Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Οδηγίες στους ελαιοκαλλιεργητές για τους ψεκασμούς

ελιές

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε) και τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς σχετικά με την ορθή εφαρμογή των ψεκασμών καλύψεως στην καλλιέργεια της ελιάς. Διευκρινίζεται ότι οι ψεκασμοί καλύψεως φυλλώματος, είναι μια καθιερωμένη καλλιεργητική τεχνική για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από εχθρούς και ασθένειες, η οποία όμως διέπεται από βασικούς κανόνες καθώς τόσο η υπερβολική, όσο και η λανθασμένη εφαρμογή της μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους φυσικούς εχθρούς, να ενισχύει φαινόμενα ανθεκτικότητας στα φυτοπροστατευτικά και να επιβαρύνει το παραγόμενο προϊόν με υπολείμματα.

Για την καταπολέμηση του δάκου, που αποτελεί και το σημαντικότερο εχθρό της ελιάς, εφαρμόζεται κρατικά το Πρόγραμμα της Συλλογικής Καταπολέμησης με Δολωματικούς Ψεκασμούς.

Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις και όπου δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση δολωματικών ψεκασμών ή όταν διαπιστωθεί έντονη προσβολή (ζωντανή προσβολή άνω του 5%) συνίσταται η κατασταλτική παρέμβαση με ψεκασμούς καλύψεως φυλλώματος. Στις περιπτώσεις αυτές ψεκάζεται ολόκληρη η κόμη των δέντρων με εγκεκριμένο εντομοκτόνο στοχεύοντας στη θανάτωση των ενήλικων και των προνυμφών εντός του καρπού.

Πρέπει όμως να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και τα προκαθορισμένα ελάχιστα όρια από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή των ελαιοδένδρων και επίσης οι ψεκασμοί κάλυψης δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή βρώσιμου ελαιόκαρπου. Τονίζεται ότι προληπτικές επεμβάσεις, με συνθετικά εντομοκτόνα, απουσία προσβολής δεν συμβάλουν στον έλεγχο του εχθρού, αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας και την επιβάρυνση του προϊόντος με δραστικές ουσίες. Για το λόγο αυτό η ορθή και συστηματική εκτίμηση της δακοπροσβολής είναι κρίσιμης σημασίας.

Στην Ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης έχουν αναρτηθεί αναλυτικές οδηγίες – κανόνες για τους ψεκασμούς καλύψεως για τον έλεγχο του δάκου της ελιάς και των σχετιζόμενων μυκητολογικών προσβολών, τις οποίες έχει συντάξει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή σε θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/actions/ protogenis-tomeas/enimerotika-fylladia/

Σε ότι αφορά τους ψεκασμούς κάλυψης για τον έλεγχο άλλων εχθρών (Πυρηνοτρίτης, Ρυγχίτης, Βαμβακάδα κ.α) συστήνονται οι επεμβάσεις να πραγματοποιούνται με βάση τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Περιφερικού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου :http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings/188-irakleio.

Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας  Κρήτης: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!

Ηράκλειο: Ο... ήλιος και τα σκαλοπάτια καθορίζουν τις τιμές στα ακίνητα

Κρήτη

Ηράκλειο

Το Ηράκλειο σε κλοιό καύσωνα (φωτογραφίες)

ηράκλειο καύσωνας

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο κέντρο του Ηρακλείου, με την θερμοκρασία να κινείται κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου και την αίσθηση της ζέστης να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η κίνηση στο κέντρο τις τελευταίες ημέρες, είναι μειωμένη με τους Ηρακλειώτες να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, και τους τουρίστες να κυκλοφορούν με ένα μπουκάλι νερό στο χέρι, χωρίς να παραλείπουν να φωτογραφίζουν αξιοθέατα.

Ηράκλειο: Απαραίτητο το καπέλο λόγω καύσωνα!
Ηράκλειο: Απαραίτητο το καπέλο λόγω καύσωνα!

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι πολλοί, παρά την καυτή ατμόσφαιρα, φορούν την προστατευτική μάσκα.

Δείτε φωτογραφίες από το κέντρο του Ηρακλείου σήμερα το μεσημέρι.

Οι Ηρακλειώτες κάνουν τη βόλτα τους κάτω  από τον καυτό ήλιο
Οι Ηρακλειώτες κάνουν τη βόλτα τους κάτω από τον καυτό ήλιο
Καύσωνας: Παγωτό για να δροστιστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες
Καύσωνας: Παγωτό για να δροστιστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες
Οι υψηλές θερμοκρασίες
Οι υψηλές θερμοκρασίες "ταλαιπωρούν" τους Ηρακλειώτες
Καύσωνας στο Ηράκλειο: Mε μπουκάλια νερού ανά χείρας οι Ηρακλειώτες
Καύσωνας στο Ηράκλειο: Mε μπουκάλια νερού ανά χείρας οι Ηρακλειώτες

 

Ημέρες καύσωνα στο Ηράκλειο
Ημέρες καύσωνα στο Ηράκλειο

(φωτο: Κώστας Μεταξάκης - Imageservices)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Παραμορφώνεται το έδαφος στο νησί- Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια

Άγιος Μύρωνας: Αναστάτωση από τα κρούσματα κορωνοϊού - Τι θα γίνει με το πανηγύρι

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό σε μονοπάτι στην Αγία Ρουμέλη

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Παραμορφώνεται το έδαφος στο νησί- Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια