Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Το ekriti.gr "φωτογραφίζει" το αμερικανικό πλοίο που θα εξουδετερώσει τα χημικά της Συρίας

 Το ekriti.gr "φωτογραφίζει" το αμερικανικό πλοίο που θα εξουδετερώσει τα χημικά της Συρίας
 clock 09:09 | 20/01/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

 

Του Λευτέρη Βαρδάκη

Την ώρα που στη Κρήτη,την Ελλάδα και σχεδόν όλη την Ευρώπη συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας δυτικά του νησιού μας, σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη των ΗΠΑ ναυπηγοί ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες εργασίες  στο αμερικανικό φορτηγό πλοίο “Cape Ray” για την αποστολή του στη Μεσόγειο, Η αποστολή αυτή αποτελεί ένα παγκόσμιο πείραμμα που όμοιο του δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς οι συνέπειες του δεν μπορούν να προβλεφθούν καν από την επιστημονική κοινότητα: πρόκειται για την εν πλω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Το πλοίο αυτό έχει αναχωρήσει για την περιοχή της Μεσογείου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου σε δημοσιογράφους.

Το ekriti.gr παρουσιάζει το "Cape Ray" πάνω στο οποίο θα γίνει η καταστροφή των επικίνδυνων τοξικών και χημικών ουσιών ,πληροφορίες από την  ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ αλλά και δηλώσεις αμερικανών στρατιωτικών και επιστημόνων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί πάνω στο πλοίο.

 Οι διεθνείς παρατηρητές και οι εκπρόσωποι αρκετών κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση, μετέφεραν τα χημικά σε λιμάνι της Συρίας και από εκεί θα φορτώθηκαν σε δύο σκανδιναβικά πλοία. Στη συνέχεια τα πλοία αυτά θα μεταφέρουν το επικίνδυνο φορτίο σε λιμάνι της Ιταλίας -κι εκεί οι αντιδράσεις είναι έντονες- για να μεταφορτωθούν τα χημικά αυτή τη φορά στο αμερικανικό πλοίο “Cape Ray”.
 Στο φορτηγό πλοίο “Cape Ray” έγιναν  παρεμβάσεις για να μπορεί να φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό πληρώματος από ότι συνήθως, ενώ παράλληλα έχουν εγκατασταθεί δύο μονάδες υδρόλυσης που θα χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή των αερίων νεύρων και μουστάρδας που έχουν συγκεντρωθεί από τα συριακά αποθέματα.Το πλοίο MV Cape Ray το οποίο ανήκει Διεύθυνσης Ναυτιλίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1997 στην Ιαπωνία έχει μήκος 197,5 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα, εκτόπισμα 35.450 τόνους.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να απενεργοποιήσουμε τα στοιχεία που αποτελούν χημικά όπλα, αλλά και αυτά που αν συνδυαστούν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, αρμόδιος για χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. «Θα μετατρέψουμε τα χημικά σε μη τοξικά απόβλητα» ανέφερε ο κ. Κένταλ και πρόσθεσε ότι «με αυτή την διαδικασία αποφεύγουμε να μεταφέρουμε το υλικό σε οποιαδήποτε περιοχή όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κατά τόπους πολιτικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την τοπική νομοθεσία». Η απενεργοποίηση των χημικών θα γίνει στα αμπάρια του πλοίου.«Το σημείο αυτό θα είναι πιθανότατα το πιο μολυσμένο μέσα στο πλοίο, θα είναι κόκκινη ζώνη για μάς» ανέφερε ένα από τα μέλη του πληρώματος στους δημοσιογράφους.

Για κάθε λίτρο επικίνδυνης ουσίας προκύπτει με την υδρόλυση 14 φορές μεγαλύτερος όγκος εξουδετερωμένου υγρού. Οι μονάδες αυτές είναι γνωστές στη Χημεία των στρατιωτικής χρήσης αερίων με τα αρχικά FDHS (Field Deployable Hydrolysis Systems), έχουν εγκατασταθεί δύο επάνω στο «Cape Rey» και κοστίζουν 5 εκατ. δολάρια η κάθε μία. Διαθέτουν συστήματα καθαρισμού του αέρα, οι τεχνικοί δουλεύουν με ολόσωμες ερμητικά κλειστές στολές, με μάσκες οξυγόνου και όλο αυτό το συγκρότημα περιβάλλεται από μια τεράστια σκηνή φτιαγμένη με εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό. Διαθέτει ολόκληρο εργαστήριο με φασματογράφους αερίων, επικουρικές γεννήτριες, συμπιεστές και εξουδετερώνει τις επικίνδυνες ουσίες σε ποσοστό 99,5%. Τα αέρια που μπορούν να περάσουν από αυτή τη διαδικασία είναι αυτά της ομάδας G-Type (Sarin, Soman, Tabun, VX) και τα λεγόμενα «μουστάρδας» μαζί με Lewsite.

Εδώ θα γίνει η διαδικασία εξουδετέρωσης

 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΛΕΝΕ...

.Οι υπεύθυνοι για την διεκπεραίωση της διαδικασίας ανέφεραν ότι είναι απόλυτα ασφαλής και ότι θα είναι προσεκτικοί να μην διαρρεύσει στη θάλασσα, ούτε το ελάχιστο από τα τοξικά απόβλητα. Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί δεν είναι καινούργια. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία για την καταστροφή των δικών τους χημικών όπλων, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί εν πλω.Ο Ντάριλ Κίμπαλ, επικεφαλής του οργανισμού για τον περιορισμό των οπλικών συστημάτων, πιστεύει ότι η απόφαση που ελήφθη, για την εν πλω καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, είναι η καλύτερη επιλογή.«Η τεχνολογία είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική. Είναι μια διαδικασία που δεν περιλαμβάνει εκρήξεις ή οποιαδήποτε μορφής καύση και για αυτό είναι απόλυτα ασφαλής», τόνισε ο Ντάριλ Κίμπελ.


 Οι δοκιμαστικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει πάνω στο πλοίο ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι τον κατάπλου του στη Μεσόγειο.Συνολικά θα απενεργοποιηθούν 700 τόνοι χημικών όπλων σε χρονικό διάστημα 45 ημερών.
 Πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο και κάποιες καθυστερήσεις είναι αναμενόμενες. Το πλήρωμα του πλοίου έχει αποθηκεύσει προμήθειες για διάστημα μεγαλύτερο των 45 ημερών σε περίπτωση που η διαδικασία κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πρώην σύμβουλος CIA: Τα χημικά που θα καταστραφούν δεν είναι όπλα

Ο Τσαρλς Ντούλφερ, πρώην σύμβουλος της CIA για τα  χημικά όπλα στο Ιράκ που συμμετείχε στην επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου που διέθετε το καθεστώς του πρώην δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεϊν, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Φωνή της Αμερικής  ότι δεν πρόκειται για μεταφορά χημικών όπλων, αλλά των συστατικών που απαιτούνται για την δημιουργία τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες  ήθελαν  να απομακρύνουν, το συντομότερο δυνατό από την Συρία, τα δύο συστατικά που όταν συνδυάζονται δημιουργούν το αέριο νεύρων Σαρίν.

 Ο πρώην σύμβουλος της CIA ανέφερε ότι απ’ όσο γνωρίζει αυτό που έχει ζητηθεί είναι να μεταφερθούν κάπου αυτά τα χημικά συστατικά για να απενεργοποιηθούν και στην συνέχεια τα υπολείμματα τους θα μεταφερθούν σε άλλες εγκαταστάσεις όπου θα γίνει η καύση τους.  
 «Κατανοώ ότι κανείς δεν θέλει η χώρα του να γίνει αποδέκτης των χημικών σκουπιδιών του πλανήτη» είπε ο Τσαρλς Ντούφερ προσθέτοντας όμως ότι «αυτή είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση». Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, τα χημικά που θα μεταφερθούν είναι επικίνδυνα, όπως κάθε χημικό στοιχείο, αλλά δεν είναι όπλα

ΗΠΑ –ΡΩΣΙΑ καταστρέφουν δικά τους χημκά

Στην ερώτηση γιατί δεν αναλαμβάνουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία, που έχουν την τεχνογνωσία και τις υποδομές, ο κ. Ντούλφερ απάντησε ότι οι δύο αυτές χώρες είναι σε διαδικασία καταστροφής των δικών τους χημικών, βάση της διεθνούς συνθήκης που πρόσφατα υπέγραψε και η Συρία, και έχουν ακόμη τεράστια αποθέματα προς καταστροφή, για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.


Με …ασφάλεια

Τέλος, ο κ. Ντούλφερ επεσήμανε ότι, όποια χώρα και να αναλάβει την διαδικασία αυτή θα τη διεκπεραιώσει με απόλυτη ασφάλεια, καθώς θα παρακολουθείται σε κάθε στάδιο από την διεθνή κοινότητα, θα σταλούν οι καλύτεροι επιστήμονες για την πραγματοποίηση της και η όλη διαδικασία θα γίνεται υπό την επίβλεψη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Στέλνει πολεμικό και η Βρετανία-μέχρι 13 Μαρτίου καταστρέφεται  το πρώτο φορτίο

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε  ότι η χώρα του στέλνει στην περιοχή το πολεμικό σκάφος «Μοντρόζ» προκειμένου να ενταχθεί στη διεθνή νηοπομπή, ενώ στέλνει επίσης ειδικά μηχανήματα και επιστήμονες για να συμβάλουν στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου. Οι θανατηφόρες χημικές ουσίες θα καταστραφούν μέσω ηλεκτρόλυσης και όσα απόβλητά τους παραμένουν επικίνδυνα θα μεταφερθούν οδικώς σε ειδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Μίνστερ της Γερμανίας, προκειμένου να καταστραφούν εκεί.

 

Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει χρονοδιάγραμμα να έχουν καταστραφεί έως τις 31 Μαρτίου οι πιο ισχυρές χημικές ουσίες και έως τα τέλη Ιουνίου όλα τα χημικά όπλα της Συρίας.

Οι περίπου 1.290 τόνοι χημικών παραγόντων από τη Συρία θα καταστραφούν πάνω στο αμερικανικό πλοίο «Cape Μey», το οποίο αναμένεται στην κεντρική Μεσόγειο περίπου σε δύο εβδομάδες.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis