Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάλυση: Αφορμή ή άλλοθι για τις αγορές ο κορωνοϊός;

Image
Αγορές
 clock 23:10 | 02/02/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Κύματα έντονης μεταβλητότητας έως και βαθιάς διόρθωσης έστειλε στις αγορές μετοχών και στροφή στα επενδυτικά καταφύγια και ειδικά στα κρατικά ομόλογα, η έξαρση του κορωνοϊού, με το ξέσπασμα αυτό να έρχεται σε μία στιγμή όπου οι διεθνείς αγορές προέρχονταν από μία σταθερή και ισχυρή ανοδική πορεία, ωθώντας έτσι πολλούς επενδυτές στο να... αξιοποιήσουν αυτή την αφορμή ή ευκαιρία και να ρευστοποιήσουν τα σημαντικά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος. Σε αυτό το σκηνικό, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση καθώς εκτός του ότι σημείωσε το τελευταίο 12μηνο τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς, παραμένει μια ρηχή αγορά και άρα ευάλωτη στους εξωτερικούς τριγμούς.

Παραμένουν οι κίνδυνοι

Αφορμή, όπως έδειχνε η τεχνική ανάλυση εδώ και κάποιο διάστημα, αρκετοί διεθνείς δείκτες –όπως και το Χ.Α.– που κινούνταν σε επίπεδα τα οποία μπορεί να δώσουν μία διόρθωση. Παράλληλα, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν στο "Κεφάλαιο", οι κίνδυνοι γύρω από τις αγορές είναι πολλοί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος διεθνώς παραμένουν κρίσιμα, το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ και στο 322% του ΑΕΠ, ενώ μία ξαφνική άνοδος του πληθωρισμού μπορεί ωθήσει τη Fed στο να βάλει στο τραπέζι την αύξηση των επιτοκίων κάτι το οποίο εάν υλοποιηθεί θα αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στα διεθνή χρηματιστήρια. Το σκηνικό, λοιπόν, για μία διόρθωση, δεδομένων και των πιθανών κινδύνων προσεχώς, κατά κάποιους, θα μπορούσε να αρχίσει να στήνεται.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, εάν ο κοροναϊός "μεταδοθεί" στην οικονομία, δηλαδή εάν οι επιπτώσεις του στο κινεζικό –και στη συνέχεια στο παγκόσμιο– ΑΕΠ είναι σοβαρές σε ένα περιβάλλον στο οποίο όλες οι οικονομίες διεθνώς ήδη σημειώνουν επιβράδυνση, τότε τα σενάρια για ύφεση που έχουν μεταφερθεί για το... μέλλον θα ζωντανέψουν, οδηγώντας σε σοβαρή διόρθωση στις αγορές. Όπως σημειώνει και η Morgan Stanley, τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών έδειχναν ήδη σκεπτικισμό γύρω από την ανάπτυξη –και ειδικά των ΗΠΑ– πριν από την εκδήλωση του κοροναϊού.

Είναι γνωστό, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται χρόνια με τις αγορές, ότι από παλιά ίσχυε η ρήση πως "όταν βήχει η Αμερική κρυολογεί ο κόσμος όλος". Και η ρήση αυτή παραμένει σε ισχύ παρά το γεγονός ότι σε οικονομικούς όρους η ισχύς των ΗΠΑ είναι ελαττωμένη εξαιτίας της αναρρίχησης της οικονομικής ισχύος της Κίνας. Σύμφωνα και με την Kyklos Securities, ενόσω ολόκληρη η Κίνα τελεί σε καραντίνα με τις μετακινήσεις πολιτών για οποιουσδήποτε λόγους (για τουρισμό ή για τη διεκπεραίωση οικονομικών δοσοληψιών) να αναστέλλονται, οι αρνητικές επιπτώσεις για το κινεζικό ΑΕΠ είναι προφανής (και ενδεχομένως άλλων χωρών), η έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του φαινομένου.

Νευρικότητα

Κατά κάποιους αναλυτές, η νευρικότητα και στη συνέχεια το sell-off στις αγορές, μπορεί και να αποτέλεσε για κάποιους το... άλλοθι, ρευστοποιώντας τα κέρδη τους έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν αργότερα σε χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Πολλοί στην αγορά αναζητούσαν κάποια νέα που θα χτυπούσαν τον πρόσφατο ενθουσιασμό, σημειώνει η Spartan Capital Securities. Αυτή η είδηση για τον ιό δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα και μπορεί να κάνει τους επενδυτές να αγνοήσουν τα οποία θετικά μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή, επισημαίνει. Την ίδια στιγμή, η J.P. Morgan εκτιμά ότι η τρέχουσα πτώση δημιουργεί ευκαιρίες. Όταν υπάρξουν ανησυχίες για θέματα υγείας είτε τοπικά είτε παγκόσμια, ή για τρομοκρατικά χτυπήματα, η ιστορία έχει δείξει ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή δημιουργούνται αγοραστικές ευκαιρίες, σημειώνει.

Όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές, η εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα δείχνει ταχύτερη από προηγούμενες επιδημίες (π.χ. SARS), ενώ μπορεί να επηρεάσει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως την κατανάλωση και την εφοδιαστική αλυσίδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η επιδημία του SARS συνέβαλε στην πτώση των παγκόσμιων αγορών στις αρχές του 2003, αλλά οι μετοχές ανέκαμψαν μόλις ο ιός περιορίστηκε. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε περίπου 10% από τις αρχές του 2003 έως τα μέσα Μαρτίου, αλλά τελείωσε το έτος με κέρδη 26%. Βεβαίως, οι συνθήκες στις αγορές το 2003 ήταν διαφορετικές από ό,τι σήμερα, με τις μετοχές να βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα μετά και την τεχνολογική φούσκα (dot com) η οποία ακολούθησε μία 10ετή bull market. H επιδημία SARS συνοδεύτηκε, επίσης, από έναν άλλο σημαντικό διεθνή παράγοντα για τις αγορές το 2003, καθώς οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ τον Μάρτιο.

Επιπτώσεις

Όπως, λοιπόν, σημειώνουν οι αναλυτές, η μακροπρόθεσμη επίδραση στις αγορές από τον ιό θα καθοριστεί από το πόσο θα αποδυναμώσει την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα. Οικονομολόγοι στην Κίνα, πάντως, εκτιμούν ότι η κρίση στην οικονομία λόγω του ιού θα μπορούσε να χτυπήσει την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κατά 1% στο πρώτο τρίμηνο και στο 5% στο ΑΕΠ, χτυπώντας όλους τους κλάδους της οικονομίας, από τα ορυχεία έως και τα αγαθά πολυτελείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi η ανάπτυξη της Κίνας το 2020 θα επιβραδυνθεί στο 5,5% από 5,8% που προέβλεπε πριν, με το μεγαλύτερο χτύπημα να σημειώνεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Από την πλευρά της η J.P. Morgan σημειώνει πως ο οικονομικός αντίκτυπος του κοροναϊού θα καθοριστεί από τον βαθμό στον οποίο εξαπλώνεται ενώ προσθέτει ότι χρειάζονται χειροπιαστά στοιχεία για τις επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη πριν να υπάρξει κάποια σημαντική εκτίμηση του αντίκτυπου του ιού.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, η Morgan Stanley εκτιμά ότι σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, αλλά εάν οι οδηγοί της παγκόσμιας ανάκαμψης παραμένουν "ανέπαφοι", η ανάπτυξη θα επανέλθει στην πορεία ανάκαμψης, όταν τα αποτελέσματα της αναστάτωσης εξασθενίσουν. Εάν η εξάπλωση του ιού συνεχίσει για τρεις έως τέσσερις μήνες, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να πληγεί περαιτέρω κατά 0,2% έως 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνει.

Στο ίδιο επίπεδο, εάν ο ιός κορυφωθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να υποστεί χτύπημα της τάξης του 0,5% έως 1%. Εάν, ωστόσο, η κορύφωση έρθει αργότερα, σε τρεις με τέσσερις μήνες, η ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου στην Κίνα θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κατά 0,6% έως 1,1%, ωστόσο θα μπορούσε να "καλυφθεί" από μέτρα στήριξης της κεντρικής τράπεζες. Έτσι, η M.S δεν αλλάζει τους στόχους για τα επίπεδα των διεθνών δεικτών στα τέλη του έτους, σημειώνοντας πως οι δείκτες MSCI China και CS1300 θα σημειώσουν άνοδο 1% και 4% αντίστοιχα φέτος.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis