Κρητικά και άλλα

Μεγάλη επιτυχία για το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου και την Κρήτη!

diplomas1.jpg

1ος στον τελικό του 8ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου ο Μάνος Σπυριδάκης - Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που θα διεξαχθεί στη Ρώμη 16-19 Μαΐου 2019.
Ο μαθητής της Β΄ τάξης του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου Μάνος Σπυριδάκης κατέλαβε την πρώτη θέση στον τελικό του 8ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου που διεξήχθη την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην Πάτρα. Την δεύτερη θέση στον τελικό κατέλαβε η Γεωργία Κούρτη, μαθήτρια του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, καθιστώντας τον φετινό διαγωνισμό κρητική υπόθεση.
 

Ακόμη σημαντικότερη ήταν για τον Μάνο Σπυριδάκη η διάκριση την επόμενη ημέρα. Καταλαμβάνοντας και πάλι την πρώτη θέση στον διαγωνισμό στην αγγλική γλώσσα, που διεξήχθη το Σάββατο 23 Μαρτίου, προκρίθηκε στην 27η Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, που θα διεξαχθεί στη Ρώμη στις 16 με 19 Μαΐου.

Την Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών, ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την φιλοσοφία διεθνώς, σε συνεργασία με την UNESCO.

Στην 27η Ολυμπιάδα προκρίνονται ένας με δύο μαθητές από κάθε χώρα, ενώ συνολικά συμμετέχουν περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου.
 

Σε ανακοίνωση του σχολείου αναφέρεται:
Η διεύθυνση του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας συγχαίρουμε θερμά τον μαθητή Μάνο Σπυριδάκη και τον υπεύθυνο καθηγητή για την προετοιμασία του, φιλόλογο Νίκο Ψαρομήλιγκο, για το μεγάλο αυτό επίτευγμα.

Για όλους εμάς, η επιτυχία αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, και κατά πρώτον επιβεβαιώνει τον σπάνιο συνδυασμό υψηλής νοημοσύνης, ήθους, αξιοπρέπειας και απίστευτης ευγένειας που χαρακτηρίζουν τον Μάνο, αρετές για τις οποίες στον ίδιον και την οικογένειά του αξίζουν κατ’ αρχάς τα εύσημα.
Επιπλέον, ωστόσο, η επιτυχία τούτη αντανακλά το κέφι, την εργατικότητα, τη φιλομάθεια, το κλίμα συνεργασίας, την έμπρακτη διεπιστημονικότητα, την πολύπλευρη καλλιέργεια και την υψηλή στοχοθεσία που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του σχολείου μας, σε όλες τις έμψυχες συνιστώσες του: μαθητές, δασκάλους και γονείς.

Η πρωτιά του Μάνου, στολίζει την πρόσφατη αλυσίδα από το χρυσό μετάλλιο στην 36η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» και την επικείμενη δοκιμασία πρόκρισης στην Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα, την 2η θέση στον τελικό για την 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, την τριπλή συμμετοχή, μετά από Παγκρήτιο Διαγωνισμό, στην αποστολή του προγράμματος Euroscola στο Στρασβούργο, και την πρόκριση δύο εκπαιδευτικών, με το 2ο Πανελλήνιο βραβείο, στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών στην Πορτογαλία. Πίσω από τις διακρίσεις αυτές, κρύβονται εκατοντάδες ώρες δημιουργικότητας, φαντασίας, κεφιού και μελέτης, για μαθητές και δασκάλους πέρα από το συμβατικό ωρολόγιο πρόγραμμα.
Στον Μάνο και στον Νίκο, ευχόμαστε καλή επιτυχία και να απολαύσουν κάθε στιγμή από την συμμετοχή τους στην Διεθνή Ολυμπιάδα στη Ρώμη!
Τέλος, θα ήταν παράλειψή μας, να μην ευχαριστήσουμε τις Μινωικές Γραμμές και το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, για την υποστήριξη της μετακίνησης στην Πάτρα για τον διαγωνισμό.

(Στις φωτογραφίες, που παρείχαν οι διοργανωτές και γονείς συμμετεχόντων, βλέπετε στιγμιότυπα από τη βράβευση του Μάνου από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κατερίνα Καλέρη και την αναμνηστική φωτογράφιση στη λήξη της τελετής)