Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθεια

επισιτιστική βοήθεια

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρου Ν. Βαμβακά και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρου Επιτροπάκη, η Τακτική Απολογιστική  Συνέλευση των φορέων που συμμετέχουν στην Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης του «Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) 2018-2021».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν 69 εκπρόσωποι από τους φορείς της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης. Από τη Διαχειριστική Αρχή του ΤΕΒΑ, παρευρέθηκαν ο Ιωάννης Πασπάλας, Προϊστάμενος και η Ελένη Φωτοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη. Επίσης, το παρόν έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων της Κρήτης και οι υπεύθυνοι των διανομών των Δήμων, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα προς εφαρμογή Συνοδευτικά Μέτρα από το Χρήστο Λιονή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Νικολέτα Ράτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, το Γιώργο Απλαδά, Λέκτορα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και τον Κώστα Δρακάκη Αντιπρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών (ΕΝ.ΚΑ Κρήτης). 

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Ο απολογισμός δράσης του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2018-2021 για την Περιφέρεια Κρήτης για το 2020.

2. Η διαδικασία υλοποίησης των συνοδευτικών μέτρων του Προγράμματος εν μέσω Πανδημίας.

3. Η συνέχιση και ολοκλήρωση του Προγράμματος για τα έτη 2021-2022.

4. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Προγράμματος και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται για τους επικείμενους ελέγχους.  

Κατά τη συζήτηση του απολογισμού δράσης για το 2020 αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν οκτώ (8) διανομές τροφίμων με είδη παντοπωλείου, κρεοπωλείου, οπωροκηπευτικά, είδη βασικής υλικής συνδρομής και βρεφικές τροφές σε τριάντα (30) σημεία διανομής  στην επικράτεια της Περιφέρειας Κρήτης. Τα ωφελούμενα νοικοκυριά που εξυπηρετήθηκαν κατά το έτος 2020 ανέρχονται σε 8.228 με ωφελούμενα άτομα 16.088. Η συνολική αξία των διανεμηθέντων προϊόντων ανέρχεται σε 2.077.928,23 ευρώ.

Τα Συνοδευτικά Μέτρα που υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι:

• Παρέμβαση μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου.

• Ενημέρωση για τους κινδύνους από την κατανάλωση του οινοπνεύματος και παρεμβάσεις μείωσής τους,

• Ενημέρωση για τους κινδύνους του καπνίσματος και παρεμβάσεις για τη διακοπή του.

• Ενημέρωση για τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και παρέμβαση για τη μείωση της ζημίας.

Τα Συνοδευτικά Μέτρα που υλοποιούνται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι:

• Ανάπτυξη δράσεων Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης.

• Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

• Εκμάθηση συνταγών μαγειρικής, αρτοποιίας, δίνοντας έμφαση στην Κρητική Διατροφή, για ορθή χρήση των προϊόντων που διανέμονται  στα ωφελούμενα νοικοκυριά.

Τα Συνοδευτικά Μέτρα που υλοποιούνται από την Ένωση Καταναλωτών Κρήτης είναι:

• Η παροχή  νομικών συμβουλών & υποστήριξης σε ωφελούμενους.

• Η παροχή  συμβουλών διαχείρισης Οικογενειακού Προϋπολογισμού.

• Η παροχή υπηρεσιών μέσα από πολυθεματικές δραστηριότητες (Κεραμική -Αγγειοπλαστική, Μελισσοκομεία, Τυροκομία, προαγωγή Δράσεων Πολιτισμού για εκμάθηση τοπικών μουσικών οργάνων και παραδοσιακών χορών τόσο σε ενήλικες όσο και σε  παιδιά ωφελούμενων Οικογενειών του Προγράμματος).  

Τα ανωτέρω Συνοδευτικά Μέτρα αφορούν όλους τους ωφελούμενους του Προγράμματος ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Κρήτης και θα υλοποιηθούν μετά από συνεννόηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Φορέων της Κοινωνικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης και των Φορέων υλοποίησής τους. 

 

Διαβάστες επίσης:

Πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης: Πάνω από 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό

Κρήτη: Η θάλασσα υποχωρεί - Οι κάτοικοι ανησυχούν! (φωτογραφίες)

Κρήτη

Ηράκλειο

Επιστολή Φραγκάκη σε Καραμανλή για την οδική σύνδεση του αεροδρομίου Καστελλίου

Φραγκάκης

Επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή απέστειλε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης με την οποία ζητάει την αναθεώρηση της μελέτης κατασκευής του έργου που αφορά την οδό σύνδεσης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Καστελλίου με την οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος προτείνει ο συνδετήριος δρόμος αεροδρομίου με την οδό Αρκαλοχωρίου Γαζέπι Μύλος, μήκους 6 χλμ, να κατασκευαστεί στα πρότυπα κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο κλάδους και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με παράπλευρο οδικό δίκτυο και να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ασφαλής κόμβος στο σημείο που τέμνεται με τον δρόμο Αρκαλοχώρι-Γαζέπι Μύλος, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών από και προς την ενδοχώρα του Δήμου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το υπάρχον σχέδιο προβλέπει – στο ανωτέρω τμήμα - την κατασκευή ανοιχτού αυτοκινητόδρομου μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση, με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος των διερχόμενων οδηγών, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της κυκλοφορίας που θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμένα. Γράφει ο Μανόλης Ν. Σφακιανάκης

Ηράκλειο - Εστίαση: Επιπλέον μέτρα στήριξη ζήτησαν οι επαγγελματίες

Ηράκλειο: Το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων