Κρήτη

Στις δικαστικές αίθουσες οι Κρητικοί για να γλιτώσουν τα σπίτια τους

δικαστήρια

Με χρέη μικρά ή μεγάλα που έχουν γίνει «θηλιά» στο λαιμό, δανειολήπτες από όλη την Κρήτη, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και τις ευνοϊκές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη αρπάζοντας την ευκαιρία να σώσουν το σπίτι τους από τις τράπεζες. Φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίοι, άνθρωποι του μεροκάματου που μετά βίας καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, οδηγούνται στα δικαστήρια ευελπιστώντας η Δικαιοσύνη να τους βοηθήσει!
Νοικοκυριά κι επαγγελματίες μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμούς, με την προϋπόθεση να προσφύγουν στις ευνοϊκές αυτές διατάξεις, που από τον Δεκέμβριο του 2018, πια δεν θα έχουν στη διάθεσή τους καθώς λήγει η ισχύς τους. Εφόσον, βέβαια, πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Με γεωμετρική πρόοδο, οι Κρητικοί που βλέπουν την περιουσία τους να κινδυνεύει, αυξάνονται κάθε μέρα και ιστορίες καθημερινής τρέλας εκτυλίσσονται στις δικαστικές αίθουσες, με τη ζυγαριά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, να γέρνει προς την πλευρά τους. Επαγγελματίες, που μέσα σε μία νύχτα, έχασαν τη δουλειά τους, οικογένειες με συγκεκριμένα εισοδήματα που βρέθηκαν στο δρόμο… αναζητούν σανίδα σωτηρίας Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών, στο νησί, με κάθε τρόπο, και με τη συνδρομή πολλών εθελοντών δικηγόρων και συμβούλων, προσπαθούν να βοηθήσουν τους απελπισμένους δανειολήπτες, χωρίς χρέωση, παρά μόνον με τα λειτουργικά έξοδα που επιβαρύνουν, σε κάθε περίπτωση, τους ίδιους τους πολίτες. Το κόστος για κάποιον που επιθυμεί, εκτός Ενώσεων, να κινήσει τη σχετική διαδικασία, ανέρχεται σε περίπου 2.000 έως 3000 ευρώ.
Οι προϋποθέσεις τώρα, βάσει των οποίων, μπορεί κανεις να υπαχθεί στο Νόμο είναι: - Το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα του να μην υπερβαίνει τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», προσαυξημένες κατά 70%. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα, για ένα άτομο θα πρέπει να είναι μέχρι 1.159,4 ευρώ, για ζευγάρι τα 1.972 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί 2.448 ευρώ, με δυο παιδιά 2.924 ευρώ και με τρία, 3.400 ευρώ. - Επίσης, η αντικειμενική αξία του ακινήτου (πρώτη κατοικία), κατά το διάστημα συζήτησης της αίτησης, να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο ( δηλαδή 220.000 ευρώ) και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί. Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στον ν.3869/2010 με α' κατοικία μικρότερης αντικειμενικής αξίας των 120.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 220.000 για ζευγάρι με 3 παιδιά, έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης βοηθήματος ,από το Δημόσιο, για χρονική περίοδο τριών ετών.

Επίσης, θα πρέπει:

1) Να μην έχει πτωχευτική ικανότητα
2) Να έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών και
3) Η αδυναμία πληρωμής του χρέους του, να μην οφείλεται σε δόλο

Ελένη Μπουρμά

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία την Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η Πρόεδρος θα αφιχθεί το μεσημέρι και το απόγευμα, στις 16.00 θα ξεναγηθεί στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβότερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

ESPA BANNER