Κρήτη

Πώς αποχαιρετούν οι Κρητικοί το "Χριστός Ανέστη"

χριστος ανεστη ανασταση

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η περίοδος της εορτής του Πάσχα η οποία διαρκεί 39 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Απόψε τα μεσάνυχτα όπως έχει αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία του Πάσχα την οποία δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι πιστοί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου εξ’ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοιό.

Στην Κρήτη τώρα και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πρόδρομος Ξενάκης δεν υπάρχει κοινή γραμμή και ο κάθε Αρχιερέας κατά την κρίση του προχωρά στην ακολουθία της εορτής της Αποδόσεως του Πάσχα.

Στο Ηράκλειο περίπου 30 με 40 ενορίες θα τελέσουν απόψε νυχτερινές Θείες Λειτουργίες, ενώ στον Ι.Μ.Ν του Αγίου Μηνά η Θεία Λειτουργία θα γίνει κανονικά αύριο το πρωί.

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Τίτου γνωστοποιεί ότι σήμερα το βράδυ της Τρίτης 26 Μαΐου θα ψαλεί ο πανηγυρικός εσπερινός, ο αναστάσιμος όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα.

Άλλες λοιπόν ενορίες θα τελέσουν νυχτερινές Θείες Λειτουργίες απόψε και άλλες αύριο το πρωί για ν’ ακούσουν και ν’ αποχαιρετήσουν το “Χριστός Ανέστη”. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μοιραστεί ο κόσμος,και οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βράδυ την Λειτουργία της αποδόσεως της Ανάστασης του Κυρίου.

Η απόδοση της εορτής του Πάσχα τιμάται από την Εκκλησία την παραμονή της Αναλήψεως, δηλ. την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Τυφλού . Αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις, καθώς οι περισσότερες εορτές έχουν την απόδοσή τους την όγδοη ημέρα, δηλαδή έχουν διάρκεια οκτώ ημερών.

Κρήτη

Χανιά

Υπεγράφη η σύμβαση για τα Νεώρια Χανίων από Μενδώνη - Αρναουτάκη

φωτό αρχείου

“Ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης -απόδοσης χρήσεων- ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά” υπέγραψαν σήμερα Κυριακή το βράδυ 05/07/2020,  η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Η τελετή υπογραφής  πραγματοποιήθηκε παρουσία Αρχων ,φορέων,και πολιτών στο χώρο των Νεωρίων Χανίων.Η Υπουργός Λίνα Μενδωνη,ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτακης,ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηρακης και ο Πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος αναφέρθηκαν στην Πολιτιστική δυναμική αλλά και στις αναπτυξιακές δυνατότητες του έργου των Νεωρειων που θα αποτελέσουν κυψέλες πολιτισμού ," το έργο  αναδεικνύει την ιστορία τον πολιτισμό του τόπου μέσα από την συνεργασία την ενότητα των φορέων  θα  είμαστε πανέτοιμοι σε μελέτες για να μπορούμε να απορροφήσουμε πόρους.."τόνισε ο κ Αρναουτάκης,χαρακτηρίζοντας εμβληματικό το έργο όπως και αυτό της αγοράς που θα ακολουθήσει.Απο την πλευρά του  ο  Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά για την στήριξη τους την Υπουργό,τον Περιφερειάρχη και τον Πρύτανη στους οποίους και έδωσε αναμνηστικά δώρα από τα Νεωρεια και λιμάνια της Κρήτης.