Κρήτη

Το πιο ακριβοπληρωμένο ακίνητο στην Κρήτη... απλώς ενοικιάζεται!

χρηματα

Το πιο ακριβοπληρωμένο ακίνητο στην Κρήτη, για το οποίο έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την ενοικίαση του και όχι για την αγορά του, βρίσκεται στην περιοχή του Φόδελε. 

Ο χώρος δηλαδή στον οποίο ο δήμος Ηρακλείου εναποθέτει τα απορρίμματα του από το 1992 μέχρι σήμερα.  

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα διαχρονικό σκάνδαλο, πως είναι ένα κλασικό παράδειγμα διασπάθισης του χρήματος των δημοτών ή πως είναι μια ακόμη περίπτωση διαχρονικής αδιαφορίας των τοπικών αρχόντων. 

Συνολικά το ποσό που έχει δαπανηθεί ως ενοίκια από το 1992 μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε 2.589.849.000 δραχμές, όπως αποκάλυψε ο Μανώλης Αργυράκης στην εκπομπή του στο Ράδιο Κρήτη.

Η 1η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμου Ηρακλείου και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου υπογράφηκε το 1992 επί Δημαρχίας Κώστα Κληρονόμου ενώ το ενοίκιο για να εναποθέτει εκεί τα απορρίμματά του ο Δήμος Ηρακλείου, αγγίζει τις 32.000 ευρώ το μήνα ενώ σε ετήσια βάση τις 354.000.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το στοιχείο ότι από τον Ιανουάριο του 1992 έως τον Ιανουάριο του 2001, ο Δήμος Ηρακλείου είχε πληρώσει 306.760.500 δραχμές, μόνο για την ενοικίαση του ενώ από τον Ιανουάριο του 2001 οπότε και μπήκαμε στο ευρώ έως και το τέλος του 2019, ο το συνολικό κόστος για την ενοικίαση του ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων, αγγίζει τα 5.985.625 ευρώ. 

Εκτός του μεγάλου κόστους που δαπανάται για την ενοικίαση του χώρου, στον Δήμο Ηρακλείου, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής τέλους της τάξεως των 30 ευρώ ανά τόνο, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει οριστικοποιήσει τη διαδικασία διαλογής απορριμμάτων που προβλέπει σχετική απόφαση της Κομισιόν και η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
 
Από το νέο χρόνο λοιπόν, αν ο Δήμος δεν έχει οριστικοποιήσει τη διαδικασία διαλογής των απορριμμάτων που θα εναποθέτει στον ΧΥΤΑ, θα πρέπει να πληρώνει χαράτσι 30 ευρώ ανά τόνο. Κι αν κανείς υπολογίσει ότι ο Δήμος Ηρακλείου εναποθέτει 115.000 τόνους ετησίως, τότε θα πρέπει να δοθεί ένα μεγάλο, έξτρα, ποσό που φτάνει περίπου τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Κρήτη

Δήμος Μαλεβιζίου: Αγκαλιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα αποκομιδής πόρτα – πόρτα

δημος μαλεβιζιου

Ομαλά κύλησε η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Μαλεβιζίου σχετικά με την αποκομιδή απορριμμάτων. Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους των οδών Προμηθέα & Αιγαίου στην Αμουδάρα, όπου και ξεκίνησε να εφαρμόζεται. Στόχος του Δήμου είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σταδιακά τόσο στον αστικό ιστό, όσο και σε τοπικές κοινότητες.

Για το σκοπό αυτό βρέθηκαν αυτές τις μέρες στην Αμμουδάρα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης και Γιάννης Άσπρης αντίστοιχα, καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Κώστας Τζεδάκης. Παρακολούθησαν τη διαδικασία της αποκομιδής πόρτα – πόρτα και συζήτησαν με τους κατοίκους της περιοχής τις απόψεις τους για την εφαρμογή του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Δευτέρα οι κάτοικοι στις οδούς Προμηθέα & Αιγαίου στην Αμμουδάρα εναποθέτουν τα πρωινά έξω από τις κατοικίες τους τα απορρίμματα (αυστηρά έως τις 9:30 το πρωί), καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Τα απορρίμματα είναι δεμένα στις ειδικές σακούλες απορριμμάτων.  Στις 9:30π.μ. το απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να εφαρμόσει το νέο σύστημα αποκομιδής. Οι υπάλληλοι της καθαριότητας συλλέγουν τα απορρίμματα που έχουν αφήσει έξω από την πόρτα τους οι δημότες, τηρώντας το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί από την υπηρεσία. Το  Σαββατοκύριακο καλούνται οι δημότες στις οδούς Προμηθέα &  Αιγαίου να εναποθέτουν τα απορρίμματά τους όπου υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων.

Ειδήσεις σήμερα 

Οι Τούρκοι "απείλησαν" γαλλικό ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης

Κρήτη: Ξεπέρασε τους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία τη νύχτα!