Οικονομία

Ανάσα για οφειλέτες: «Κλείδωσε»… κούρεμα χρέους και εξόφληση σε 20 χρόνια

οφειλέτες χρέη εφορία

Ο Στέλιος Πέτσας σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη το αποκάλυψε: «Δεν θα αφήσουμε τα χρέη να γίνουν χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120… και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν οι πολίτες στα πόδια τους».

Το σχέδιο για να εξοφληθούν τα χρέη που «πάγωσαν» μεταξύ Μαρτίου – Νοεμβρίου είναι έτοιμο και προβλέπει όχι μόνο περισσότερες από 120 δόσεις, αλλά και «κούρεμα» οφειλών.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνοντας ότι έχει συσσωρευτεί ολόκληρο … «βουνό» υποχρεώσεων (σ.σ.: τα χρέη που «πάγωσαν» ελέω πανδημίας υπολογίζεται πως ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ) προς εξόφληση από τον Μάιο του 2021, επιχειρεί -σε πρώτη φάση- να διευκολύνει όσους έχασαν ρυθμίσεις πολλών δόσεων να… παραμείνουν σε αυτές.

«Δεύτερη ευκαιρία» για 120 δόσεις

Ακόμη μία ευκαιρία θα έχουν λοιπόν χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου -μετά τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή- να «επανενταχθούν» σε ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων τις οποίες έχασαν την περίοδο Μαρτίου – Νοεμβρίου επειδή δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τις δόσεις τους στην ώρα τους. Για να αναβιώσει όμως η ρύθμιση θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει τη δόση μηνός Δεκεμβρίου μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Η δυνατότητα ένταξης μέσω Taxisnet αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε περίπου ένα δεκαήμερο από σήμερα.

Μόλις ο οφειλέτης ολοκληρώσει την διαδικασία, αυτόματα ενεργοποιούνται όλα τα ευεργετήματα που έχασε, ενώ «απελευθερώνονται» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του. Και όπως λέει η τροπολογία « η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης».

Επόμενο βήμα 240 δόσεις και «κούρεμα» χρεών

Και αν αυτό είναι το πρώτο βήμα διευκόλυνσης «μερίδας» -έστω- οφειλετών με συσσωρευμένα χρέη, το επόμενο είναι 240 δόσεις και «κούρεμα» χρεών για τους περισσότερους. Και μάλιστα, δεν πρόκειται απλά για ένα σχέδιο, αλλά για νόμο του Κράτους, καθώς ήδη το «κούρεμα» και η δυνατότητα εξόφλησης χρέους μέχρι και σε 20 χρόνια έχει ψηφιστεί από την Βουλή: Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο περιβόητο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Υπό κανονικές συνθήκες ο νόμος «ενεργοποιείται» από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα όμως με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα μετατεθεί η εφαρμογή του για τον Μάιο του 2021. Ημερομηνία καθόλου τυχαία αφού για την ίδια περίοδο έχουν μετατεθεί προς εξόφληση και όλα τα χρέη που «πάγωσαν» την περίοδο της πανδημίας. Το «κλειδί» εδώ είναι η δυνατότητα που δίνει ο νόμος στους οφειλέτες, πριν από την πτώχευση, να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας.

Και μιλάμε για μια συνολική διευθέτηση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες. Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα παρέχεται στον ιδιώτη ή την επιχείρηση, η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού «κουρέματος».

Η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή μέχρι και 20 χρόνια. Προϋπόθεση είναι το χρέος να κρίνεται βιώσιμο και να υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές.

Προσοχή όμως: Για να υποβάλει ο οφειλέτης την σχετική αίτηση θα πρέπει να έχει χρέη σε τουλάχιστον δύο φορείς, για παράδειγμα στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Και νέα μετάθεση στην εξόφληση

Υπάρχουν όμως και άλλοι εναλλακτικοί σχεδιασμοί που θα τεθούν σε εφαρμογή, εάν θεωρηθεί απαραίτητο, αναλόγως του πλήγματος που θα καταφέρει η πανδημία το α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς στον «κορμό» της οικονομικής δραστηριότητας: Στο τραπέζι είναι και η πιθανότητα να «παγώσουν» εκ νέου τα χρέη του κορονοϊού και να μετατεθεί η εξόφλησή τους από τον Μάϊο του 2021 στον Γενάρη του 2022. Δεν αποκλείονται μάλιστα και άλλες «μορφές» 120 δόσεων που θα είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου των πληττόμενων από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης: Κρήτη - κορωνοϊός: Oικογένεια θετική στον ιό κυκλοφορούσε στην περιοχή

Καθηγητής Μπούρος στο Ράδιο Κρήτη: Ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer εφόσον εγκριθεί από την ΕΕ

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα στις 7 Δεκεμβρίου

Οικονομία

Εστίαση: Παράταση για τις αιτήσεις επιδότησης εξωτερικών θερμαντικών σωμάτων

Θερμαντικά σώματα

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Απριλίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία για την επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, έπειτα από σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.Σημειώνεται πως η προθεσμία κανονικά έληγε αύριο, 4 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και από εθνικούς πόρους και θα υλοποιηθεί μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).

Υπογραμμίζεται ότι πριν από την υποβολή της αίτησης, ο λήπτης της ενίσχυσης πρέπει να έχει ήδη προχωρήσει στην προμήθεια και την αποπληρωμή των θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, καθώς και στη σχετική εγγραφή στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μόνο μία φορά ανά ΑΦΜ.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://heating-devices.mindev.gov.gr

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Νέο άλμα με 2.702 κρούσματα - 40 θανάτους και 431 στις ΜΕΘ

Κρήτη - κορωνοϊός: 79 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Βαρδάκης: Τροπολογία για το ακατάσχετο των ενισχύσεων της Περιφέρειας Κρήτης