Οικολογία

Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Βουνών στις 11 Δεκεμβρίου

βουνα

Η Παγκόσμια Ημέρα Βουνών, 11 Δεκεμβρίου, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2003, για να ευαισθητοποιήσει αλλά και να προβάλει τη σημασία των βουνών στη ζωή μας, για να τονίσει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, αλλά και για να δημιουργήσει συμμαχίες μεταξύ των μόνιμων κατοίκων, των επισκεπτών (τουριστών, ορειβατών, σκιέρ κ.ά.), των καταναλωτών και των κατοίκων των πόλεων.

Τα βουνά καλύπτουν το 22% της επιφάνειας της γης του κόσμου και είναι το σπίτι σε 915 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιπροσωπεύοντας το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας/ FAO, ένας στους τρεις κατοίκους των ορεινών πληθυσμών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ευάλωτος από την επισιτιστική ανασφάλεια και είναι αντιμέτωπος με  τη φτώχεια και την απομόνωση.
 
Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους αγρότες και κτηνοτρόφοι και η επιβίωσή τους βασίζεται σε προϊόντα μικρής αλλά ποιοτικής παραγωγής όπως, εκτός των οπωροκηπευτικών,  το τσάι, τα βότανα, τα κάστανα, τα κεράσια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.λπ.
Η ορεινή γεωκτηνοτροφική παραγωγή είναι μικρή, υψηλού κόστους και ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες.

Επιπρόσθετα το κόστος μεταφοράς, οι μακρινές αποστάσεις, η μεσολάβηση πολλών εμπόρων κάνουν την αγορά των προϊόντων ακριβή  για τους καταναλωτές των πόλεων. Αντικειμενικά τα ορεινά προϊόντα δεν  μπορούν να ανταγωνιστούν τους όγκους αλλά και τις δυνατότητες διάθεσης των πεδινών περιοχών. Οι δυνατότητες της ορεινής γεωκτηνοτροφικής παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων είναι περιορισμένες, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερές οικονομικές συνθήκες στους παραγωγούς και για αυτό παρατηρούμε την εγκατάλειψη πολλών χωριών και την εσωτερική μετανάστευση προς τις μεγάλες πόλεις. Για όλους τους παραπάνω λόγους η ορεινή γεωκτηνοτροφική παραγωγή χρειάζεται ειδική στήριξη τόσο της πολιτείας όσο και των καταναλωτών.

Ειδικότερα η κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει ένα ειδικό πρόγραμμα προβολής και στήριξης των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών (ορεινός τουρισμός, χειροτεχνία κ.λπ) των ορεινών κοινοτήτων, να αντιμετωπίσει τους κατοίκους με κοινωνική δικαιοσύνη και με χαμηλότερο ΦΠΑ.  

Η στήριξη και η προβολή των ορεινών γεωκτηνοτροφικών προϊόντων και υπηρεσιών, η πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις των ορεινών περιοχών μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, με σεβασμό στη φύση και στην τοπική κοινότητα, και να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, έτσι ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους.
 
Οι ΦτΦ/NFGR θεωρούν ότι η γεωκτηνοτροφική παραγωγή καθώς και ο τουρισμός,  σε ορισμένες ορεινές περιοχές της χώρας μας, θα πρέπει να διέπονται από τις αρχές του «Δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου», να στηρίζονται από τους καταναλωτές, την κοινωνία των πολιτών αλλά και από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τις τράπεζες, τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας μας.

Όλοι προαναφερόμενοι φορείς οφείλουμε να στηρίξουμε τα γεωκτηνοτροφικά προϊόντα, τον ορεινό τουρισμό, την τοπική ανάπτυξη των κατοίκων των βουνών, όχι με ελικόπτερα που θα μεταφέρουν εύπορους από τη Μύκονο στις κορυφές των βουνών και για λίγες ώρες, αλλά με ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα και με τη συμμετοχή των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

Ελλάδα

Καταδίωξη στο Πέραμα: Ο Ρομά που παραδόθηκε δεν εμπλέκεται στο περιστατικό, λέει ο Κούγιας

πέραμα συμπλοκή

Ανατρέπει τα δεδομένα της υπόθεσης αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα η δήλωση του συνηγόρου των αστυνομικών, Αλέξη Κούγια, σύμφωνα με την οποία ο Ρομά που δηλωσε ότι ήταν ο οδηγός του κλεμμένου οχήματος, δεν βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο εκείνη τη νυχτα.

«Πυροβόλησαν τον φίλο μου. Δεν σταματήσαμε γιατί φοβηθήκαμε ότι θα μας σκοτώσουν», είχε υποστηρίξει ο Ρομά ενώπιον του δικαστηρίου.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο 14χρονος Ρομά ο οποιος, κατά δήλωσή του, ήταν μαζί με τον 20χρονο στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, παρουσιάστηκε στα δικαστήρια του Πειραιά.

«Πρώτα μας πυροβόλησαν και μετά έκανα όπισθεν», δήλωσε αποκαλύπτοντας πως αυτός ήταν ο οδηγός του λευκού οχήματος, ενώ υποστήριξε πως δεν είχε παρουσιαστεί γιατί φοβόταν. Στη συνέχεια ανέφερε τους λόγους που δεν σταμάτησαν στο σήμα των αστυνομικών για έλεγχο, αλλά και τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη. «Εγώ οδηγούσα. Μόλις σταματήσαμε, βάλαμε τα χέρα ψηλά και μας πυροβόλησαν. Πυροβόλησαν τον φίλο μου. Δεν σταματήσαμε γιατί φοβηθήκαμε ότι θα μας σκοτώσουν».

12 ώρες κράτησαν οι απολογίες των επτά αστυνομικών

Έπειτα από 12 ώρες ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για το θάνατο του 20χρονου Ρομά μετά την καταδίωξη με πυροβολισμούς στο Πέραμα, ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά.

Και οι επτά αστυνομικοί, στα πολυσέλιδα υπομνήματά τους και απαντώντας στις ερωτήσεις της ανακρίτριας, αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και σε καμιά περίπτωση δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρ εναντίον όσων επέβαιναν στο άσπρο Hyundai, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπήρχαν θύματα αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράβασης του νόμου περί όπλων σε βαθμό πλημμελήματος.

Τη δική του εκδοχή, δε, για τα όσα έγιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην τρελή καταδίωξη στο Πέραμα, έδωσε μέσω του απολογητικού του υπομνήματος στον Ανακριτή Πειραιά, ο υπαστυνόμος, ο οποίος κατηγορείται μαζί με άλλους συναδέλφους του από την ομάδα ΔΙΑΣ για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά.

 Ο ίδιος υποστήριξε- στα όσα αναφέρει γραπτώς και παρέδωσε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια στον Ανακριτή- πως οι δράστες είχαν σκοπό να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να καταστρέψουν τις μηχανές τους, ενώ ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων.

«Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύσουν τις μηχανές τους, ώστε αν κάποιος γλιτώσει να μην μπορέσει να τους ακολουθήσει. Το όχημα πραγματοποίησε αναστροφή και κατευθύνθηκε προς τη μηχανή στην οποία επέβαιναν ο μάρτυρας και ο κατηγορούμενος. Εκείνη τη στιγμή ο… ακινητοποίησε τη μηχανή του μπροστά και αριστερά από το πίσω δεξί φανάρι σε ένα κόκκινο σταθμευμένο όχημα. Ο… βλέποντας όλους αυτούς τους εμβολισμούς και την ξέφρενη πορεία του οχήματος κατά πάνω τους αποβιβάστηκε από τη μηχανή που οδηγούσε ο… προκειμένου να σώσει τη ζωή του. Το όχημα των δραστών αφού πρώτα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα εμβόλισε τη μηχανή του… πάνω στην οποία βρισκόταν ο ίδιος, παρασύροντας τη μηχανή κάτω από τον προφυλακτήρα και ρίχνοντας τον στο οδόστρωμα, ενώ συνέχισε να κινείται κατά πάνω του, σέρνοντας και τη μηχανή του», επισημαίνεται στο απολογητικό υπόμνημα του νεαρού αστυνομικούς.

Τονίζεται ακόμη πως: «Αυτό είχε ως επακόλουθο να μειωθεί η ταχύτητα του οχήματος και έτσι ο τραυματισμένος… να συρθεί, έρποντας προκειμένου να απομακρυνθεί από τη μανία του οδηγού του. Οι αστυνομικοί βλέποντας πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο πρόταξαν τα όπλα τους προς το μέρος του οχήματος φωνάζοντας «Αστυνομία Ακίνητοι», προκειμένου να σταματήσει το όχημα να επιτίθεται στους αστυνομικούς αλλά αυτό συνέχισε να κινείται προς τον… και τον… με σκοπό να τους εξουδετερώσει με σκοπό να σημειωθούν οι πρώτοι πυροβολισμοί από την πλευρά των κατηγορούμενων με σκοπό την ακινητοποίηση του οχήματος και τη διακοπή της ανεξέλεγκτης πορείας του, χωρίς όμως να τραυματιστεί ο οδηγός αφού το όχημα συνέχισε να κινείται. Εκείνη τη στιγμή έλαβε χώρα μία παύση στα πυρά, διότι ενώ το όχημα είχε δεχτεί πυροβολισμούς και ενώ ήταν ακόμη εν κινήσει, άνοιξε κάποια στιγμή η πόρτα του συνοδηγού και εξήλθε ένας από τους επιβάτες ο οποίος άρχισε να τρέχει προκειμένου να διαφύγει. Αμέσως μετά το όχημα των δραστών συνέχισε να κινείται με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά του… που προσπαθούσε να ξεφύγει σερνόμενος και κατά του… ο οποίος βρισκόταν μπροστά στη μηχανή του αυτοκινήτου και έβλεπε το όχημα να επιχειρεί να παρασύρει και τον σκοτώσει».

Όσον αφορά τους πυροβολισμούς επισημαίνεται πως: «Εν όψει της ανωτέρω κατάσταση οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε πυροβολισμούς προκειμένου να ακινητοποιήσουν το όχημα των δραστών σημαδεύοντας χαμηλά, στον κινητήρα και τα λάστιχα. Εάν δεν ενεργούσαν με αυτό τον τρόπο το αυτοκίνητο των δραστών θα είχε μετά βεβαιότητας παρασύρει ακόμη και θανατώσει τόσο τον… όσο και τον… ενώ ακολούθως θα κατέβαινε την οδό Ελπίδος και θα βρισκόταν μετωπικά με τις ομάδες ΔΙΑΣ Πειραιά που ερχόντουσαν προς ενίσχυσή τους και οι δράστες δεν θα δίσταζαν να εμβολίσουν και αυτούς. Οι κατηγορούμενοι ουδέποτε είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και σε καμία περίπτωση δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβατών του οχήματος, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εξάντλησαν όλα τα μέσα και προέβησαν στη χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου, μόνο όταν το όχημα προσπάθησε να παρασύρει και τον πεζό κατηγορουμένου αστυνομικό».

Ο υπαστυνόνομος, ηλικίας 25 ετών, ανέφερε ακόμη πως καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο Σώμα, ουδέποτε υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα και ότι «εκτελώ τα καθήκοντά μου ευσυνείδητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραμα: «Γάζωσαν τον γιο μας, όχι τις ρόδες», λένε οι γονείς του 20χρονου Ρομά

Καταδίωξη στο Πέραμα: Κηδεύτηκε ο 21χρονος Ρομά (φώτο)

Πέραμα – Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα – Οι οδηγίες του κέντρου και οι απαντήσεις από τις ομάδες ΔΙΑΣ

ESPA BANNER