Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης οι ενήλικες της Κρήτης

ped2.jpg
 clock 15:30 | 17/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κρήτης συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων-Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig διετούς διακρατικής συνεργασίας (2013-2015) μεταξύ οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων από το Βέλγιο, την Β. Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πολωνία, και την Τουρκία με θέμα «How to be a grandparent». 
Το πρόγραμμα Grundtvig  με την υποστήριξη του ΙΚΥ επιχορηγούσε δράσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ποιότητας, της καινοτομίας και της ευρωπαϊκής διάστασης σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης ενηλίκων.
Στόχος του προγράμματος ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και εκπαιδευτικών μεθόδων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευτών, των εκπαιδευομένων ενηλίκων και μαθητών της Ε΄ την πρώτη χρονιά και της Στ΄ τάξης τη δεύτερη χρονιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού. Αυτή η ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών και μεθόδων δημιούργησε για τους εκπαιδευόμενους ενήλικες ηλικίας 50+ ,που συμμετείχαν στο έργο ευκαιρίες, ιδίως εκείνων με ή  χωρίς τη βασική εκπαίδευση, ώστε να τους δοθούν κίνητρα για να αποκτήσουν γνώσεις Αγγλικών και Νέων Τεχνολογιών, με τη στήριξη του Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου και του Τμήματος Δια βίου Μάθηση, καθώς και Λογοτεχνίας, Ιστορίας, Μουσικής και δεξιοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας προκειμένου να ενσωματωθούν σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον, ξεκινώντας μια νέα ζωή και συμμετέχοντας σε πολιτιστικές  και δημιουργικές δραστηριότητες και εργαστήρια, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης.
Οι συμμετέχοντες ενήλικες, οι οποίοι ήταν γονείς και παππούδες, κάποιοι όμως άνεργοι ή κάποιοι χωρίς εγγόνια, ηλικίας πάνω από 50 χρονών, ή μαθητές σε Εσπερινό Σχολείο ή στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, να μεταβούν στους εταιρικούς φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων, να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, για τους φόβους τους για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια της  διακρατικής συνάντησης στην Β. Ιρλανδία παρουσιάστηκε η δίγλωσση ταινία - κόμικ με τίτλο   «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος-Ταξίδι στο φως», για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των μικρών μαθητών και της ομάδας των ενηλίκων μέσα από τις παραμυθο-αφηγήσεις των ενηλίκων στους μαθητές, τις επισκέψεις σε μουσειακούς χώρους, τις ζωγραφιές γιορτάζοντας έτσι τα 400 χρόνια από το θάνατό του. 

ped.jpg

ped.jpg, by gpapadakis

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της «εβδομάδας δραστηριοτήτων» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δράσεις όπως ασκήσεις ενδυνάμωσης της ομάδας, εργαστήρια μαγειρικής, ζωγραφικής, κεραμικής, μουσικής, μουσειακής αγωγής και άθλησης όπου συμμετείχαν 40 ενήλικες εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι των εταιρικών χωρών  καθώς και  13 μαθητές από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού. Στόχοι των εργαστηρίων ήταν οι διακριτές πολιτισμικές ταυτότητες να δράσουν και να αλληλεπιδράσουν, να μετασχηματίσουν και να μετασχηματιστούν με αφετηρία μια δυνατή συναισθηματικά και δημιουργική διαγενεακή επικοινωνία που συντελείται στο πλαίσιο πρωτότυπων βιωματικών δράσεων, κοινών για τους ενήλικες ηλικίας 50+ και τους εμπλεκόμενους μαθητές. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλημα  όλων των εργαστηρίων που σχεδίασε και   υλοποίησε η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης  ήταν η συνεχής ανατροφοδότηση ανάμεσα στους ενήλικες εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές από όλες τις χώρες, αλλά  και τους  μαθητές του 2ου Δ.Σ. Αλικαρνασσού  μέσα από εμπειρίες συνεργατικής μάθησης και  δημιουργικής έκφρασης με όχημα τις τέχνες: την τέχνη της μουσικής, την τέχνη της ζωγραφικής, την τέχνη της κεραμικής.  Ξεχωριστή αίσθηση προκάλεσε  το εργαστήριο ζωγραφικής, που πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο της Λότζια με  εμψύχωση της εικαστικού μέλος  της παιδαγωγικής ομάδας  της Τουρκίας, με στόχο να αναδειχθεί το πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα της ειρήνης των λαών, το εργαστήριο ποίησης και τέχνης στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών και Ανωγείων, ενώ το υλικό και τα έργα που δημιουργήθηκαν από τις ομάδες εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων  θα αξιοποιηθούν  στο μέλλον στο σχολείο ως αφετηρίες για διάλογο σε μαθήματα στις σχολικές αίθουσες (με στόχο τη βιωσιμότητα σχολικού σχεδίου, ως ένα νέο στόχο του νέου προγράμματος Erasmus+).  Επίσης το βιωματικό εργαστήριο  στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του  Δήμου Χανίων στηρίχθηκε στην εμψύχωση  εκπαιδευτικού υλικού για ενήλικες με τίτλο «CULTURE GAMES» που είχε δημιουργήσει η παιδαγωγική ομάδα του Συλλόγου Φίλων σε  αντίστοιχο  ευρωπαϊκό πρόγραμμα  GRUNDTVIG το 2011.
Κατά τη διάρκεια των διακρατικών συναντήσεων στην Ελλάδα, στο Βέλγιο και στην Ισπανία επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, το Δήμαρχο του Turnhout και της Σεβίλλης αντίστοιχα καθώς και  το Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο διασύνδεσης του σχεδίου με την τοπική  κοινωνία ανοίγοντας διαύλους διάδοσης με τοπικούς φορείς με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας της διακρατικής ανταλλαγής, της προώθησης της κυκλοφορίας καλών πρακτικών εξασφαλίζοντας πιο διευρυμένο αντίκτυπο των αποτελεσμάτων και τέλος την κατανόηση των ενηλίκων εκπαιδευομένων ότι αποτελούν μέρος ενός πολυπολιτισμικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει ποικιλία πολιτισμών, εθνοτήτων και γλωσσών.
Κατά τη λήξη του προγράμματος, στη τελική φάση της αξιολόγησης οι εμπλεκόμενοι μαθητές και ενήλικες της Κρήτης στις συνεντεύξεις που έδωσαν στη συντονίστρια Τζένη Ψαλτάκη αποκάλυψαν πως δημιουργήθηκαν σχέσεις εγγονού-παππού/γιαγιάς δεσμοί που θα διαρκέσουν και στο μέλλον! 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis