Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη τίμησε την 80η Επέτειο από την Μάχη της Κρήτης

Image
μαχη της κρητης
 clock 13:30 | 23/05/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Στην επίσημη δοξολογία για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την Μάχη της Κρήτης που έγινε στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων, παραβρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης, Βασίλης Διγαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και αξιωματούχοι ξένων χωρών.
Ακολούθησε παρέλασε Σημαιοφόρων Πολιτιστικών και Παραδοσιακών Συλλόγων στο Ενετικό Λιμάνι παρουσία των αρχών.

Η τελετή λήξης των φετινών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο του Μάλεμε κατά την διάρκεια της οποίας έγινε μεταξύ άλλων, διέλευση αεροσκαφών F16 από την 115 ΠΜ σε σχηματισμό με το ακροβατικό σμήνος RED ARROWS της RAF, άλμα αλεξιπτωτιστών και επίδειξη μεμονωμένου αεροσκάφους F16 από την 115 ΠΜ (demo flight).

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που ανέβασε στο facebook o κ.Τόλης

 

Τον Υπουργό κ.Παναγιωτόπουλο συνοδεύει στην Κρήτη ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, επικεφαλής αντιπροσωπείας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ακολούθως, ο Υπουργός μετέβη στον παλαιό λιμένα των Χανίων όπου πραγματοποιήθηκε παρέλαση σημαιοφόρων από τους παραδοσιακούς συλλόγους της πόλεως.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε τα εξής:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βρισκόμαστε εδώ στα Χανιά ευκαιρία του εορτασμού της 80ης επετείου από τη Μάχη της Κρήτης, ενός γεγονότος θα έλεγα ιδιαίτερα αξιοσημείωτου για την πρώτη φάση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο βέβαια ως στρατιωτικό γεγονός έχει τη δική του αξία.

Η μεγάλη αξία που έχει για εμάς τους Έλληνες είναι ότι αποτελεί αφορμή να γιορτάσουμε την κρητική ψυχή και να αναλογιστούμε, όπως είχε πει και ο Νίκος Καζαντζάκης, το αίσθημα της ευθύνης είναι σε εμάς τους άρχοντες του τόπου, η ανάγκη να φανούμε αντάξιοι αυτής της ψυχής. Είναι ένα μήνυμα απολύτως διαχρονικό και εντελώς επίκαιρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε αξιόμαχοι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και είμαστε αξιόμαχοι, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για αυτό. Πάντα ήμασταν αξιόμαχοι, απλά η προσπάθεια που συνεχίζεται και εξελίσσεται και αποδίδει καρπούς είναι να καταστούμε ακόμα περισσότερο αξιόμαχοι.

Δεν έχει να κάνει μόνο με αγορές καινούριων εξοπλιστικών συστημάτων ή την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων που είναι αρκετά, αλλά και με παρεμβάσεις για να αναβαθμιστεί και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που άλλωστε αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά, τον πολλαπλασιαστή ισχύος όπως λέμε. Έχουμε κάνει αρκετά προς τις κατευθύνσεις αυτές μέσα σε δύο χρόνια.

Η δουλειά και το καθήκον για τη χώρα μας, σαν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τις εντολές και την έγκριση του Πρωθυπουργού, είναι να πράξουμε τα δέοντα ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους, όπως ξέρουν και μπορούν.

Και ευκαιρία είναι σήμερα να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως ικανές να αρθούν στο ύψος της περίστασης και να διασφαλίσουν στο ακέραιο και στο απόλυτο τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στην καρδιά του λαού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις...

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι διότι ο λαός αντιλαμβάνεται και σε καιρό ειρήνης την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες δραστηριότητες που είναι υποστηρικτικές προς την κοινωνία, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, το έργο επικούρησης και βοήθειας σε επίπεδο διακομιδών ασθενών, στην υγειονομική κρίση όπου ήταν πολύ έντονη η εμπλοκή τους στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντοτε παρούσες. Επειδή είναι -όπως μου αρέσει να λέω- μια αποτελεσματική και καλοδουλεμένη μηχανή με αίσθηση καθήκοντος, απόλυτο εξοπλισμό και άρτια εκπαίδευση, γι’ αυτό παράγει έργο και φέρνει αποτέλεσμα. Αυτό έχει αντίκτυπο όσον αφορά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού.

Απλά, όπως καταλάβατε άλλη μια φορά, δική μας δουλειά είναι να τους δώσουμε τα μέσα για να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους. Ξέρουν και μπορούν να την κάνουν.

Οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 80 ετών από τη Μάχη της Κρήτης θα ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, όπου παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης θα πραγματοποιηθούν διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, σε σχηματισμό με το ακροβατικό Σμήνος “Red Arrows” της RAF.

Ακολούθησε παρέλαση Σημαιοφόρων Πολιτιστικών και Παραδοσιακών Συλλόγων στο Ενετικό Λιμάνι παρουσία των αρχών. 

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρει για την ιστορική επέτειο: 

80η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης, συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Δύο κορυφαίες στιγμές στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους. 

Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης σηματοδοτεί τη διαμόρφωση των συνθηκών για την ήττα των δυνάμεων του Άξονα. Οι άοπλοι Κρήτες αγωνιστές, το Μάη του 1941, σε συνεργασία με τις συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις, έδωσαν το ηχηρό μήνυμα της αντίστασης, απέναντι στη βαρβαρότητα του ναζισμού και του φασισμού.
Όλοι μαζί εγγυήθηκαν την Ελευθερία, νίκησαν το φόβο του θανάτου, γράφτηκαν στον μακρύ κατάλογο των ηρώων της Ελλάδας.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους Κρητικούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, αλλά και όλους τους συμμάχους που υπερασπίστηκαν μεγάλα και υψηλά ιδανικά.
Ογδόντα χρόνια μετά, η Μάχη της Κρήτης κατέχει ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην εξέλιξη μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης. 

 

Όλοι μαζί εγγυήθηκαν την Ελευθερία, νίκησαν το φόβο του θανάτου, γράφτηκαν στον μακρύ κατάλογο των ηρώων της Ελλάδας.

 Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους Κρητικούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, αλλά και όλους τους συμμάχους που υπερασπίστηκαν μεγάλα και υψηλά ιδανικά.

 Ογδόντα χρόνια μετά, η Μάχη της Κρήτης κατέχει ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην εξέλιξη μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης."

 

ειδησεις σημερα 

Σακελλαροπούλου για γενοκτονία Ποντίων: Με οδύνη τιμάμε τη μνήμη χιλιάδων θυμάτων 

Ηράκλειο - τουρισμός: 500 πτήσεις από το εξωτερικό έως το τέλος του μήνα

Ηράκλειο: Τί ζήτησε από τους αστυνομικούς ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis