Κρήτη

Κρήτη: Έρχονται τα Kamov για την προστασία του νησιού το καλοκαίρι

kamov

Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών, κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων και της πυκνής βλάστησης που έχει δημιουργηθεί.

Είναι γνωστό επίσης, πως λόγω όλων αυτών των συνθηκών, υπάρχει ένα διαχρονικό αίτημα για ενίσχυση της Κρήτης με τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, σε μόνιμη βάση.

Για την ώρα οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού ενισχύονται με δύο ελικόπτερα για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Τα ελικόπτερα θα έχουν ως βάσεις τους τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων.

Τα ελικόπτερα είναι τύπου Kamov, ενώ διαθέτουν μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα καθώς ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες και τη γεωγραφία της Κρήτης.

Ως προς τις δυνατότητες τους, μπορούν να μεταφέρουν περίπου 4 τόνους νερού σε ειδικούς κάδους, ενώ το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι πως μπορούν να πραγματοποιούν ακριβείς ρίψεις ακόμα και με ισχυρούς ανέμους.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο ανεφοδιασμός των ελικοπτέρων μπορεί να γίνει είτε από τη θάλασσα, είτε από φράγματα και υδατοδεξαμενές, αφού έχουν βύθιση κάδου μόλις 2,5 μέτρα.

Τα ελικόπτερα μπορούν να βρίσκονται στον αέρα σε 20 λεπτά από την εντολή απογείωσης τους, ενώ μπορούν να επιχειρούν συνεχόμενα για πάνω από 2 ώρες. Με αυτά τα δεδομένα, η συμβολή τους θεωρείται πολύ μεγάλη, ενώ να πούμε ότι ήδη γίνονται ενέργειες για να έρθει και ένα τρίτο ελικόπτερο.

Γιάννης Ζωράκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ασυνείδητοι κατέστρεψαν την πηγή του χωριού

Η πηγή πριν την ..επιδρομή των βανδάλων.

Στο χωριό Ξυδάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυριδωνα υπάρχει μία πηγή από την οποία τρέχει πόσιμο νερό. Η πηγή καλοπίστηκε και το νερό τρέχει μέσα από ένα πετρινο κεφάλι κρητικού κριαριού.

Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσαν αναγνώστες μας (και έστειλαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε) κάποιοι ασυνείδητοι έκοψαν από το κριάρι τα κέρατα του κριαριού και χάλασαν την ομορφιά της πηγής.

Ελπίζουμε ότι το τοπικό συμβούλιο θα φροντίσει το ταχύτερο για την αποκατάσταση της ζημιάς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιμάνι Ηρακλείου: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

Ηράκλειο: Ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο - "Μάχη" των πυροσβεστών με τις φλόγες (Φωτο)

Κρήτη: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - Το ταφικό μνημείο, το ΚΕΘΕΑ και τα έργα