Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Στη σύσκεψη των πολιτιστικών συλλόγων του Ορεινού Μαλεβιζίου ο Ματαλλιωτάκης

malevizi.jpg
 clock 15:04 | 16/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

'Οι αρχαίοι δρόμοι που μας ενώνουν''. Και είναι οι δρόμοι που ενώνουν  από τα βάθη των αιώνων το  Ορεινό Μαλεβιζι  από την Τύλισο, τη  Μονή, το Αστυράκι, το Αηδονοχώρι, Καμαριώτη, τις Γωνιές, το Καμαράκι, τη Δαμάστα  μέχρι Μάραθος.
Αυτή την αρχαία διαδρομή προσπαθούν τώρα να ενώσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Ορεινού Μαλεβιζίου και  από χθες συντονίζουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί τουριστικά και πολιτιστικά το ορεινό Μαλεβίζι.
Μια πρώτη συνάντηση των προέδρων και των εκπροσώπων όλων των πολιτιστικών συλλόγων του Ορεινού Μαλεβιζίου έγινε χθες στο Αηδονοχώρι.

malevizi3.jpg

malevizi3.jpg, by gpapadakis

Σκοπός της πρωτοβουλίας   με θέμα  ''Οι αρχαίοι δρόμοι που μας ενώνουν''  ήταν να διασωθούν, να εντοπιστούν , να καταγραφούν και να αναδειχθούν οι αρχαίοι και οι ιστορικοί δρόμοι που διασχίζουν το ορεινό Μαλεβίζι, ώστε με τα κατάλληλα βήματα και πρωτοβουλίες  η ευρύτερη περιοχή να αποτελέσει κόμβο πολιτισμού και προορισμό για επισκέπτες και περιπατητές.
Στη συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά οι στόχοι και οι ιδέες κάθε συλλόγου από τους ομιλητές, αλλά και διάφορα τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στην πορεία ώστε να υλοποιηθεί αυτή η σημαντική προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει από κάποιους συλλόγους.
Παράλληλα τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των συλλόγων και άλλοι προσκεκλημένοι,  και ακολούθησε προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τμήματα ιστορικών διαδρομών και μνημείων της περιοχής, ενώ  ακούστηκαν και ιστορικές αναφορές που σχετίζονται με την ιστορία και τις παραδόσεις του ορεινού Μαλεβιζίου. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ηλεκτρονική προβολή και περιγραφή ορισμένων σημαντικών αρχαίων διαδρομών από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου των Γωνιών κ. Γιάννη Παντερή οι οποίες με πρωτοβουλία του έχουν  εντοπιστεί και αποτυπωθεί και στο Google Earth.

malevizi2.jpg

malevizi2.jpg, by gpapadakis

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος  Αηδονοχωρίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Αστυρακίου, Γωνιών, Δαμάστας, Καμαριώτη, Μαράθου, Τυλίσου και Μονής.
Τη στήριξη τους στην προσπάθεια αυτή κατάθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Θανάσης Κύρκος, ο εκπρόσωπος της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Τίτος Κοκολάκης, ο Φιλόλογος κ. Μανόλης Αστυρακάκης, ο Διευθυντής του Α.Κ.Ο.Μ.Μ. κ. Δημήτρης Παττακός, ο Γεωλόγος κ. Μπάμπης Φασουλάς για το Γεωπάρκο Ψηλορείτης, οι Τοπογράφοι Μηχανικοί κκ Μανόλης Αστυρακάκης και Μιχάλης Σπυριδάκης , ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Πρωτοπρεσβύτερος   Γεώργιος Μαλλιωτάκης, καθώς και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και αρκετοί κατέθεσαν τις γνώσεις τους για το υπό συζήτηση αντικείμενο και έδωσαν ραντεβού σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους.
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Γιώργος Ματαλλιωτάκης  ο οποίος και πρόσφατα κατέθεσε ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Κρήτης δήλωσε μετά τη σύσκεψη:
«Στέκομαι δίπλα  στην προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων του Ορεινού Μαλεβιζίου  αυτή για την ανάδειξη των αρχαίων διαδρομών του ορεινού Μαλεβιζιου και ως περιφερειακός σύμβουλος και ως πολιτευτής Ηρακλείου. Ήδη έχω υποβάλλει σχετική ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Κρήτης για μία ιστορική διαδρομή της περιοχής σας, τον Ρωμαικό δρόμο, σε Μινωικά χνάρια που συνδέει τα Μινωικά ανάκτορα της Κνωσού  με την Τύλισο και την αρχαία Ελεύθερνα. Στα σημεία που ο δρόμος διασώζεται είναι λιθόστρωτος πλάτους τεσσάρων μέτρων περίπου. Ο δρόμος  περνάει από όλα τα χωριά. Το Γάζι, την Τύλισο, τη Μονή, το Αστυράκι, τις Γωνιές, τα Σίσαρχα, τα Ανώγεια, την Αξό κ.α.»
«Στόχος, συνέχισε ο κ. Ματαλλιωτάκης, είναι να ενισχυθεί η ύπαιθρος και να αναδειχθούν όλα εκείνα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής που μπορούν να αποτελέσουν κόμβο πολιτισμού και πηγή ανάπτυξης για τον τόπο. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι φυσικές και πολιτισμικές προϋποθέσεις για αρκετές μορφές του περιπατητικού τουρισμού στην στο ορεινό Μαλεβίζι είναι ιδανικές, σχεδόν άπειρες οι φυσικές ομορφιές και πολυάριθμα τα αρχαία, νεότερα και σύγχρονα μνημεία και αξιοθέατα. 
Ο κ. Ματαλλιωτάκης, καταλήγοντας δήλωσε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια των συλλόγων ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για να υπάρξει η απαραίτητη υποδομή και τα μέσα που θα ενισχύσουν την προσπάθεια εντοπισμού και καταγραφής των διαδρομών αυτών, αλλά και στην προβολή των πλούσιου φυσικού κάλους της ευρύτερης περιοχής του ορεινού Μαλεβιζίου».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis