Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ο Άη Γιώργης... εμπόδισε την κλοπή από "το σπίτι του"

Image
Ο Άη Γιώργης... εμπόδισε την κλοπή από "το σπίτι του"
 clock 11:35 | 16/07/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Στόχος διαρρηκτών έγινε τα ξημερώματα ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στ' Άνω Καλέσα του Δήμου Μαλεβυζίου. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες των περιοίκων, η διάρρηξη έγινε γύρω στις 3.00 χθες το πρωί από τρία άτομα νεαρής ηλικίας, που παραβίασαν την πόρτα εισόδου της εκκλησίας με λοστό. 

Οι δράστες μπήκαν στο εσωτερικό του ναού, ωστόσο δεν πρόλαβαν να αφαιρέσουν τίποτα, καθώς εκείνη την ώρα έπεσαν επάνω τους τα φώτα διερχόμενου αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή.

Οι θρασύτατοι διαρρήκτες εξαφανίστηκαν με δίκυκλη μηχανή προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ύποπτες κινήσεις παρατηρήθηκαν κι από ένα πολυτελές Ι.Χ αυτοκίνητο.

Λίγα λόγια για τον Άη Γιώργη τον Καλεσανό

Ο Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην Πλατεία του οικισμού, οικοδομήθηκε το 1878 σε ρυθμό Βασιλικής κι έχει ένα κλίτος. Τοιχογραφήθηκε το 1997 από τον αγιογράφο Δ. Μανουσάκη, ενώ τελευταία έχουν γίνει κάποιες ανακαινίσεις στην κεραμοσκεπή και το καμπαναριό. Εορτάζει στις 23 Απριλίου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο θρύλος σχετικά με το σήμαντρο του Αη Γιώργη. Σύμφωνα λοιπόν με την τοπική παράδοση η ιστορία του ξεκινάει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γύρω στο 1750, όταν οι Τούρκοι ενοχλημένοι από την δράση ορισμένων πατριαρχικών οικογενειών του Φαναριού αποφάσισαν να τις εξολοθρεύσουν. Κάποιες από αυτές τις οικογένειες  είχε ένα σημαντήρι από μια εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Ένα κομμάτι αυτής της οικογένειας κατέληξε στην Κρήτη και κάποιοι έφτασαν και στα Καλέσα και δώρισαν το σημαντήρι στην εκκλησία του χωριού. Το σημαντήρι αυτό και η κατοχή του αποτελούσε και την αφορμή για την διαμάχη ανάμεσα στα Πάνω και στα Κάτω Καλέσσα. 

 

Ε.Μ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis