Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προοπτικές βελτίωσης της θέσης του ελληνικού κρασιού στη ρωσική αγορά

Image
Οι προοπτικές για τον οίνο
 clock 22:20 | 25/12/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

«Μεταξύ των ετών 2010-2018, η Ρωσία κατατάχτηκε μεταξύ των θέσεων 15ης και 18ης από πλευράς ελληνικών εξαγωγών. Θεωρούμε βέβαιο ότι η θέση αυτή μπορεί να βελτιωθεί, διότι τα ελληνικά κρασιά αξίζουν αποδοτικότερης τοποθέτησης στα ράφια των ρωσικών σημείων πώλησης (υπεραγορές, κάβες και υψηλής αισθητικής εστιατόρια). Στη Ρωσική Ομοσπονδία, την πρωτοκαθεδρία στις πωλήσεις ελληνικών οίνων έχει το νότιο τμήμα της χώρας (ανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας), όπου κυριαρχεί το ομογενές στοιχείο».

   Αυτό αναφέρεται σε έρευνα αγοράς για τα εμφιαλωμένα κρασιά στη Ρωσική Ομοσπονδία, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, στη Μόσχα.

   Στην αγορά κυκλοφορούν ορισμένα ελληνικά κρασιά ανώτερης ποιότητας και υψηλότερης τιμής (ενδεικτικά αναφέρονται προϊόντα των επιχειρήσεων «Τσάνταλη», «Κτήμα Άλφα», «Cavino», «Διόνυσος», «Αμπελώνας Μυκόνου», «Nico Lazaridi», «Mediterra Winery», «Μπουτάρη»). Παρόλα αυτά, όπως και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η έννοια «ελληνικό κρασί» είναι ατυχώς συνδεδεμένη με προϊόντα του τύπου «ημίγλυκος». Τα τελευταία θεωρούνται -και είναι- οικονομικά προσιτά, με τιμή κοντά στα 500 ρούβλια/φιάλη, αλλά υστερούν όσον αφορά την ποιότητα, ακόμη και συγκρινόμενα με κρασιά διαφορετικής προέλευσης που πωλούνται στην ίδια κατηγορία τιμής.

   Αναλύοντας διαχρονικά την περίοδο 2005-2018, για τις ελληνικές εξαγωγές οίνων (κωδικός 2204) σε όρους αξίας και ποσότητας, παρατηρείται ότι καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση της αξίας των εξαγωγών μας, με έντονες όμως διακυμάνσεις, οι οποίες οφείλονται σε μεμονωμένες εμπορικές συναλλαγές.

   Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στα στατιστικά στοιχεία μεταξύ των δύο υπηρεσιών, της ΕΛΣΤΑΤ και της Ομοσπονδιακής Ρωσικής, για λόγους χρονικής αποτύπωσης των εξαγωγών ή εισαγωγών αντιστοίχως.

   Από το 2011 και μετά, παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια εξαγωγών ποιοτικών κρασιών και αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι έχει μειωθεί αισθητά ο εξαγώγιμος όγκος σε σχέση με το παρελθόν, ενώ η εξαγώγιμη αξία έχει διατηρηθεί στα επίπεδα των 400.000+ ευρώ. Γενικά, η ρωσική αγορά, θα μπορούσε να συνιστά μια σημαντική εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά κρασιά, εν τούτοις οι εν γένει εδώ εξαγωγές μας είναι πολύ μικρές, χωρίς να επιτρέπουν τις συνθήκες διαμόρφωσης μιας σαφούς τάσης.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis