Κρήτη

Στην τελική ευθεία η ανάπλαση του Κουμ Καπί

κουμ καπι παραλια χανια.jpg

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της περιοχής του Κουμ- Καπί στα Χανιά, καθώς σήμερα στο δημαρχείο της πόλης υπογράφηκαν οι συμβάσεις εκπόνησης της ακτομηχανικής, λιμενικής, στατικής και γεωτεχνικής μελέτης για την ανάπλαση της περιοχής.

Η εκπόνηση των μελετών που σήμερα υπογράφηκαν, αποτελεί και το τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου.

Όπως δήλωσε κατά την υπογραφή των συμβάσεων ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, «σήμερα με ένα πολύ σημαντικό βήμα αναθέτουμε τις επιμέρους μελέτες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την τελική ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και πολύ σύντομα σε ένα χρονοδιάγραμμα, που τέθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα είμαστε στην τελική φάση, που δεν είναι άλλη από τα τεύχη δημοπράτησης για τη διαγωνιστική διαδικασία».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων, «είναι πολύ σημαντικό να γίνει γνωστό ότι αυτή η παρέμβαση δεν έχει μόνο λειτουργικό χαρακτήρα για την πόλη, έχει και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς απαντά σε αιτήματα και ανάγκες, που υπάρχουν και έχουν προκύψει όχι μόνο στο Κουμ Καπί αλλά στο σύνολο των ακτών του Δήμου Χανίων και έχουν να κάνουν με τη διάβρωση των ακτών, ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει τις περιουσίες και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των περιοχών αυτών».

Ο κ .Σημανδηράκης αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής για την συνολική ανάδειξη της παλιάς πόλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μανώλης Κοτσιφάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης εκπόνησης των μελετών τονίζοντας ότι, «πιστεύουμε ότι έως τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί».

Ο ανάδοχος μελετητής, πολιτικός μηχανικός, λιμενολόγος Δημήτρης Ρομπογιαννάκης, τόνισε την ανάγκη εκπόνησης των συγκεκριμένων μελετών ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα διάβρωσης που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο στο Κούμ - Καπί.

Όπως εξήγησε, «παρατηρώντας τα προηγούμενα χρόνια το μέγεθος της ακτογραμμής βλέπουμε ότι έχει υποστεί τεράστια οπισθοχώρηση. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη πρέπει να συνοδευτεί από τις μελέτες των λιμενικών έργων, οι οποίες θα παρέχουν και ένα τμήμα από τεχνητή αναπλήρωση. Πρόκειται για σύνθετη μελέτη, όλα τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν».

Η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Χανίων παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη, αντιδημάρχων, μελών του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Κατοίκων και Επιχειρηματιών Κουμ Καπί, Δημήτρη Χατζηγεωργίου, καθώς και κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής.

Κρήτη

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας ΠΕΔ Κρήτης και ΙΤΕ με στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας ΠΕΔ Κρήτης και ΙΤΕ με στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Προγραμματική συμφωνία υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) κ. Γιάννης Κουράκης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, με στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την βελτίωση ζωής των πολιτών και την ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, η Π.Ε.Δ. Κρήτης προτίθεται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, με στόχο τον ριζικό μετασχηματισμό των διαδικασιών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου η διοίκηση να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη.

Το ΙΤΕ είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντική κοινωνική και οικονομική προσφορά. Είναι πρωτοπόρος αρωγός στην εφαρμογή και υιοθέτηση των Τεχνολογιών αιχμής στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που γίνονται διεθνώς και στοχεύουν στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, προσβάσιμης από όλους τους πολίτες.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση συνεργασίας
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση συνεργασίας

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, δήλωσε:

«Η συνεργασία μας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συνδέεται με τη στρατηγική της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την πιο ενεργή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των πολιτών στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, και ιδιαίτερα η ψηφιακή προσαρμογή, θα διευρύνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και τη μείωση του χρόνου αναμονής. Παράλληλα, οι εξειδικευμένες μελέτες καινοτομικού χαρακτήρα θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου και πληροφοριακού υλικού που θα υποστηρίξουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη .»

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης επεσήμανε ότι:

«Η συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης πρόκειται να ενισχύσει τους δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ΙΤΕ έχει σταθεί αρωγός στους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εφαρμογή των αρχών της έξυπνης εξειδίκευσης, αλλά επίσης παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες, μέσα από ερευνητικές δράσεις που αφορούν την αξιοποίηση του ερευνητικού αποτελέσματος προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η συνεργασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση κοινών δράσεων και παρέχει άφθονες ευκαιρίες για παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ των δύο Φορέων.»

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ΙΤΕ στην ανάπτυξη και διαχείριση δραστηριοτήτων κλίμακας σε κρίσιμους τομείς όπως:

- στην ανάπτυξη εφαρμογών και καλών πρακτικών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων, μέσω σύγχρονων συστημάτων για αυτοματοποίηση λειτουργιών και δράσεων,
- στην παροχή υπηρεσιών σε στρατηγικής σημασίας τομείς όπως διαχείριση υδάτινων πόρων, διαχείριση αποβλήτων, ενέργειας και κυκλικής οικονομίας.
- στην εκπόνηση μελετών για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, και την ανάπτυξη εφαρμογών στους τομείς της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας, των θερμοκηπειακών καλλιεργειών, της αλιείας και της κτηνοτροφίας κλπ.
-στη συμμετοχή των ΟΤΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και σε υπηρεσίες ενημέρωσης για προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, που εφαρμόζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Ευρώπη,
-στην ανάπτυξη υπηρεσιών one-stop-shop για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των επιχειρήσεων της Κρήτης,
-στην παροχή υπηρεσιών σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τις επιχειρήσεις συσκευασίας και μεταποίησης καθώς και στα δίκτυα διανομής και στην προώθηση των παραγομένων προϊόντων
-στην προώθηση, ανάπτυξη και τη συνεργασία των τομέων του τουρισμού και της γεωργίας.

Η σύμπραξη με το ΙΤΕ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά στο έργο της την ΠΕΔ Κρήτης, προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, διευκολύνοντας καθημερινές δραστηριότητες και ενισχύοντας την επαγγελματική πρόοδο και οικονομική ανάκαμψη.