Κρήτη

Πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης: Πάνω από 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό

Ασθενείς - κορωνοϊός

Το φράγμα των 100 ξεπέρασε σήμερα ο αριθμός τον ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, ένας αριθμός που αποτυπώνει σε απόλυτο βαθμό την πίεση που δέχεται και στην Κρήτη, το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, σήμερα στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται 106 ασθενείς εκ των οποίων οι 88 σε κλινικές κόβιντ και οι υπόλοιποι 18 στις ΜΕΘ με τους 17 να είναι διασωληνωμένοι.

Μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται το Βενιζέλειο Νοσοκομείο που εκτός τον αυξημένο αριθμό ασθενών, έχει να αντιμετωπίσει και τα κρούσματα σε διάφορες κλινικές όπως στην Αιματολογική Κλινική η οποία μέχρι και τις 11 Μαρτίου, αναστέλλει τη λειτουργία της.

Σήμερα στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 36 ασθενείς με covid εκ των οποίων οι 29 στην κλινική και οι επτά στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.

Ακολουθεί το ΠΑΓΝΗ όπου οι ασθενείς φτάνουν τους 35. Από αυτούς, οι 31 είναι στην κλινική κόβιντ και οι υπόλοιποι 4 στη ΜΕθ και είναι όλοι διασωληνωμένοι.

Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 18 ασθενείς εκ των οπίων οι 13 στην κλινική και οι 5 στη ΜΕΘ ενώ από αυτούς οι 4 έχουν διασωληνωθεί.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 14 ασθενείς εκ των οποίων ο ένας , διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Στον Αγιο Νικόλαο υπάρχουν τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο εκ των οποίων ο ένας διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ενώ τέλος, σε Ιεράπετρα, Σητεία και Νεάπολη, δεν νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Πως "χτύπησε" η ΕΛ.ΑΣ την εγκληματική ομάδα

Κρήτη - κορωνοϊός: 202 τα μεταλλαγμένα κρούσματα

Λουμπούνης στο Ράδιο Κρήτη: Κρυφή διασπορά κορωνοϊού από τις επισκέψεις στα σπίτια

Κρήτη

Ήξερες ότι στην Κρήτη βρίσκεται ο δεύτερος ψηλότερος καταρράκτης της Ελλάδας;

Καταρράκτης του Αμπά (copywrite Antonis Bertsias)

Δέος προκαλεί ένας από τους μεγαλύτερους και επιβλητικότερους καταρράκτες της Ευρώπης, ο Αμπάς, που βρίσκεται στις απόκρημνες χαράδρες του φαραγγιού του Αμπά στην νότια Κρήτη. Ο καταρράκτης του Αμπά έχει συνολικό ύψος 145 μέτρα και αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο καταρράκτη της Ελλάδας, σε κατακόρυφη πτώση, μετά τον καταρράκτη του Μάστορα στο φαράγγι του Χα (215 μέτρα).

Με θέα στο νότιο Κρητικό Πέλαγος ανάμεσα στα βράχια, ο καταρράκτης πέφτει με ορμή από ύψος 145 περίπου μέτρων δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα που ''κόβει την ανάσα''.

Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά

Το φαράγγι του Αμπά σχηματίζεται περίπου 53χλμ νότια του Ηρακλείου, στα άγρια Αστερούσια Όρη. Ο ποταμός Μουσούλης που το διαρρέει το χειμώνα συγκεντρώνει τα νερά από τις πηγές του οροπεδίου των Παρανύμφων και του Αμυγδάλου και τα μεταφέρει στην παραλία των Τριών Εκκλησιών. Η ομαλή πορεία του ποταμού στο εύφορο οροπέδιο διακόπτεται πολύ απότομα όταν συναντάει το βραχώδες ρήγμα των Αστερουσίων, σχηματίζοντας τον επιβλητικό καταρράκτη του Αμπά.

 

 

Το όνομα "Αμπάς" το έχει πάρει από το ''Αββάς'' που σημαίνει ιερέας καθώς στην βάση του καταρράκτη είχε ασκητεύει κάποτε ένας μονάχος.

Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά

Όσοι έχουν υψοφοβία καλό θα είναι να απολαύσουν το θέαμα από τις οθόνες τους γιατί το μονοπάτι που είναι δίπλα στον γκρεμό δεν έχει προστατευτικά και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος. Παρόλο που φαίνεται αδιανόητο να κατέβει κάποιος στη βάση του καταρράκτη χωρίς τεχνικό εξοπλισμό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπήρχε παλιά μονοπάτι που έφτανε ως εκεί.

Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά

Μέσα στο φαράγγι που σχηματίζεται μετά το μεγάλο καταρράκτη και καταλήγει στη θάλασσα, υπάρχουν κι άλλοι μικρότεροι καταρράκτες. Το φαράγγι έχει ασφαλιστεί από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Κρήτης κι έτσι μια μικρή ομάδα από έμπειρους canyoners μπορεί να το κατέβει σε περίπου 7 ώρες. Συνολικά υπάρχουν 21 καταβάσεις, από τις οποίες η μεγαλύτερη έχει ύψος 45μ (ο μεγάλος καταρράκτης έχει 4 αλλαγές στον αέρα).

Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά
Καταρράκτης του Αμπά

Οι γκρεμοί της ευρύτερης περιοχής φιλοξενούν το μεγαλύτερο νησιωτικό πληθυσμό αρπακτικών πτηνών σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να αποφεύγεται η κατάβαση κατά την αναπαραγωγική περίοδο τον χειμώνα.

Πηγή φωτογραφιών cretanbeaches

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη;

Ήξερες ότι στην Ιεράπετρα υπάρχει καταρράκτης 40 μέτρων;!

Ήξερες ότι υπάρχει Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη;