Κρήτη

Προκρατήσεις και ξενοδοχεία δίνουν το στίγμα: Η Κρήτη φέτος θα βουλιάξει!

κνωσός τουρίστες

Εντυπωσιακά αυξημένη προμηνύεται η κίνηση τη νέα τουριστική σεζόν στην Κρήτη, κάτι που ήδη έχει φανεί από τις προκρατήσεις στις πτήσεις,  ενώ και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού δείχνουν ότι η Κρήτη φέτος θα … βουλιάξει από κόσμο!
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, οι αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας «δίνουν» τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, κάτι που έχει διαφανεί και μέσα από τις τουριστικές εκθέσεις που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί και αποτελούν «σταθμούς» για την τουριστική κίνηση στη χώρα μας, κάθε χρόνο.
Επίσης, το ενδιαφέρον από τη Ρωσική αγορά είναι πολύ μεγάλο για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της Κρήτης και, ήδη, τα πακέτα που έχουν «κλείσει» αποτελούν ‘προάγγελο’ για το τι θα συμβεί το φετινό καλοκαίρι.
Ήδη, πρόσφατη έρευνα για την τουριστική κίνηση που καταγράφηκε τη χρονιά που έφυγε έδειξε ότι περισσότερο από 8% αύξησαν τα έσοδά τους, πέρυσι, τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, κεφαλαιοποιώντας με αυτό τον τρόπο την άνοδο της τουριστικής κίνησης.
Τα στοιχεία αυτά, όπως είχε αναδείξει το «Ράδιο Κρήτη» επιβεβαίωσαν την τάση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που παρατηρείται την τελευταία διετία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση κατά 10,6% των ξένων επισκεπτών στην Αθήνα αποτυπώθηκε κατ’ ευθείαν στα ταμεία των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας τα οποία, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κατέγραψαν αύξηση 9,3% των εσόδων τους ανά διαθέσιμο δωμάτιο
Ανάλογα ήταν τα οφέλη που καρπώθηκαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των παραθεριστικών περιοχών της χώρας τα οποία λειτουργούν εποχικά.  Μεταξύ των τουριστικών περιοχών, στην Κρήτη η αύξηση έφτασε στο 7,8%.
Όλα όμως, όπως τονίζουν οι τουριστικοί παράγοντες, θα εξαρτηθούν από παράγοντες όπως η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας και τυχόν έκτακτα περιστατικά που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή τουριστική κίνηση.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παίζει καθοριστικό ρόλο για τους επισκέπτες του εξωτερικού και αποτελεί βασικό κριτήριο για τα «πακέτα» που κλείνουν.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων, Γιώργο Πελεκανάκη, εκ των βασικών αιτημάτων είναι το wifi χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα είναι δωρεάν ή θα χρεώνεται. «Οι επισκέπτες ενδιαφέρονται περισσότερο για το wifi παρά για το ίδιο το δωμάτιο, τη θέα που ενδεχομένως θα έχει, την τιμή ή ο,τιδήποτε άλλο», επισημαίνει ο κ. Πελεκανάκης ενώ από φέτος οι πελάτες θα μπορούν, σε περίπτωση που κάποιο κατάλυμα δεν διαθέτει wifi – και υπάρχει ενημέρωση για το αντίθετο – να διεκδικούν ακόμη και το 20% του πακέτου που έκλεισαν!
Όπως ο ίδιος σημείωσε, επ’αυτού έχουν ενημερωθεί όλοι οι επιχειρηματίες αφού το wifi είναι υποχρεωτικό.
Στο μεταξύ, ενδεικτική του προφίλ των επισκεπτών, κυρίως στη δυτική Κρήτη, είναι η έρευνα που εκπονήθηκε από το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και καταδεικνύει ότι το νησί μας αποτελεί έναν μοναδικό οικογενειακό προορισμό, με τουρίστες που την έχουν επισκεφτεί ξανά και ξανά ενώ το 50% των επισκεπτών προέρχεται από σκανδιναβικές χώρες. 

Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών, με απευθείας πτήσεις τσάρτερ για την περσινή χρονιά, στο αεροδρόμιο Χανίων, έφτασαν τις 1.094.862, σημειώνοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με την περίοδο του 2016 ενώ η πλειονότητα των επισκεπτών προέρχεται από σκανδιναβικές χώρες και ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Πολωνοί, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών επισκεπτών (63%) προτιμούν τη διαμονή σε ξενοδοχεία, ένας στους τέσσερις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών επιλέγει ενοικιαζόμενες βίλες.

Όσον αφορά τα ξενοδοχειακά «πακέτα», το λεγόμενο «all inclusive», φαίνεται για πρώτη φορά, στα 4 τελευταία έτη, να παρουσιάζει μια κάμψη.
Έτσι, ενώ το 2016 παρατηρήθηκε ότι ένας στους τρεις έκανε χρήση του συγκεκριμένου πακέτου, στην τελευταία τουριστική περίοδο το ποσοστό αυτό συρρικνώθηκε κατά 5 - 6%, με σχεδόν έναν στους τέσσερις να επιλέγει αυτό το πακέτο
 
Ελένη Μπουρμά

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σας ήρθε αυτό το μήνυμα στο κινητό σας; Δεν είναι αστυνομικός αλλά ...ιός!

αστυνομία

Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται κάποιοι ασυνείδητοι, για να προκαλέσουν προβλήματα και να διασπείρουν την ανησυχία.

Κι αυτό γιατί πολλοί Ηρακλειώτες τις τελευταίες ώρες, έχουν λάβει στα κινητά τους τηλέφωνα ένα περίεργο μήνυμα. Σύμφωνα με το περιεχόμενό του, ο χρήστης του τηλεφώνου "προειδοποιείται" να "διαλύσει παράνομη συνεύρεση άνω των τριών ατόμων αλλιώς η αστυνομία θα προβεί σε συλλήψεις", ενώ ως αποστολέας εμφανίζεται η Ελληνική Αστυνομία.

Πολίτες που απευθύνθηκαν άμεσα στην τοπική ΕΛ.ΑΣ, ενημερώθηκαν πως όχι μόνο δεν αποστέλλονται μηνύματα από την υπηρεσία, αλλά και πως το συγκεκριμένο sms είναι ...ιός! Προσοχή λοιπόν...

Δείτε το μήνυμα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Κρήτη - κορωνοϊός: 64 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Οργή πολιτών για τα rapid test που καλούνται να πληρώσουν!

Κορωνοϊός - Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία: Δίνουν εκτάκτως εξιτήρια για να αδειάσουν κλίνες