Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Θετικά βλέπει η ΕΣΕΕ τις αλλαγές στο ΦΠΑ

Image
auksisifpa.jpg
 clock 12:23 | 20/05/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

"Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό εμπόριο δεν είναι υπέρ των συναλλακτικών περιορισμών, η εξοικονόμηση -3% είναι ένα αρκετά δελεαστικό κίνητρο για το καταναλωτή, να κάνει χρήση πλαστικού χρήματος, αντί των μετρητών, αρκεί η τραπεζική χρέωση των καρτών σε επιχείρηση και καταναλωτές να μην υπερκαλύπτει τη διαφορά", δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση για το καθεστώς ΦΠΑ.

Ο Βασίλης Κορκίδης υπενθύμισε ότι αναφορικά με παλαιότερες επιστημονικές μετρήσεις αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ και όπως είχε υπολογιστεί από το 2014, η επίπτωση εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% και αντίστοιχου χαμηλού, θα οδηγούσε σε αύξηση του τιμαρίθμου μεταξύ 2,4% έως 2,6%, που σήμερα θα μηδένιζαν τον διετή αποπληθωρισμό της τάξης του -2,1%. 

Αυξήσεις μπορούν να δημιουργηθούν από τη μετάταξη των αγαθών και υπηρεσιών του υφιστάμενου 6,5% και 13% στον ενιαίο συντελεστή 15%, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τα προϊόντα διατροφής που θα ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή. 

"Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε σε κάθε μεταβολή φόρων η αγορά, λόγω ακινησίας, συνήθως απορροφά οριακές αυξήσεις" υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Το νέο πλαίσιο ΦΠΑ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό εμπόριο, κατά την ΕΣΕΕ και δίνει μία θετική πρώτη προσέγγιση, αλλά με σχετική απόκλιση σε βασικούς κλάδους κατανάλωσης, εφ’ όσον δεν έχουν γίνει γνωστές, αναλυτικά, οι αλλαγές στις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

"Σημαντικές παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς θα υπάρξουν στις φοροαπαλλαγές οι οποίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό κοστολογούνται σε ετήσια βάση στο 1 δισ. ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τη τελική διαμόρφωση της πρότασης, ώστε να μετρήσουμε ακριβώς στα νέα δεδομένα πως διαμορφώνονται τα ετήσια έσοδα 14,4 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα και μετά την οριστική συμφωνία με τους δανειστές μας" είπε ο Βασίλης Κορκίδης.

Στον ενιαίο συντελεστή 15% και μάλιστα χαμηλότερο κατά 8 μονάδες του σημερινού 23%, καθώς και στη διατήρηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% είμαστε θετικοί, συνέχισε ο ίδιος, αφού το εμπόριο ευνοείται και αποτελεί μια πάγια θέση της ΕΣΕΕ. 

"Ωστόσο, μας απασχολεί ιδιαίτερα τι θα επιφέρει ο ενιαίος συντελεστής στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ της νησιωτικής Ελλάδας το οποίο πρέπει πάσει θυσία να διατηρηθεί, καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης" διευκρίνισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Παρά το γεγονός ότι το ραντεβού εφαρμογής του νέου ΦΠΑ μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ ήδη επικαιροποιεί τη σχετική μελέτη, για όλους τους κλάδους του εμπορίου, της διατροφής και των υπηρεσιών, καθώς και των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών. 

Επίσης, μελετά προτάσεις για τον τρόπο πρόσθεσης ή αφαίρεσης του 3% από την τελική τιμή επί του ταμείου στη λιανική και στα τιμολόγια χονδρικής, ενώ μετρά τη διαφορά που προκύπτει στον τελικό καταναλωτή για αγορές "μετρητοίς και επί πιστώσει". 

Η ΕΣΕΕ θεωρεί σωστή την απόφαση, οποιαδήποτε μεταβολή στο υφιστάμενο καθεστώς ΦΠΑ, να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο και μετά την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis