Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται η ζήτηση ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τον Γερμανικό Τύπο

Image
ομόλογα
 clock 08:25 | 03/05/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην αύξηση της ζήτησης ελληνικών ομολόγων μετά την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας - δανειστών αναφέρονται η Handelsblatt και η Süddeutsche Zeitung, σημειώνοντας ωστόσο ότι για τους επενδυτές κρίσιμο παραμένει το θέμα του χρέους.
Ειδικότερα σε άρθρο της με τίτλο «Ζήτηση για ελληνικά ομόλογα» η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στη θετική εικόνα που κατέγραψαν χθες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις διεθνείς χρηματαγορές. «Η Ελλάδα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, έβαλε τέλος στη διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα μπορούν να εκταμιευθούν επιπρόσθετα χρήματα από το πρόγραμμα δανειακής βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στη συνέχεια οι επενδυτές έσπευσαν θαρραλέα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, κάτι που κατά συνέπεια έσπρωξε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου προς τα κάτω, υποχωρώντας στο 6,043%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δυόμισι χρόνια. Εντούτοις η Ελλάδα αγόρασε έτσι μόνο λίγο χρόνο, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτικής της DZ Bank Nτάνιελ Λεντς. 'Δεν καταγράφηκε κάποια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα των περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους'. Aλλά για να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο», σημειώνει η SZ.
Στο ίδιο θέμα εστιάζει και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «Σε τροχιά-ρεκόρ», που αναφέρεται στη γενικότερη καλή εικόνα που καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η σημερινή συμφωνία Αθήνας και πιστωτών μετά από τη διαμάχη τους «για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τον ενεργειακό τομέα, τις περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση στη φορολογία» δίνει μια «επιπλέον ανάσα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα «η κυβέρνηση στην Αθήνα χρειάζεται επειγόντως χρήματα για να πληρώσει τον Ιούλιο χρέη ύψους 7,5 δισ. ευρώ». Οι επενδυτές «αρπάζουν» τώρα ελληνικά ομόλογα, γράφει η Ηandelsblatt, σημειώνοντας ωστόσο ότι τις επόμενες μέρες οι διεθνείς επενδυτές θα επιδείξουν πιο συγκρατημένη στάση λόγω του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.Επίσης την Τετάρτη αναμένεται και η απόφαση της αμερικανικής Fed αναφορικά με τα επιτόκια. «Αν και δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, θα δοθεί ωστόσο ένα πρώτο στίγμα για την απόφαση του Ιουνίου», εκτιμά.
«Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια»
«Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung για την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας και θεσμών που επιτεύχθηκε στην Αθήνα. Όπως σημειώνει η FAZ, «μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις για τα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του EMΣ και του ΔΝΤ πέτυχαν μια προσωρινή συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. (…). Η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο για την έγκριση νέων δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα. (…) Mέχρι τότε όμως απαιτούνται κι άλλα βήματα».
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι «το λόγο έχει την επόμενη εβδομάδα η ελληνική Βουλή, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει νόμο που θα περιλαμβάνει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» ενώ «στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που εξακολουθεί να αποτελεί αιτία προστριβής μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων πιστωτών».
Όπως αναφέρει η FAZ, ένα άλλο επίμαχο σημείο είναι το ποσοστό στο οποίο θα πρέπει να ανέλθει μεσοπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα. «Οι πιστωτές είχαν συμφωνήσει το 2015 με την Αθήνα ότι η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, θα πρέπει 'μεσοπρόθεσμα' να πετυχαίνει κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα (…) που θα ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Εντούτοις, τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί», γράφει.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis