Κρήτη

Τίμησαν τον Κρητικό Λιμενικό που έσωσε από βέβαιο θάνατο δύο γυναίκες

λιμεοφύλακας βασίλης πολίτης

«Δεν σκέφτεσαι τίποτα, δεν προλαβαίνεις να σκεφθείς, απλά το κάνεις…». Ο Χανιώτης λιμενοφύλακας Βασίλης Πολίτης τιμήθηκε χθες το μεσημέρι με το μετάλλιο Α΄ Τάξης του Λιμενικού Σώματος καθώς τα Φώτα του 2013 δεν δίστασε να βουτήξει μέσα στη νύχτα στα σκοτεινά νερά του Αιγαίου ανάμεσα σε Ρόδο και Σύμη για να σώσει δύο γυναίκες μετανάστριες που πνίγονταν!
H παράτολμη ενέργεια του Βασίλη που τώρα υπηρετεί στην Παλαιόχωρα κέρδισε την εκτίμηση των συναδέλφων του και των ανωτέρων του καθώς σε συνθήκες θαλασσοταραχής με 7 μποφόρ, βούτηξε μέσα στη νύχτα στη θάλασσα και κατάφερε να βγάλει τις δύο γυναίκες καθώς βυθίζονταν μπλεγμένες στα σκοινιά της βάρκας τους.
Ζητάμε από τον νεαρό λιμενοφύλακα να θυμηθεί τα γεγονότα.
«Hταν τα Φώτα του 2013. Περιπολούσαμε μαζί με άλλους 6 συναδέλφους με το σκάφος του Λιμενικού Σώματος μεταξύ Σύμης και Ρόδου. Ηταν νύχτα είχε περίπου 7 μποφόρ, όταν εντοπίσαμε μια λέμβο με 25 περίπου μετανάστες. Τους πλησιάσαμε αλλά δημιουργήθηκε ένας πανικός στη βάρκα και σε συνδυασμό με τον καιρό η βάρκα αναποδογύρισε. Ολο το πλήρωμα τρέξαμε και βγάζαμε έναν-έναν όλους τους ναυαγούς μέσα στο σκάφος μας» λέει ο Βασίλης. Όμως μέσα στη νύχτα με μόνο φως αυτό των προβολέων του σκάφους, οι λιμενικοί είδαν ότι δύο γυναίκες που είχαν μπλεχτεί στα σκοινιά της βάρκας τους είχαν αρχίσει να βυθίζονται. Ο λιμενοφύλακας δεν έχασε λεπτό και έπεσε μέσα στο νερό. «Τις είδα να βυθίζονται και βούτηξα μέσα στη θάλασσα. Έτυχε να ήμουν εγώ, μα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε συνάδελφος. Τέτοιες στιγμές δεν σκέφτεσαι τίποτα, δεν προλαβαίνεις να σκεφθείς. Τις γυναίκες τις βρήκα σε ένα βάθος 3-4 μέτρων, έκοψα τα σκοινιά και τις τράβηξα έξω. Ήταν μια 25χρονη και μια 50χρονη». Οι γυναίκες την επόμενη ημέρα ευχαρίστησαν θερμά τον σωτήρα τους, όμως ο Βασίλης λέει ότι απλά έκανε τον καθήκον του και τίποτα παραπάνω. «Εκανα απλά το καθήκον μου ως άνθρωπος» εξηγεί.

Το μετάλλιο απένειμε στον λιμενοφύλακα ο λιμενάρχης Χανίων Γιάννης Ορφανός σε μια σεμνή τελετή στο χώρο του λιμεναρχείου στη Σούδα.
πηγή: haniotika-nea.gr

Κρήτη

Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5

Το δάσος της Κέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., 9 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις πυρκαγιές που ήδη έχουν εκδηλωθεί, όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορείτε πλέον μέσω της υποδομής GIS Crete να ενημερώνεστε για τις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την Κρήτη, σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5 (υψηλός και πολύ υψηλός). Συγκεκριμένα η οδηγία αφορά 8 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 9 στην Π.Ε. Ρεθύμνης, 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου και μία περιοχή στην Π.Ε. Λασιθίου. 

Οι ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου είναι οι εξής: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Πρόκειται για σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link και αφορούν τις 4 Περιφερειακές ενότητες (ανοίγει στο χάρτη της Κρήτης και επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα):

http://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_public&lon=2762281.3274306&lat=4192035.9414224&zoom=10

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στοιχεία των υποδομών του νησιού, βρίσκονται διαθέσιμες στους χάρτες στην ιστοσελίδα www.gis.crete.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε