Κρήτη

Υπέρ της υπαγωγής της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης στην ΕΚΑΜ

ΕΚΑΜ

Υπέρ της υπαγωγής του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης (πρώην ΟΕΑ) στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Αποστολών και της μετονομασίας του σε ΕΚΑΜ Κρήτης τάσσονται με ανακοινώσεις τους η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση της Παγκρήτιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΕΝΑΑ)

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται λόγος για την πρόθεση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της υπαγωγής του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης (πρώην Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ο.Ε.Α.) στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και η μετονομασία της σε Ε.Κ.Α.Μ. Κρήτης (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα).
Ως γνωστόν η ΕΚΑΜ έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες. Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.
Το προσωπικό απαρτίζεται από εθελοντές αστυνομικούς που επιλέγεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και τρίμηνη δοκιμασία. Στα επίλεκτα στελέχη της ΕΚΑΜ περιλαμβάνεται εκπαιδευμένο προσωπικό από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ή ένοπλους κακοποιούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Περιφέρειας Κρήτης από το 2013 κιόλας, όντας στα πρώτα στάδια της τότε πολιτικής ηγεσίας για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλάμβανε στις προτάσεις της την μετονομασία της ΟΕΑ Κρήτης σε ΕΚΑΜ Κρήτης και την υπαγωγής της στη ΔΕΑΔ καθότι από τότε είχαμε ως σωματείο αντιληφθεί τη δεινότητα της συγκεκριμένης επιχειρησιακής ομάδας.
Η ΟΕΑ Κρήτης συστάθηκε το Νοέμβριο του 2008 μετά από εισήγηση της τοπικής αστυνομίας της Κρήτης στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και ήδη μέχρι το 2013 είχε δείξει απτά δείγματα γραφής σε όλες τις δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές που κλήθηκε να φέρει εις πέρας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους συναδέλφους μας που στελεχώνουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία είχαν υπηρετήσει κατά το παρελθόν στην ΕΚΑΜ στην Αθήνα, ενώ μάλιστα κάποιοι από αυτούς ήταν και εκπαιδευτές. Μάλιστα θα πρέπει να τονισθεί ότι από το 2008 μέχρι και σήμερα ποτέ δεν χρειάστηκε να επιχειρήσει η ΕΚΑΜ από την Αθήνα στο νησί. Απεναντίας η ΟΕΑ πολλές φορές κλήθηκε να επιχειρήσει εκτός Κρήτης.
Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο και αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι συνάδελφοι που επανδρώνουν την ΟΕΑ δεν υπολείπονται σε κατάρτιση από τους άνδρες της ΕΚΑΜ. Άλλωστε για να ενταχθούν στην ΟΕΑ θα πρέπει πρωτίστως να έχουν περάσει το σχολείο που απαιτείται για να ενταχθεί κάποιος αστυνομικός στην ΕΚΑΜ. Μάλιστα οι αστυνομικοί της ΟΕΑ, σε πολλές εκπαιδεύσεις των ειδικών δυνάμεων του Στρατού που έχουν λάβει μέρος έχουν σημειώσει υψηλότατες βαθμολογίες ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν καταλάβει πρώτες θέσεις.
Για εμάς εδώ στην Κρήτη η ΟΕΑ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τοπικής αστυνομίας σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζει βεβαίως πολύ καλά ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιατράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης ο οποίος διεύθυνε αρκετά χρόνια τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.
Η Ένωσή μας χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. η οποία φαίνεται να υλοποιείται 6 χρόνια μετά την πρόταση του σωματείου μας.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά την μετονομασία του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης, σε Ε.Κ.Α.Μ Κρήτης, και λειτουργία του στα πρότυπα των Ε.Κ.Α.Μ. Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Ένωσή μας και στο παρελθόν είχε επισημάνει τόσο στην πολιτική όσο και στην φυσική ηγεσία την αναγκαιότητα μίας τέτοιας ενέργειας.

Το νησί μας με την ιδιαίτερη εγκληματικότητα αλλά και τους εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Υπηρεσίας αυτής, η αναβάθμιση της οποίας είναι επιβεβλημένη, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε παροχές στους εκεί υπηρετούντες συναδέλφους μας που ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή κάθε φορά που καλούνται να διαχειριστούν τα πιο επικίνδυνα περιστατικά που συμβαίνουν σε όλη την περιφέρεια και όπως έχει αποδειχθεί τα έχουν διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία και επαγγελματισμό.    

 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κατερίνα Σακελλαροπούλου από Βιάννο: Ανοικτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Βιάννος

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο πλαίσιο της 78ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία νωρίτερα παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα και αμέσως μετά στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών. Στο πλαίσιο της τελετής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κατάθεση στεφάνου.

Στη διάρκεια της τελετής στο μνημείο, παρέστησαν τοπικοί φορείς, βουλευτές, ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και διασωθέντες του Ολοκαυτώματος. Η μικτή χορωδία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, απέδωσε τον ύμνο της Βιάννου, ενώ χορευτές χόρεψαν τον βουβό πεντοζάλη του πένθους.

Προηγήθηκε ομιλία για το ιστορικό Ολοκαύτωμα της Βιάννου από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου Βιάννου, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Σε μια ειδική τελετή στο χώρο του μνημείου, η κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Βιάννου. Στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι νιώθει τιμή που ως επίτιμη δημότης θα συνδέεται «με την Ιστορία αυτού του ένδοξου και μαρτυρικού τόπου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δικαίως τα χωριά της περιοχής περιβάλλονται με την αχλή του μύθου. Ορμητήρια ανταρτών τα βουνά της, θύλακοι αντίστασης τα σπίτια της. Όλος ο πληθυσμός συστρατευμένος στον αγώνα κατά του κατακτητή. Όμως το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ξεπερνάει τις αναμενόμενες απώλειες ενός τέτοιου αγώνα. Ο απολογισμός της καταστροφής που έπληξε την επαρχία τον Σεπτέμβριο του 1943 υπήρξε συγκλονιστικός. Σχεδόν 500 κάτοικοι σφαγιασμένοι, κοντά χίλια σπίτια καμένα, δέκα χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα».

Η κ. Σακελλαροπούλου, συγκινημένη, έκανε αναφορά στις γυναίκες που έδωσαν τη μάχη και κράτησαν όπως τόνισε «ζωντανή τη μνήμη της συμφοράς αλλά και της αντίστασης στη ναζιστική θηριωδία» χαρακτηρίζοντας το θάρρος τους, «παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, πρότυπα ζωής που μας καλούν να μην ξεχάσουμε, να μην εφησυχάσουμε, να εναντιωθούμε σε κάθε απόπειρα επανεμφάνισης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία.

«Παραμένει ανοικτό το ζήτημα της επανόρθωσης των οφειλών από την Γερμανία προς την Ελλάδα - αγώνας ο οποίος θα πρέπει κάποτε να βρει τη δικαίωσή του» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σακελλαραπούλου στη συνέχεια, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ οι εκδηλώσεις για το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας μετά τα Καλάβρυτα, θα συνεχίζονται το μεσημέρι με εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε μήνυμα του για την 78η επέτειο από τον Ολοκαύτωμα της Βιάννου αναφέρει:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, 78 χρόνια μετά, τιμούμε τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Οι μαρτυρικές ημέρες του Σεπτέμβρη του 1943 μας υπενθυμίζουν, πως οι αγωνιστές της Βιάννου με ηρωισμό, αξιοπρέπεια και πάθος για την ελευθερία, στάθηκαν μπροστά στις κάννες και απέναντι στα όπλα του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Η παρακαταθήκη και το χρέος για τις επόμενες γενιές είναι μεγάλο. Οι Βιαννίτες άνοιξαν το δρόμο για μια κοινωνία αδούλωτη, για μια πατρίδα ελεύθερη που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Από τη μαρτυρική Βιάννο τονίζουμε ότι οι νεκροί του ’43 περιμένουν ακόμα τη δικαίωση, έχοντας κατοχυρώσει τη θέση τους στο πάνθεον των ηρώων».

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Άρχισαν να πυροβολούν μέσα από το αυτοκίνητο!

Κρήτη: Πυροβόλησαν τη γερακίνα...

Κορωνοϊός - τρίτη δόση εμβολίου: Οι επόμενοι που θα λάβουν sms

ESPA BANNER