Οικονομία

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών

Αναδρομικά οι εισφορές

Με την προτροπή «Επιλέγω ελεύθερα, συμφέρει υψηλότερα» αναμένεται να ανοίξει εντός της ερχόμενης εβδομάδας η πλατφόρμα για 1,4 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες.

Οι μη μισθωτοί θα πρέπει να δηλώσουν σε ποια ασφαλιστική κλίμακα επιθυμούν να ενταχθούν για το 2020 από τις 6 που θεσπίστηκαν επιλέγοντας μεταξύ 220 και 576 ευρώ για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Από αύριο θα αρχίσουν οι τεχνικές δοκιμές ενώ καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας αναμένεται να ορισθεί η 27η Φεβρουαρίου που θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο.

Όσοι µη µισθωτοί δεν υποβάλουν αίτηση, θα ενταχθούν αυτοδίκαια στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.

Μέχρι τις 12 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες εισφορές Ιανουαρίου που θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα. Η παράταση της προθεσμίας έως τις 12 Μαρτίου αντί για τέλος Φεβρουαρίου κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην υπάρξει διπλό σύστημα εισφορών και να αποφευχθεί ο συμψηφισμός.

Με το νέο σύστημα εισφορών ελεύθερης επιλογής οι μη μισθωτοί που δηλώνουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ έχουν σημαντική ελάφρυνση καθώς αποδεσμεύεται η εισφορά από τα κέρδη τους.

Αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήρωναν μέχρι σήμερα την κατώτατη εισφορά ύψους 185 ευρώ επιβαρύνονται με 35 ευρώ μηνιαίως καθώς η κατώτατη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται στα 220.

Την ίδια ώρα οι αγρότες θα κληθούν για φέτος να επιλέξουν από 119 έως 319 ευρώ τον μήνα για ΕΦΚΑ και υγεία.

Θετική είναι επίσης η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές είναι ακόμη χαμηλότερες κατά την πρώτη 5ετία επαγγελματικής δράσης, έκπτωση που δεν χαρακτηρίζεται πλέον ασφαλιστική οφειλή που πρέπει να επιστραφεί στο μέλλον.

Η 7η κατηγορία εισφορών για κύρια ασφάλιση ανέρχεται στα 136 ευρώ, που θα ισχύει μόνο για τους νέους επαγγελματίες κι επιστήμονες και 85 ευρώ για νέους αγρότες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σενάρια που προβλέπονται στην αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό για την επιλογή ασφαλιστικής κλάσης των μη μισθωτών. Σύμφωνα με τη μελέτη έγινε η παραδοχή ότι περίπου το 80% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ θα επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία εισφορών. Αν το ποσοστό που επιλέγει η χαμηλή υποχρεωτική κατηγορία αυξηθεί στο 90% το σύστημα δεν παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση.

Τρέχουσες εισφορές και «ουρές» για τους αυτοαπασχολούμενους

Ωστόσο πάνω από 200.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες (μηχανικοί, εργολήπτες, δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι) και επαγγελματίες όπως αρτοποιοί και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων θα επιβαρυνθούν με δύο ακόμα εισφορές πλην των εισφορών υπέρ σύνταξης και υγείας.

Επομένως αν υποθέσουμε ότι ένας αυτοαπασχολούμενος μηχανικός επιλέγει την κατώτερη εισφορά των 220 ευρώ, θα πρέπει να υπολογίσει άλλα 42 ευρώ ελάχιστης εισφοράς για επικούρηση και 26 ευρώ για εφάπαξ, σύνολο 288 ευρώ.

Επιπλέον θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα 27,34 ευρώ για τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής του 2017 και του 2018 και 15,62 ευρώ τον μήνα για τις οφειλόμενες εισφορές εφάπαξ του 2017 και του 2018. (εξοφλούνται σε 36 δόσεις έως το Φεβρουάριο του 2022), σύνολο 330 ευρώ.

Ειδικότερα, υποχρέωση για επικουρική και εφάπαξ έχουν :

• Μηχανικοί του πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ

• Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΕΤΑΑ – ΤΑΝ

Υποχρέωση μόνο για επικουρική έχουν :

• Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας

• Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του πρ. ΟΑΕΕ

Υποχρέωση μόνο για εφάπαξ έχουν :

• Γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ

Οικονομία

Έρευνα: Το 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων πλήττεται από την πανδημία

εργαζόμενος

Επιβεβαίωση των προβλέψεων για μείωση κύκλου εργασιών και ετήσιας κερδοφορίας, καταγράφονται σε επικαιροποίηση της έρευνας του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΣΒΕ) για τις επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

      

      Το 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι πλήττεται (άμεσα ή έμμεσα) από την επιδημία του κορονοϊού, ενώ η πτώση του κύκλου εργασιών για την περιφερειακή βιομηχανία σε ετήσια βάση αναμένεται να είναι κατά μέσον όρο μεγαλύτερη από 60%.

      

      Ο ΣΒΕ θεωρεί ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει λάβει έγκαιρα τα σωστά μέτρα για την έμπρακτη ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας.

       

      Η έκδοση των «Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου» (ΠΝΠ) εκδόθηκαν έγκαιρα, καλύπτοντας η καθεμία τη χρονική στιγμή δημοσίευσής τους τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου. Πέραν όλων των θετικών διατάξεων, ο ΣΒΕ σημειώνει ιδιαίτερα τη διεύρυνση του καταλόγου των ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται, που πλέον περιλαμβάνει τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται.

      Η έρευνα

      Το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου επικαιροποιήθηκε η έρευνα του ΣΒΕ για τις επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19. Αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα είχε διενεργηθεί το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου. Στην πρώτη έρευνα έλαβαν μέρος 174 επιχειρήσεις απ' όλους τους κλάδους της μεταποίησης, ενώ στη δεύτερη 213 μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα το σύνολο της Ελληνικής περιφέρειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:

      Κύκλος εργασιών και κερδοφορία

      -Πλέον, το 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι πλήττεται (άμεσα ή έμμεσα) από την επιδημία του κορονοϊού, σε αντίθεση με το 45% της πρώτης έρευνας.

      -Η πτώση του κύκλου εργασιών για την περιφερειακή βιομηχανία σε ετήσια βάση αναμένεται να είναι κατά μέσον όρο μεγαλύτερη από 60%, ενώ στην προηγούμενη έρευνα κυμαινόταν από 10% έως και 50%, με μέσον όρο το 28%.

      -Κερδοφόρες βιομηχανίες στο τέλος του 2020 αναμένεται πλέον να είναι μόνο το 18% των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Στην πρώτη έρευνα περισσότερες από το 52% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δήλωναν ότι στο τέλος του έτους θα είναι κερδοφόρες.

      Καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων

      -Στις 13 Μαρτίου καμία επιχείρηση του δείγματος δεν δήλωσε ότι έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Πλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία τους ξεπερνά το 25%.

      -Το 67% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το προσωπικό που απουσιάζει από το Τμήμα Παραγωγής ανέρχεται σε ποσοστό 30%. Τα αντίστοιχα ποσοστά κατά την πρώτη έρευνα ήταν 8% και 14%.

      

      Ρευστότητα - Είσπραξη απαιτήσεων

      -Το 88% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δηλώνει ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης οφειλών από πελάτες, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τη ρευστότητά τους, με προφανείς συνέπειες την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

      -Συγκεκριμένα, οι πελάτες των επιχειρήσεων του δείγματος που έχουν αναστείλει τις πληρωμές τους προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ξεπερνούν πλέον το 50%, ενώ κατά την πρώτη έρευνα το ποσοστό αυτό ήταν οριακά στο 10%.

      Κλαδικά συμπεράσματα

      Κλάδος - «αρνητικός πρωταθλητής» στην πτώση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας είναι ο ευρύτερος τομέας των δομικών υλικών. Η πτώση του κύκλου εργασιών του τομέα των δομικών υλικών ανέρχεται σε ποσοστό 80%, με ανάλογη επίδραση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά, καμία επιχείρηση του τομέα των δομικών υλικών δεν αναμένει έστω και οριακή κερδοφορία για το 2020. 

      

      Οι κλάδοι οι οποίοι καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις στον κύκλο εργασιών τους είναι οι εξής: Δομικά Υλικά (80%), παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για τη βιομηχανία(67%), μεταποίησης νωπών κτηνοτροφικών προϊόντων (62%), Ποτά(58%), Κλωστοϋφαντουργία(42%) και Βιομηχανία Ξύλου(34%).

      Επιχειρηματικό κλίμα

      -Το 96% των επιχειρήσεων του δείγματος προβλέπει ότι θα υπάρξει αδυναμία είσπραξης επιταγών, σε αντίθεση με το μόλις 28% της προηγούμενης έρευνας.

      -Το 74% των επιχειρήσεων του δείγματος εξακολουθεί να δηλώνει την αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις προσωπικού και την αναστολή προγραμματισμένων επενδύσεων, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

      Οι προτάσεις του ΣΒΕ

      Συμπληρωματικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ήδη έχει καταθέσει προς τους αρμόδιους υπουργούς τις ακόλουθες δυο προτάσεις για τα παρακάτω θέματα:

      α) για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας όσων μεταποιητικών επιχειρήσεων έχουν ολοκληρώσει επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ, κλπ. και

      β) την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω υπερωριών σε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν.

      

      α] Άμεση απόδοση των οφειλών από επιδοτήσεις / επιχορηγήσεις για επενδύσεις στη βιομηχανία

      Εξαιτίας της πανδημίας, η ρευστότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί δραματικά. Πολλές μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική περιφέρεια, βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση, λόγω των πόρων που δέσμευσαν για επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί, είτε μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, είτε μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

      

      Το πρόβλημα ρευστότητας επιτείνεται διότι, οι περισσότερες επιχειρήσεις, έχουν έναντι των επενδύσεων δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές, που επιβαρύνουν ή/και εκμηδενίζουν τα όρια δάνειων τους στις τράπεζες.

      

      Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΒΕ προτείνει την άμεση απόδοση των οφειλόμενων επιδοτήσεων-επιχορηγήσεων για την υλοποίηση επενδυτικών ή λοιπών προγραμμάτων, που έχουν υλοποιηθεί, η οποία θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αυτή τη δύσκολη χρονικά περίοδο.

      

      β] Πρόταση του ΣΒΕ για τη λήψη μέτρων ειδικά για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, σχετικά με το κόστος των υπερωριών και των bonus κατά την περίοδο της κρίσης

      

      Οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΕ με έδρα την Ελληνική περιφέρεια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη ευαισθησία, αποφάσισαν και έδωσαν άδεια με πλήρεις αποδοχές, στους εργαζόμενους που έχουν ηλικία άνω των 60 ετών και ανήκουν στο τμήμα παραγωγής τους. 

      

      Το ίδιο έπραξαν και για εργαζόμενους που έχουν χρόνια νοσήματα, αλλά και γι' αυτούς που ανήκουν στις «ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού. Ακόμη, και για λόγους προφανείς, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μόλις διαπιστώσουν ακόμη και ένα «απλό» σύμπτωμα υγείας σε εργαζόμενό τους (π.χ. βήχας, φτέρνισμα, δέκατα, κλπ..) υποχρεώνουν τα συγκεκριμένα άτομα σε απουσία από την εργασία τους, για δύο (2) εβδομάδες, με ταυτόχρονη παρακολούθηση από γιατρό και διαρκή ενημέρωση της επιχείρησης για την πορεία της υγείας τους.