Οικονομία

Αναδρομικά τέλος για τους απόστρατους

Απόστρατοι

Mειώσεις στα καθαρά ποσά, από 25 ως και 80 ευρώ, λόγω λήξης της καταβολής της πρώτης δόσης των αναδρομικών που έπαιρναν από τον Δεκέμβριο του 2014 θα δουν 120.000 απόστρατοι στη σύνταξη Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει να συμψηφίσει τη δεύτερη δόση των αναδρομικών με τις μειώσεις ως 18% που θα έχουν οι συντάξεις τους τον Δεκέμβριο του 2018, ώστε η τελική περικοπή να βγει στο 12% ή 16% αντί έως 18%.

Αναδρομικά τέλος

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το ενδεχόμενο καταβολής της β’ δόσης των αναδρομικών στη σύνταξη, όπως συνέβη από το 2014, απομακρύνεται λόγω κόστους.

Το ενημερωτικό Φεβρουαρίου δείχνει ότι η σύνταξη του απόστρατου (Πολεμικής Αεροπορίας) από τα 1.271 ευρώ μειώνεται στα 1.240 λόγω διακοπής της αναδρομικής αύξησης των 39 ευρώ που ελάμβανε από τον Δεκέμβριο του 2014 ως και τη σύνταξη Ιανουαρίου 2018.

Όσοι αποστρατεύτηκαν με χαμηλούς βαθμούς από το Στρατό Ξηράς, π.χ. ανθυπολοχαγού, λοχαγού, ταγματάρχη και ομοιόβαθμοι σε Αεροπορία και Ναυτικό, θα δουν τις συντάξεις τους να πέφτουν κατά 25 ευρώ, ενώ όσοι αποστρατεύτηκαν με υψηλότερους βαθμούς, δηλαδή αντισυνταγματάρχη, συνταγματάρχη, ταξίαρχου κ.λπ., και ομοιόβαθμοί τους σε Αεροπορία και Ναυτικό, θα έχουν μειώσεις 35 ως και 80 ευρώ το μήνα στα καθαρά τους ποσά. 

Σχέδιο για συμψηφισμό με τις μειώσεις Κατρούγκαλου

Οι πληροφορίες της εφημερίδας κάνουν λόγο για σχέδιο συμψηφισμού της β' δόσης των αναδρομικών των αποστράτων με τις μειώσεις ως 18% που θα έχουν από τον επανυπολογισμό συνάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, αν το αποδεχτεί η τρόικα, διαφορετικά δεν θα υπάρξει β’ δόση αναδρομικών. 

Το κόστος από την επιστροφή του υπολοίπου 50% των περικοπών ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, που πήρε και σχετική πρόταση από το υπουργείο Αμυνας, σχεδιάζει να μην καταβάλει τη δεύτερη δόση στους απόστρατους, αλλά να τη βάλει σε συμψηφισμό με τις μειώσεις που θα έρθουν τον Δεκέμβριο του 2018.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, στρατιωτικός που θα πρέπει να λάβει τη β’ δόση αναδρομικών από την επιστροφή του υπολοίπου 50% της περικοπής, με αύξηση σύνταξης κατά 200 ευρώ, για το διάστημα Αυγούστου 2012-Δεκεμβρίου 2014 (δηλαδή αναδρομικά 28 μηνών επί 200 ευρώ το μήνα, ίσον 5.600 ευρώ), εξετάζεται να πάρει το ποσό αυτό με συμψηφισμό της μείωσης που θα έχει τον Δεκέμβριο του 2018 λόγω επανυπολογισμού. 

Ο συμψηφισμός -αν προκριθεί ως λύση- θα γίνει ως εξής:

Αν, βάσει νόμου Κατρούγκαλου, ο απόστρατος έχει μείωση σύνταξης κατά 280 ευρώ, δηλαδή πιο πάνω από τα 200 ευρώ που δικαιούται από τη β’ δόση αναδρομικών, τότε η μείωση θα περιοριστεί στα 80 ευρώ, έως ότου κλείσει το ποσό των 5.600 ευρώ που θα έπρεπε να πάρει από την επιστροφή του υπολοίπου 50% της περικοπής.

Αν έχει μείωση 150 ευρώ, τότε τα αναδρομικά των 200 ευρώ στη σύνταξη θα συμψηφιστούν με τη μείωση και θα πάρει τη διαφορά, δηλαδή μόνον 50 ευρώ.

Αν έχει μείωση 400 ευρώ, η σύνταξη θα περικοπεί το 2019 κατά 200 ευρώ, γιατί τα άλλα 200 ευρώ θα έχουν συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που δικαιούται.

Οι δόσεις

Το κλειδί στο σχέδιο του συμψηφισμού αναδρομικών με μειώσεις Κατρούγκαλου είναι οι δόσεις. Στην περίπτωση που ένας απόστρατος έχει λαμβάνειν 200 ευρώ στη σύνταξη, ήτοι 5.600 ευρώ αναδρομικά από Αύγουστο 2012 ως Δεκέμβριο 2014, και η κυβέρνηση πει ότι θα δοθούν σε 5 χρόνια (60 μήνες), τότε για κάθε μήνα θα πρέπει να παίρνει 93,3 ευρώ «αύξηση». Από τη στιγμή όμως που η αύξηση αυτή συμψηφίζεται με τις μειώσεις του 2019, υπάρχει ο κίνδυνος τα 93 ευρώ να εξαϋλωθούν και οι μειώσεις να είναι μεγαλύτερες.

Για παράδειγμα, απόστρατος που θα έχει μείωση λόγω επανυπολογισμού 250 ευρώ και λόγω αναδρομικών θα πρέπει να λαμβάνει 93 ευρώ για 60 μήνες, στο τέλος με τον συμψηφισμό που θα γίνει θα έχει μείωση σύνταξης κατά 157 ευρώ (250-93=157), για πέντε χρόνια (60 μήνες), όσο δηλαδή διαρκεί η καταβολή των αναδρομικών. 

Μετά τα 5 χρόνια, η μείωση θα είναι 250 ευρώ, γιατί θα σταματήσει ο συμψηφισμός με τα 93 ευρώ που είχε από τη β’ δόση των αναδρομικών. Αν ο συμψηφισμός πάει στα 7 χρόνια, τότε η δικαιούμενη επιστροφή πέφτει στα 67 ευρώ το μήνα και ο συμψηφισμός με τις περικοπές του 2018 θα βγάλει καθαρή μείωση 183 ευρώ (250-67=183).

Οσο πιο πολλές δηλαδή θα είναι οι δόσεις τακτοποίησης της β’ δόσης των αναδρομικών τόσο μικρότερο θα είναι και το ποσό που θα αφαιρεθεί διά του συμψηφισμού από τις μειώσεις του 2019.

Οικονομία

Ακρίβεια: Σε δόσεις η πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Αυξήσεις ρεύμα

Στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που πλήττει την παγκόσμια οικονομία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε τα μέτρα θα περιλαμβάνουν πληρωμή λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, αλλά και περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου. 

Σχετικά με τις ελαφρύνσεις στον τομέα της ενέργειας ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε»

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα διπλασιάσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επισημαίνοντας ότι «όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου». 

Για το επίδομα θέρμανσης σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες ώστε να δοθεί πιο νωρίς και τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να το δηλώσουν στην πλατφόρμα για να πάρουν επιδότηση: «Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά». 

Ο ίδιος σε ερώτηση για την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, ανέφερε πως «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.

Σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού, θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Στις φλόγες το ΙΧ - Σε πανικό ο οδηγός

Ηράκλειο: Αλκοτέστ και ενημέρωση από την Τροχαία σε καταστήματα εστίασης (φωτο)

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πότε θα αναρτηθούν – Τι θα πληρώσουμε

ESPA BANNER