Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Τα αυξανόμενα κρούσματα εργασιακού trafficking στη Βουλή

Image
ΣΥΡΙΖΑ
 clock 15:06 | 22/01/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα αυξανόμενα κρούσματα εργασιακού τράφικινγκ αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με τους εργαζομένους να είναι απροστάτευτοι και απογυμνωμένοι από δικαιώματα, αλλά και την εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς και τις πρακτικές εργασιακής εκμετάλλευσης να είναι στα ύψη, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται καθημερινά» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με τις ενέργειες της προηγούμενης Κυβέρνησης, είχαν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και είχε καταγραφεί μείωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας κατά 10 μονάδες. Η σημερινή Κυβέρνηση, με την κατάργηση της ειδικής γραμματείας του ΣΕΠΕ και την υπαγωγή της στη Γεν. Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας, υποβάθμισε ουσιαστικά τη λειτουργία του. Και αυτός ο περιορισμός της λειτουργικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας του Σώματος, η κατάργηση της επιχειρησιακής του ευελιξίας και ικανότητας για άμεση δράση και αντίδραση, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας».

Τονίζεται ότι τα φαινόμενα εργασιακού τράφικινγκ εντείνονται επιπλέον με τη μαζική μεταφορά μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο από οργανωμένα δίκτυα με την οποία παρέχεται φθηνό εργατικό δυναμικό όχι μόνο σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Και επειδή οι εντατικοί και στοχευμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ αποδεδειγμένα λειτουργούν αποτρεπτικά και μειώνουν το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εργασιακού τράφικινγκ και πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων;

2.Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα ταυτοποίησης των εργαζομένων και την προσθήκη εργαλείων απαραίτητων για την καταπολέμηση της πρακτικής κατά την οποία δηλώνεται ένας εργαζόμενος και απασχολούνται περισσότεροι;

3. Δεδομένου ότι  η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας οδήγησε σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πώς προτίθεται να το βελτιώσει και να ενισχύσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Σωμάτων Επιθεώρησης και των ελεγκτικών μηχανισμών;

Η ερώτηση:

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στη Μηλίνα Μαγνησίας, όπου ένας 23χρονος με καταγωγή από το Πακιστάν βρήκε ακαριαίο θάνατο κατά τη διάρκεια εργασιών στα λατομεία στην περιοχή «Χονδρή ‘Αμμος» επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με εργαζομένους εντελώς απροστάτευτους και απογυμνωμένους από δικαιώματα, εργοδοτική αυθαιρεσία και πρακτικές εργασιακής εκμετάλλευσης.

Ο θάνατος του 23χρονου εργάτη, ο οποίος ήταν δηλωμένος στην αστυνομία με όνομα διαφορετικό από το πραγματικό του, σύμφωνα με καταγγελίες, αποκάλυψε τη γνωστή πρακτική των εργαζομένων «φαντασμάτων» κατά την οποία ο εργοδότης δηλώνει έναν εργαζόμενο ενώ απασχολεί περισσότερους, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πρόβλεψης για ταυτοποίηση του εργαζομένου, ενώ κατά τη διενέργεια ελέγχων παρουσιάζει ένα πρόσωπο «βαπτίζοντάς» το με το όνομα που έχει δηλώσει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτή η πρακτική εργασιακής εκμετάλλευσης εφαρμόζεται και εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερους τομείς συμπεριλαμβανομένων του αγροτικού τομέα, των κλάδων της εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και των εργοστασίων και των βιοτεχνιών.

Τα φαινόμενο εργασιακού τράφικινγκ εντείνεται επιπλέον με τη μαζική μεταφορά μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο από οργανωμένα δίκτυα με την οποία παρέχεται φθηνό εργατικό δυναμικό όχι μόνο σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

 

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας,  των πολλαπλασιαζόμενων περιστατικών παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και της αυξημένης ανάγκης των εργαζομένων για προστασία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αναβάθμισε το ΣΕΠΕ ενισχύοντας τις υπηρεσίες του, προχώρησε σε πιο εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και αυστηροποίησε το πλαίσιο των ελέγχων και των κυρώσεων. Ενδεικτικά, καταγράφηκε μείωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας κατά 10 μονάδες λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων του ΣΕΠΕ.

Η Κυβέρνηση με απόφασή της (Π.Δ. 84/2019) υποβάθμισε το ΣΕΠΕ με την κατάργηση της ειδικής γραμματείας του Σώματος και την υπαγωγή του στη γενική γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας βάλλοντας ευθέως κατά της λειτουργικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας του και καταργώντας την επιχειρησιακή του ευελιξία και ικανότητα για άμεση δράση και αντίδραση.

Επειδή, τα περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε όλους τους τομείς απασχόλησης αυξάνονται.

Επειδή, το εργασιακό τράφικινγκ εντείνεται από τη μαζική μεταφορά μεταναστών και αιτούντων άσυλο από οργανωμένα δίκτυα που συνεργάζονται με επιχειρήσεις.

Επειδή, η πρακτική κατά την οποία ο εργοδότης δηλώνει έναν εργαζόμενο και απασχολεί περισσότερους εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πρόβλεψης για ταυτοποίηση του εργαζομένου χρησιμοποιείται ευρέως.

Επειδή, οι εντατικοί και στοχευμένοι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αποδεδειγμένα λειτουργούν αποτρεπτικά και μειώνουν το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Επειδή, η αυτοτέλεια του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Σωμάτων Επιθεώρησης και των ελεγκτικών μηχανισμών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευελιξία, τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εργασιακού τράφικινγκ και πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων;

2. Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα ταυτοποίησης των εργαζομένων και την προσθήκη εργαλείων απαραίτητων για την καταπολέμηση της πρακτικής κατά την οποία δηλώνεται ένας εργαζόμενος και απασχολούνται περισσότεροι;

3. Δεδομένου ότι  η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας οδήγησε σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πώς προτίθεται να το βελτιώσει και να ενισχύσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Σωμάτων Επιθεώρησης και των ελεγκτικών μηχανισμών;

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis