Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Την Τετάρτη η ομιλία «Μεταξύ μύθου και ιστορίας: αναζητώντας τον Νίκο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο»

ομιλία - Καζαντζάκης
 clock 21:32 | 22/11/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η επιτυχημένη σειρά ομιλιών με τον τίτλο «Μικρές ιστορίες της πόλης» που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, συνεχίζεται την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου με ομιλήτρια την φιλόλογο και Αναπληρώτρια Διευθύντρια και επιμελήτρια των Συλλογών του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Παρασκευή Βασιλειάδη.

Η Παρασκευή Βασιλειάδη θα αναπτύξει το ενδιαφέρον θέμα «Μεταξύ μύθου και ιστορίας: αναζητώντας τον Νίκο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Λίγα λόγια για την ομιλία

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, τα ευαίσθητα χρόνια της διαμόρφωσής του. Το Ηράκλειο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά του έργα, ενώ με την ταφή του στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο των επιβλητικών τειχών της πόλης ο ίδιος θα «στοιχειώνει» το Ηράκλειο στους αιώνες. Η ομιλήτρια θα προσπαθήσει να ιχνηλατήσει την παρουσία του Νίκου Καζαντζάκη στην πόλη που τον γέννησε και να φωτίσει μέσα από τη διερεύνηση πρωτότυπων αρχειακών και βιβλιογραφικών πηγών τη σχέση του με το Ηράκλειο. Θα γίνει αναφορά στην καταγωγή του, στο σπίτι που γεννήθηκε και θα παρουσιαστούν άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές της σχέσης του με την πόλη του, καθώς και μικρότερες ιστορίες του «καστρινού» συγγραφέα μέσα από τεκμήρια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Παρασκευή Βασιλειάδη είναι Φιλόλογος (απόφοιτος του Π.Κ. 2000-2004) με ειδίκευση στη Νεοελληνική Φιλολογία (ΜΑ Πανεπιστημίου Κρήτης 2007) και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της διδακτορικής διατριβής της στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ πάνω στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με εστίαση στα σημειωματάριά του. Από το 2014 συνεργάζεται με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ως υπεύθυνη του Αρχείου του, ενώ από το 2020 έχει τη θέση της επιμελήτριας Συλλογών και υπηρετεί ως αναπληρώτρια Διευθύντρια. Με το έργο της έχει συμβάλει στην ερευνητική και αρχειακή τεκμηρίωση των χειρογράφων του συγγραφέα, καθώς και

στην έκδοση και ανάδειξη ανέκδοτων έργων του, του Ημερολογίου του Άγιον Όρος. Ν/βρης-Δ/βρης 1914 αλλά και του «χαμένου» έργου Ο Ανήφορος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Τραγικές ελλείψεις στα φαρμακεία - Ψάχνουν φάρμακο και δεν το βρίσκουν

Αστυνομική επιχείρηση στο Μαλεβίζι με τρεις συλλήψεις

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis