Skip to main content
ΕΚΛΟΓΕΣ

Καταγγελία στην Κομισιόν από τον Κρίτωνα Αρσένη για τις αδιαφανείς σχέσεις της τρόικας με λομπίστες

Image
Καταγγελία στην Κομισιόν από τον Κρίτωνα Αρσένη για τις αδιαφανείς σχέσεις της τρόικας με λομπίστες
 clock 14:06 | 22/05/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Νέα ερώτηση–καταγγελία στην Κομισιόν για τις αδιαφανείς σχέσεις της τρόικας με εταιρείες συμβούλων και δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων ιδιωτών έχουν συναντηθεί με την τρόικα από την έλευσή της στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

“Επιχειρηματίες προσλαμβάνουν ως λομπίστες δικηγόρους και εταιρείες συμβούλων και νομοθετούν μέσω της τρόικας την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και μία σειρά ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας γης, δημόσιων μονοπωλίων παροχής βασικών αγαθών όπως το νερό και το δίκτυο της ΔΕΗ και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Έχω καταγγείλει δημόσια και επανηλειμμένα τις ειδικές αυτές σχέσεις των υπαλλήλων της τρόικας με επιχειρηματίες και έχω ζητήσει με ερώτησή μου τη λίστα επαφών της μαζί τους. Δυστυχώς ο κ. Όλι Ρεν αρνήθηκε να τη δημοσιεύσει. Επανέρχομαι με νέα ερώτηση ζητώντας την αυτονόητη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Nα αποκαταστήσει τη διαφάνεια στη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα και να δημοσιοποιήσει τη λίστα επαφών της τρόικας με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες.”

Υπενθυμίζεται ότι ο Κρίτων Αρσένης είχε καταγγείλει τον Φεβρουάριο του 2011 με κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν την αδιαφανή  λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα και των παράνομων συνομιλιών των υπαλλήλων της με τους κατά δήλωση του τότε εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ντερούζ "πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας εκτός πολιτικής". Είχε επανέλθει με νέα επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2013, ενώ μετά την άρνηση του Όλι Ρεν να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επαφών προσέφυγε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ζητώντας να υποχρεώσει την Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τα ονόματα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Σε προηγούμενη ερώτησή μου (P-000361-13) είχα θέσει υπόψη της Επιτροπής το ζήτημα των αδιαφανών σχέσεων της τρόικας με εταιρείες συμβούλων και δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα είχα θέσει σειρά δημοσιευμάτων στο ελληνικό τύπο σύμφωνα τα οποία έκαναν λόγο για συνεχή επικοινωνία για πολλούς μήνες ελληνικών εταιρειών συμβούλων και δικηγορικών γραφείων με την τρόικα, στην οποία συμμετέχει η Επιτροπή. Τονιζόταν επιπλέον ότι οι εταιρείες αυτές έχουν πετύχει σε αρκετές περιπτώσεις να διαμορφώσουν τις θέσεις της τρόικας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της με την ελληνική κυβέρνηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ερώτησης είχα ζητήσει από την Επιτροπή κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (EK) αριθ. 1049/2001 να μου γνωστοποιήσει τη λίστα επαφών της Επιτροπής ως μέλους της τρόικας με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα από το Μάιο 2010 έως την κατάθεση της ερώτησης.

Αντί η Επιτροπή να μου γνωστοποιήσει ως όφειλε τη συγκεκριμένη λίστα επαφών, μου απάντησε (P-000361/2013) ότι οι εκπρόσωποί της δεν έχουν επαφή με τους τεχνικούς, οικονομικούς και νομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ.  

Με βάση τα ανωτέρω και κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (EK) αριθ. 1049/2001 ρωτώ για δεύτερη φορά την Επιτροπή αν μπορεί να μου γνωστοποιήσει τη λίστα επαφών της ως μέλος της τρόικας με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2010.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis