ που είναι η ελληνική πρόταση, στη ζώνη των 8.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή μάλιστα, το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας που έχει στείλει η Ευρωζώνη (MoU) αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά αντίθετα, εκείνο του ΔΝΤ (MEFP) αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018.

Επίσης, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Οικονομία

Πωλήσεις μέσω διαδικτύου: Στη "φάκα" εταιρείες για φοροδιαφυγή

Φοροδιαφυγή

Μη έκδοση αποδείξεων, μη δήλωση εισοδημάτων, ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ: αυτά είναι τα ευρήματα ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε έξι επιχειρήσεις που επιδίδονται κυρίως σε πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Η συνολική φοροδιαφυγή φτάνει τα 1,7 εκ. ευρώ, με πάνω από το 50% του ποσού αυτού να αφορά... συνταξιούχο.

Αναλυτικότερα:

Στην Θεσσαλονίκη, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων συνταξιούχου, προέκυψε για τις χρήσεις 2018 και 2019, η μη έκδοση 55.000 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 950.000 ευρώ, για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Σε ατομική επιχείρησή εμπορίας προϊόντων μέσω διαδικτύου στην Αχαΐα, μετά από άνοιγμα λογαριασμών διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2016-2018, η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. συνολικής αξίας 280.000 ευρώ.

Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Θεσσαλονίκη προέκυψε, κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, η μη έκδοση 6.500 φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 140.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

Σε νησί του Ιονίου, μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων προσωπικής εταιρείας με αντικείμενο πωλήσεις μέσω Διαδικτύου προέκυψε, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, η μη έκδοση 3.000 φορολογικών στοιχείων, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 125.000 ευρώ.

Ατομική επιχείρηση στην Κεντρική Μακεδονία, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ρούχων, για τις χρήσεις 2016 έως 2019, κατόπιν επεξεργασίας κατασχεμένων αρχείων, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση 5 φορολογικών στοιχείων για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αξίας 110.000 ευρώ.

Μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων επιχειρηματία στην Άρτα διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2017 και 2018, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 88.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Έρχεται νέο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις στέγες

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ 25 με 29 Οκτωβρίου

MyData: Ηλεκτρονικά βιβλία για όλους από 1η Νοεμβρίου

ESPA BANNER