Οικονομία

Αποπληθωρισμός ρεκόρ το 2020

Πληθωρισμός

Με ρεκόρ αποπληθωρισμού έκλεισε το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο έκλεισε στο -2,3% που είναι και το χειρότερο ποσοστό όχι μόνο για την περσινή χρονιά, αλλά και για ολόκληρο το διάστημα από το 2017 και μετά.

H επίδοση του -2,3% συνιστά τη δεύτερη χειρότερη επίδοση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από το 1960 και μετά. Μεγαλύτερη πτώση για τον πληθωρισμό μέσα στον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί μόνο το 2014 με αρνητική μεταβολή -2,6%.

Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε καταγραφεί αύξηση 0,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. Όσο για τη σύγκριση με τον Νοέμβριο της περσινής χρονιάς, βγάζει αύξηση 0,4% έναντι αύξησης 0,7% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση του Δεκεμβρίου του 2019 με τον Νοέμβριο του 2019. Μετά και την κατακόρυφη πτώση του Δεκεμβρίου, ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το 12μηνο Ιανουαρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020 έκλεισε με μείωση 1,2% σε σύγκριση με τον δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2019 - Δεκεμβρίου 2019. Αύξηση 0,3% είχε καταγραφεί το 2019 συγκριτικά με το 2018.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εντοπίστηκαν στα αεροπορικά εισιτήρια (-26,2%), στο φυσικό αέριο (-23,7%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (-20,8%), στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (-12,4%) και στα σιδηροδρομικά εισιτήρια (-12,3%). Είναι προφανές λοιπόν ότι ο αποπληθωρισμός του Δεκεμβρίου είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, ή της μειωμένης ζήτησης που προκαλεί η πανδημία ειδικά για τις μεταφορές. Αντίθετα, στον κατάλογο των προϊόντων και υπηρεσιών που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, περιλαμβάνονται τα λοιπά βρώσιμα έλαια (με αύξηση 13,1%), τα νωπά λαχανικά (με ποσοστό αύξησης 6,8%), τα νωπά ψάρια (με ποσοστό 5,5%), τα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (με ποσοστό 4,3%) και διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά με ποσοστό αύξησης 3,8%.

Σε επίπεδο επιμέρους δεικτών, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις ακόλουθες επιδόσεις:

* Μείωση 0,4% στην ομάδα «αλκοολούχα ποτά και καπνός» λόγω μείωσης των τιμών στα κρασιά.

* Μείωση 3,0% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση».

* Μείωση 4,2% στην ομάδα στέγαση, λόγω μειώσεων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρισμό και στερεά καύσιμα.

* Μείωση 2,4% στην ομάδα διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, γυαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

* Μείωση 1,1% στην ομάδα υγεία, λόγω μείωσης των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

* Μείωση 7,7% στην ομάδα μεταφορές, λόγω μείωσης των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με σιδηρόδρομο, οδικές μεταφορές επιβατών, συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.

* Μείωση 2,2% στην ομάδα επικοινωνίες, λόγω μείωσης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

* Μείωση 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

* Μείωση 0,6% στην ομάδα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια, λόγω μείωσης των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

* Μείωση 2,9% στην ομάδα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη.

Αύξηση 0,8% καταγράφηκε στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε: χοιρινό, πουλερικά, γιαούρτι, ελαιόλαδο, πατάτες, αναψυκτικά.

Μειωμένος 2,4% ο εναρμονισμένος τιμάριθμος

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο έκλεισε με ποσοστό μείωσης 2,4% έναντι αύξησης 1,1% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2019 συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2018. Συγκριτικά με τον Νοέμβριο, καταγράφηκε αύξηση 0,2% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του 12μηνου Ιανουαρίου 2020 - Δεκεμβρίου 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019 - Δεκεμβρίου 2019 παρουσίασε μείωση 1,3% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019- Δεκεμβρίου 2019 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2018 - Δεκεμβρίου 2018.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Κίνδυνος ανεργίας για 5.000 εργαζόμενους στην εστίαση

Κορωνοϊός: Αυξάνονται στα 500 ευρώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες!

Οικονομία

Δάνεια: «Δώρο» οι τόκοι του α’ τριμήνου της χρονιάς σε μικρές επιχειρήσεις

αρνητικο επιτοκιο-δανειο.jpg

«Δώρο» τους τόκους των δανείων τους, κάνει το κράτος σε ενήμερους επιχειρηματίες: Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και έτσι «άναψε πράσινο φως» για 3μηνη επιδότηση των τόκων επιχειρηματικών δανείων. Βεβαίως οι ενδιαφερόμενοι για να εξασφαλίσουν την ποσά που τους αναλογούν θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις, καθώς η διαδικασία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.

Νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων -στα πρότυπα του μοντέλου που είχε υιοθετηθεί από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο- «ενεργοποίησε» το υπουργείο Ανάπτυξης. Η επιδότηση αφορά σε ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια και θα «καλύπτει» τους τόκους που τους αντιστοιχούν για το τρίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος- Μάρτιος. Οι επιχειρήσεις που αφορά είναι σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό έως 250 άτομα.

Ποιοι τόκοι καλύπτονται
Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ, και αφορά σε τόκους δανείων καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν. 128/75 τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων, κοινοπρακτικών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), καθώς επίσης και τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων (άρθρο 10 του ν. 3156/2003), δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης καθώς και δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής, με διαχειριστή είτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη Δράση, είτε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων ή ειδικό εκκαθαριστή που έχουν αναθέσει εγγράφως την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη δράση.

Ποια δάνεια αφορά
Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα την 30.09.2020 (δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης με σημείο αναφοράς την 30.09.2020). Επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια, τα οποία δεν ήταν ενήμερα την 30.9.2020 αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Οι σχετικές δανειακές / πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 01.01.2021 και δεν καλύπτονται οι τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid – 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης τόκων
Διευκρινίζεται ότι η δράση αφορά στην κάλυψη τόκων υφιστάμενων ενήμερων δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που νομίμως λειτουργούν στη χώρα οι οποίες

δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας πλην των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στην παρασκευή, επεξεργασία και εμπορία καπνού, καθώς και σε συγκεκριμένους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.

παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το έτος 2020 σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Η ανωτέρω προϋπόθεση δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί εντός του 2020

Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση (συνολικές Covid επιδοτήσεις συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Β’ Κύκλου Επιδότησης Τόκων) δεν δύναται σε ονομαστική αξία να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 1.800.000 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ξεκινά την Δευτέρα 1 Μαρτίου και ώρα 12:00 και λήγει στις 7 Μαΐου και ώρα 15:00. Προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή υποβολής των αιτήσεων, η έναρξη δυνατότητας υποβολής δίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού λήπτη, ένα ψηφίο ανά ημέρα. Από την 11η ημέρα και μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής δύνανται να υποβάλλουν αίτηση το σύνολο των ληπτών ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της αγαπητής καθηγήτριας

Εφορία: Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν σήμερα

Κρήτη - κορωνοϊός: Πάνω από 2.500 οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ